Φωτογραφία της ημέρας: Γήπεδο του Παναθηναϊκού, 1925

Το Greenzone εγκαινιάζει τη στήλη «φωτογραφία της ημέρας». Πεποίθηση των διαχειριστών της ιστοσελίδας είναι πως για να μπορέσει ο Παναθηναϊκός να ζήσει ένα καλύτερο «αύριο» πρέπει να παραμείνει ζωντανό το ένδοξο «χθες».

Έτσι ήταν το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας το 1925. Οι αθλητές, οι παράγοντες, οι φίλαθλοι και ο Τύπος το ονόμαζαν «το γήπεδο του Παναθηναϊκού» από τα τότε χρόνια μέχρι να πάρει τη σημερινή του ονομασία «Απόστολος Νικολαΐδης» (προς τιμήν του
σπουδαίου ηγέτη-παράγοντα) το 1983.

Μέσω της στήλης «φωτογραφία της ημέρας», τo Greenzone παρουσιάζει σπάνια, συλλεκτικά οπτικά ντοκουμέντα από το αρχείο του, από τα 30 αθλήματα που καλλιέργησε ο Παναθηναϊκός, τα οποία θα συνοδεύονται από περιεκτικά ιστορικά γύρω από ό,τι απεικονίζουν.
Για να διαμορφωθεί η μορφή με την οποία το γνώρισαν οι σύγχρονοι φίλαθλοι έπρεπε να χυθούν τόνοι ιδρώτα. Μόνοι τους με μεράκι, κόπο και χρήματα από την τσέπη τους οι άνθρωποι του Συλλόγου το ανακαίνησαν δεκάδες φορές, φρόντισαν για την περίφραξή του, το είδαν να βιώνει τη σκληρότητα του πολέμου (το κατέλαβαν γρήγορα οι Γερμανοί και το βεβήλωσαν), αλλά και να υψώνει πρώτο την ελληνική σημαία πριν καν φύγουν από την πρωτεύουσα οι κατακτητές. Ο Παναθηναϊκός φρόντισε το γήπεδό του να είναι πάντα μπροστά από την εκάστοτε εποχή και να πρωτοπορεί (πρώτο ματς της Εθνικής, πρώτη φορά προβολείς, πρώτη φορά χλοοτάπητας, πρώτο γήπεδο με κλειστό γυμναστήριο, πρώτο μεγάλο ρεκόρ εισιτηρίων, πρώτη μπουτίκ...).

Για το γήπεδο αυτό υπέγραψε ο Γιάννης Βαρδινογιάννης την τροπολογία που προβλέπει την κατεδάφισή του, με αντάλλαγμα εγκαταστάσεις για τον Ερασιτέχνη (που απομονώνουν στην ουσία τα τμήματα) και... εμπορικό κέντρο στον Μπάμπη Βωβό. Αυτό το γήπεδο βρέθηκε ο δήμαρχος που θα αμφισβητήσει την κυριότητά του, ο Γιώργος Καμίνης, και που θα προωθήσει το καταστροφικό -όχι μόνο για τον Παναθηναϊκό, αλλά για την Ιστορία της πόλης γενικότερα- Προεδρικό Διάταγμα.
Keywords
Τυχαία Θέματα