Τα καλλυντικά και η ανοδική τάση που υπάρχει σε Ελλάδα και Ευρώπη

10:08 26/1/2025 - Πηγή: Emea.gr

Είναι «πολλά τα λεφτά», που λέει και η λαϊκή ρήση, στον τομέα των καλλυντικών. Μπορεί να υπήρχε μια μικρή πτώση, λόγω της αύξησης των τιμών πριν δύο χρόνια, ωστόσο μέσα στο 2024 και πάλι πήραν την ανιούσα οι πωλήσεις.

Στην ελληνική αγορά είναι πολλές οι εταιρείες, τόσο στον χώρο της ομορφιάς, όσο και στα προϊόντα που αφορούν στην προσωπική υγιεινή, που σημειώνουν ικανοποιητικά μεγέθη, ιδιαίτερα εάν αναλογιστεί κανείς τον πληθυσμό της χώρας μας. Εξάλλου, αυτός είναι και ο λόγος που πολλές αμιγώς ελληνικές εταιρείες προσπαθούν

να βελτιώσουν τις εξαγωγές τους, με κάθε ευκαιρία.

Ο κλάδος των καλλυντικών αφορά ολόκληρη την οικογένεια, δηλαδή γυναίκες, άντρες και παιδιά. Αυτό σημαίνει, ότι στο καλάθι των αγορών μια οικογένεια σίγουρα θα έχει ένα προϊόν σε κάθε αγορά που πραγματοποιεί είτε σε κατάστημα, είτε ηλεκτρονικά, καθώς όπως αναφέρει και η Eurostat τα καλλυντικά και τα προϊόντα ομορφιάς ήταν τα τρίτα κατά σειρά προϊόντα που αγοράστηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ηλεκτρονικά με ποσοστό 18%, το 2023. 

Η αλήθεια είναι ότι ο τομέας των καλλυντικών συνεχίζει να κάνει μεγάλους τζίρους -ειδικά σε σχέση με άλλους τομείς- και ενδεχομένως αυτός να είναι και ο λόγος που βλέπουμε συνεχώς νέες εταιρείες να ξεπροβάλλουν, αλλά και παλαιότερες να κάνουν επενδύσεις, ώστε να βελτιώσουν τα προϊόντα τους ή να μεγαλώσουν την παραγωγή τους. 

Αναλυτικότερα, το 2024 καταγράφηκε διψήφια αύξηση του τζίρου στην ελληνική αγορά καλλυντικών ειδών μακιγιάζ, πάνω από 11% το 2024, σε σύγκριση με το 2023.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βιομηχάνων και Αντιπροσώπων Καλλυντικών και Αρωμάτων (ΠΣΒΑΚ), το 2024 οι πωλήσεις στις βασικές κατηγορίες καλλυντικών αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 5,7%, ενώ είχε προηγηθεί αύξηση 12,6% το 2023, χρονιά που υπήρξαν και οι μεγαλύτερες πληθωριστικές ανατιμήσεις.

Ο ορισμός 

Για όσους θεωρούν ότι καλλυντικά είναι μόνο τα προϊόντα που χρησιμοποιούν οι γυναίκες για το μακιγιάζ τους να αναφέρουμε ότι: 

Ως «καλλυντικό προϊόν» νοείται κάθε ουσία ή μείγμα που προορίζεται να έλθει σε επαφή με εξωτερικά μέρη του ανθρώπινου σώματος (επιδερμίδα, τριχωτά μέρη του σώματος και της κεφαλής, νύχια, χείλη και εξωτερικά γεννητικά όργανα) ή με τα δόντια και τους βλεννογόνους της στοματικής κοιλότητας, με αποκλειστικό ή κύριο σκοπό τον καθαρισμό τους, τον αρωματισμό τους, τη μεταβολή της εμφάνισής τους, την προστασία τους, τη διατήρησή τους σε καλή κατάσταση ή τη διόρθωση των σωματικών οσμών. Ο παραπάνω ορισμός βρίσκεται στο Άρθρο 2 του Κανονισμού 1223/2009 της Ε.Ε. για τα Καλλυντικά.

Ουσιαστικά, τα καλλυντικά ανήκουν σε δύο βασικές κατηγορίες. Η πρώτη είναι βασικά προϊόντα προσωπικής υγιεινής που περιλαμβάνουν αποσμητικά, σαμπουάν, σαπούνια, οδοντόκρεμες και αντιηλιακά, και η δεύτερη προϊόντα καλλωπισμού και αρώματα. 

Αναπτυσσόμενη βιομηχανία

Ο κλάδος των καλλυντικών είναι μια εξαιρετικά δυναμική και αναπτυσσόμενη βιομηχανία, που συνεχώς εξελίσσεται και κάθε χρόνο προωθεί στην αγορά χιλιάδες προϊόντα. Οι εταιρείες του χώρου προσπαθούν να έχουν συνεχώς νέες καινοτομίες, όχι μόνο για να μπορέσουν να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητα τους, αλλά και για να βελτιώσουν τις προδιαγραφές ασφάλειας των προϊόντων τους, τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για το περιβάλλον. 

Έτσι, οι βιώσιμες πρακτικές αναμφίβολα αποτελούν κεντρικές τάσεις, καθώς οι καταναλωτές ενδιαφέρονται ολοένα περισσότερο για την επιλογή προϊόντων που είναι καλά για το περιβάλλον και την υγεία τους. 

Εξίσου σημαντική τάση είναι η καινοτομία σε προϊόντα με νέα συστατικά και σκευάσματα, που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της επιδερμίδας, όπως για παράδειγμα την αντιγήρανση και την ακμή. 

Μεγάλο κομμάτι αφορά και στην περιποίηση των μαλλιών, όπου βλέπουμε εταιρείες να εστιάζουν φυτικά συστατικά και να προσφέρουν με τα προϊόντα τους εξατομικευμένες λύσεις περιποίησης μαλλιών. 

Οι τιμές και τα προβλήματα 

Η αλήθεια είναι ότι ο οικογενειακός προϋπολογισμός, ειδικά μετά την οικονομική κρίση, έχει περιορίσει το πόσα ξοδεύει ένας άνθρωπος σε καλλυντικά, σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα. 

Δεν αποτελεί μυστικό, πως όταν υπάρχει οικονομική στενότητα οι καταναλωτές ψάχνουν για προσφορές και εκπτώσεις, ενώ κάνουν έρευνα πριν προβούν σε αγορές. 

Με γνώμονα αυτό, εξηγείται γιατί οι περισσότερες εταιρείες έχουν μονίμως προσφορές τύπου 1 συν 1 δώρο. 

Επιπροσθέτως, στα πλαίσια της βιωσιμότητας οι εταιρείες βρήκαν έναν τρόπο και να δείξουν ότι νοιάζονται για το κλίμα, αλλά και να μειώσουν τιμές για να ικανοποιήσουν τους πελάτες τους. 

Η πλειοψηφία των εταιρειών λοιπόν έχει αναπτύξει μετά από έρευνα συσκευασίες φιλικότερες προς το περιβάλλον, ενώ παράλληλα προωθούν τις επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες με οικονομικό όφελος για τον καταναλωτή. Μια έξυπνη λύση, καθώς έτσι οι πελάτες τους νιώθουν ότι αγοράζουν κάτι φθηνότερα, ενώ κάνουν και κάτι καλό για το περιβάλλον.

Οι πωλήσεις στην Ευρώπη 

Η Ευρώπη αποτελεί ηγέτη στην παγκόσμια αγορά καλλυντικών και προϊόντων προσωπικής φροντίδας, με εκτιμώμενες λιανικές πωλήσεις το 2023 που φτάνουν τα 96 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι μεγαλύτερες εθνικές αγορές για καλλυντικά και προϊόντα προσωπικής φροντίδας στην Ευρώπη είναι η Γερμανία (15,9 δισεκατομμύρια ευρώ), η Γαλλία (13,7 δισεκατομμύρια ευρώ), η Ιταλία (12,5 δισεκατομμύρια ευρώ), το Ηνωμένο Βασίλειο (11,0 δισεκατομμύρια ευρώ), η Ισπανία (10,4 δισεκατομμύρια ευρώ) και η Πολωνία (5,2 δισεκατομμύρια ευρώ).

Εταιρείες που αποτελούν σταθερή αξία στον χώρο των καλλυντικών 

Παπουτσάνης ΑΒΕΕ

Η εταιρία Παπουτσάνης είναι μια κορυφαία ελληνική βιομηχανία με πλούσια κληρονομιά που σήμερα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σαπουνιών και υγρών καλλυντικών στην Ευρώπη και παράγει πάνω από 100 εκατομμύρια προϊόντα ετησίως. Διαθέτει τη μεγαλύτερη μονάδα καθετοποιημένης παραγωγής στα Βαλκάνια και μια από τις πιο εξελιγμένες τεχνολογικά που δημιουργεί καθημερινά καινοτομίες και εξαιρετικά προϊόντα με πρώτες ύλες που ανεβάζουν τον πήχη της ποιότητας τόσο στην ελληνική, όσο και στη διεθνή αγορά.

La Vie En Rose by Dimitra Katsafadou 

Η βραβευμένη ελληνική εταιρεία παρασκευής καλλυντικών προϊόντων πλούσια σε φυτικά συστατικά δημιουργήθηκε το 2016 από τη Δήμητρα Κατσαφάδου, μια δυναμική επιστήμονα, η οποία, έχοντας μια μικρή κατσαρόλα και ένα μίξερ στην κουζίνα του σπιτιού της, άρχισε να πειραματίζεται με την παρασκευή καλλυντικών κρεμών.

Σήμερα, η εταιρεία διαθέτει πάνω από 50 καταστήματα σε Ελλάδα, Κύπρο και εξωτερικό, που λειτουργούν υπό τη διεύθυνση της μητρικής εταιρείας, καθώς και ένα πρότυπο εργαστήριο παρασκευής και συσκευασίας των προϊόντων, αδειοδοτημένο από τον ΕΟΦ, με έδρα την Αγία Παρασκευή Αττικής. 

Γρ. Σαράντης Α.Β.Ε.Ε.

Με έδρα την Αθήνα από το 1964, είναι η μητρική εταιρεία του Ομίλου Σαράντη. Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα έχει εξελιχθεί σε πολυεθνική εταιρεία προσφέροντας ηγετικά brands, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η διεθνής παρουσία της εταιρείας εκτείνεται σε 12 χώρες της Ευρώπης μέσω των θυγατρικών της σε Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Β. Μακεδονία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ουκρανία, και παγκοσμίως μέσω της έντονης εξαγωγικής δραστηριότητάς της. 

Korres

Η Korres είναι ελληνική εταιρεία παραγωγής καλλυντικών και ομοιοπαθητικών προϊόντων που ιδρύθηκε στην Αθήνα από τον φαρμακοποιό Γεώργιο Κορρέ. Η Korres παράγει προϊόντα ομορφιάς για γυναίκες και άνδρες, βασισμένα σε φυσικά συστατικά, γεγονός το οποίο την κατέστησε μία από τους πρωτοπόρους στην Ελλάδα. Το πρώτο προϊόν της εταιρείας είχε ως βάση έμπνευσης το νησί της Νάξου, απ’ όπου και καταγόταν ο Γεώργιος Κορρές.

Apivita

«Γεννημένη» στην Αθήνα το 1979 από δυο φαρμακοποιούς πρωτοπόρους στη βιώσιμη ανάπτυξη, τη Νίκη και το Νίκο Κουτσιανά, η APIVITA (που σημαίνει «η ζωή της μέλισσας»), προσφέρει αποτελεσματικά φυσικά προϊόντα για το πρόσωπο, το σώμα και τα μαλλιά. Οι συνθέσεις των προϊόντων συνδυάζουν τη δύναμη της Ελληνικής φύσης με εμβληματικά συστατικά που προέρχονται από υψηλής αξίας μελισσοκομικά προϊόντα και φαρμακευτικά φυτά, και ενισχύονται με «πράσινη» κοσμετολογία αιχμής.

Kallist

Ο Γιώργος Πρόιος αποφάσισε να μπει στον δύσκολο χώρο του «επιχειρείν» βάζοντας έναν στόχο: να φτιάξει τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς με αυθεντικά φυσικά υλικά που φέρνουν αποτέλεσμα από τις πρώτες μέρες της χρήσης. Και το πέτυχε. Η εταιρεία ξεκίνησε διαδικτυακά από το μηδέν και έφτασε να είναι από τις πιο κερδοφόρες, με καινοτόμα προϊόντα που λάτρεψαν γυναίκες και άντρες παγκοσμίως.

Lavera

Η εταιρία βιολογικών καλλυντικών lavera (από την λατινική λέξη «la vera» που σημαίνει «η αλήθεια») ιδρύθηκε από τον Thomas Haase. Έναν άνθρωπο με όραμα που κατάφερε να μετατρέψει την προσωπική του ιστορία σε αποστολή της ζωής του, καθώς από παιδική ηλικία έπασχε από νευροδερματίτιδα, ξεκίνησε από πολύ νωρίς να ψάχνει εναλλακτικές θεραπείες για τη φροντίδα του δέρματος και έτσι ανέπτυξε τα πρώτα προϊόντα περιποίησης για το δικό του εξαιρετικά ευαίσθητο δέρμα. Το 1987, ίδρυσε την εταιρία Laverana και εισήγαγε την μάρκα στην αγορά.

Aenaon

Για την Aenaon, η δύναμη της Φύσης και της Επιστήμης αποτελεί την «καρδιά» της αποτελεσματικής φροντίδας.

Από μικρή μυημένη στον κόσμο της περιποίησης, η Εύα Τσαντή δημιούργησε την Aenaon°, που φέρνει την επανάσταση στο skincare, κατακτώντας τις αγορές στον Αραβικό κόσμο.

Frezyderm 

Η FREZYDERM Α.Β.Ε.Ε. δημιουργήθηκε το 1986 από τον κύριο Αναστάσιο Αναστασίου,  με σκοπό το σχεδιασμό, την παραγωγή και την εμπορία δερματολογικών προϊόντων, την παρουσίασή τους μέσω της Ιατρικής Ενημέρωσης σε Δερματολόγους και τη διακίνησή τους μέσω του Φαρμακευτικού καναλιού διανομής. Βασικό μέλημα του ήταν ο σχεδιασμός και η παραγωγή ασφαλών και αποτελεσματικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, με αυστηρώς φαρμακευτικά κριτήρια, τα οποία να αποτελέσουν έναν αξιόπιστο συνεργάτη των δερματολόγων.

Unilever

Με πάνω από 100 χρόνια λειτουργίας, η Unilever είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες καταναλωτικών αγαθών στον κόσμο. Διαθέτει brands καλλυντικών, μεταξύ άλλων, όπου διατίθενται σε 190 χώρες. Ο τζίρος της παγκοσμίως το 2023 έφτασε τα 59.6 δισ. ευρώ, ενώ 3.4 δισεκ. άνθρωποι χρησιμοποιούν καθημερινά τα προϊόντα της. 

Keywords
ελλαδα, υπαρχει, ευρωπη, ταση, το νησι, αμιγώς, σημαίνει, eurostat, νέα, προυπολογισμος, προσφορες, εκπτωσεις, γνώμονα, εξηγείται, λύση, γαλλια, πήχη, rose, εταιρεία, κυπρος, εοφ, αθηνα, σλοβακία, ουγγαρια, σλοβενία, korres, apivita, frezyderm, unilever, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αξια, Καλή Χρονιά, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, frezyderm, apivita, χωρες της ευρωπης, οικονομικη κριση, σλοβακία, χωρες, σλοβενία, ακμη, βουλγαρια, γερμανια, εδρα, εοφ, ηνωμενο βασιλειο, ισπανια, ιταλια, νησι, νυχια, ουκρανια, ρουμανια, υγεια, φυτα, unilever, αγια παρασκευη, αγορα, αυξηση, αρθρο, αμιγώς, ανθρωπος, αρωματα, βαλκανια, βιωσιμη αναπτυξη, βοσνια, βρισκεται, γεγονος, δημητρα, γνώμονα, δερμα, διευθυνση, δυναμη, δοντια, δωρο, ευα, ευκαιρια, ευρω, εξηγείται, επενδυσεις, ερευνα, ερζεγοβινη, εταιρεία, εταιρια, ζωη, ζωης, ιδρυση, ηλικια, κουζινα, κλιμα, κορρες, λύση, μακεδονια, μακιγιαζ, μαλλια, μιξερ, μυστικο, μηδεν, νικη, νικο, οικογενεια, οραμα, ουσια, οφελος, παιδια, παρουσιαση, περιβαλλον, ρηση, πολωνια, πορτογαλια, προβληματα, πωλησεις, σαπουνια, σερβια, σιγουρα, σειρα, σωμα, στην κουζινα, τζιρος, τσεχια, φυσικα, χειλη, αντρες, αγορες, eurostat, εξαγωγες, ενωση, ιδιαιτερα, ηλεκτρονικα, κομματι, korres, πήχη, rose, σημαίνει, υλικα, ξεκινησε
Αναζητήσεις
ta-kallyntika-kai-i-anodiki-tasi-pou-yparchei-se-ellada-kai-evropi.htm
Τυχαία Θέματα