Ποιοι είναι οι influencers που «ξεσκονίζει» η ΑΑΔΕ

09:23 14/2/2025 - Πηγή: Emea.gr

Φύλλο και φτερό κάνει η ΑΑΔΕ και πιο συγκεκριμένα οι ελεγκτές της, πιστώσεις, πληρωμές αλλά και αναλήψεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς influencers, για να διαπιστωθεί αν συμβαδίζουν με τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Λογική η στάση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, καθώς δεν γίνεται να δηλώνεις εισόδημα 10.000 ευρώ ή και 20.000 ευρώ και την ίδια στιγμή να κάνεις βίντεο δείχνοντας ότι έχεις κάνει ψώνια άνω των 5.000 ευρώ από ένα ταξίδι, που σίγουρα θα σου στοίχισε επίσης αρκετά χρήματα.

Αναφορικά

με το ποιοι – ποιες είναι… «τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια», που λέει και η λαϊκή παροιμία. Στην Ελλάδα ζούμε όχι στην Αμερική. Μετρημένοι στα δάχτυλα είναι όσοι έχουν μεγάλο αριθμό ακολούθων και ακόμη πιο μετρημένοι αυτοί που κάνουν συχνά βιντεάκια με τα ψώνια τους.

Βέβαια να αναφέρουμε ότι η ΑΑΔΕ θα συγκρίνει τα εισοδήματα που δηλώθηκαν, με το ηλεκτρονικά καταγεγραμμένο κόστος διαβίωσης, για να εντοπίσει αποκλίσεις που μπορεί να υποδηλώνουν «μαύρα» εισοδήματα, ενώ στη διαδικασία θα αξιοποιήσει και στοιχεία από τραπεζικές συναλλαγές, πληρωμές με κάρτες, λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και κινητής τηλεφωνίας, όπως και άλλες δαπάνες που θα αντιπαραβάλει με τις φορολογικές δηλώσεις. 

Τα ειδικά κλιμάκια της Αρχής θα επιλέξουν στόχους βάσει κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, εξετάζοντας τα έσοδα και τα έξοδα στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, τα τιμολόγια στο MyDATA, τις τραπεζικές καταθέσεις αλλά και τις περιπτώσεις εκείνες των φορολογουμένων που κάθε χρόνο «πιάνονται» στα τεκμήρια, ενώ θα αναζητήσουν και πληροφορίες με βάση το ΑΦΜ για τυχόν αδήλωτα εισοδήματα, όπως μισθώματα ακινήτων ή δαπάνες που δεν δικαιολογούνται από το φορολογικό προφίλ των ελεγχόμενων. 

Την ώρα που η ΑΑΔΕ συνεχίζει το ακούραστο ψάξιμο για φοροφυγάδες να αναφέρουμε ότι στην δημοσιοποίηση οφειλετών με χρέη άνω των 150.000 ευρώ που είχε πραγματοποιήσει στις 31/07/24, πολλά νομικά πρόσωπα είναι χρεωκοπημένες εταιρείες, αλλά τι συμβαίνει με τα φυσικά πρόσωπα. Ποια είναι η υπεύθυνη απάντηση για το από ποιους όντως αναμένεται να εισπράξουν κάτι; Απλά γράφονται στα κατάστιχα ενός πίνακα;

Οι καταγγελίες

Τουλάχιστον 200 καταγγελίες έφταναν καθημερινά στην ΑΑΔΕ από πολίτες μέσα στο 2024, για φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο, ύποπτες συναλλαγές και διεφθαρμένους δημόσιους υπαλλήλους. 

Αναλυτικά, υποβλήθηκαν: 

27.514 καταγγελίες για φορολογικές παραβάσεις,345 καταγγελίες για τελωνειακές παραβάσεις και λαθρεμπόριο,3.450 καταγγελίες για διαφθορά δημοσίων υπαλλήλων.

Άλλοι 43.635 πολίτες, απέστειλαν στοιχεία μέσω της εφαρμογής Appodixi, για «ύποπτες» αποδείξεις, συμβάλλοντας στον έλεγχο της φορολογικής συμμόρφωσης. 

Keywords
Αναζητήσεις
poioi-einai-oi-influencers-pou-xeskonizei-i-aade.htm
Τυχαία Θέματα