Ο Χατζηδάκης «υπογράφει» τη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

15:28 13/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, τονίζει ότι είναι κρίσιμο να διατηρηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης και Σταθερότητας, αφήνοντας αιχμές για εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης που χαρακτήρισε «παράνομη» την προοπτική επέκτασης του Ταμείου.

Μιλώντας στο 9ο Φόρουμ Συνοχής που διεξήχθη στις Βρυξέλλες, ο Κ. Χατζηδάκης

έκανε λόγο για Ευρωπαϊκό Σχέδιο Μάρσαλ, υπογραμμίζοντας ότι το σχέδιο αυτό θα πρέπει να διατηρηθεί και στο μέλλον.

«Δεν πρέπει να παραβλέπουν τα κράτη- μέλη που αντιδρούν, με το φόβο μήπως συνεισφέρουν περισσότερο στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Πρακτικά μέρος αυτών των κονδυλίων επιστρέφει στα κράτη μέλη που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος για την χρηματοδότηση αυτών των πολιτικών. Η ουσία όμως είναι ότι η Πολιτική Συνοχής σε συνδυασμό με το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελούν ένα ισχυρό εργαλείο για την ΕΕ. Αποτελούν ένα Ευρωπαϊκό Σχέδιο Μάρσαλ.

Είναι κρίσιμο να διασφαλίσουμε ότι αυτό το εργαλείο θα συνεχίσει να υπάρχει και στο μέλλον και για αυτό θα πρέπει να διατεθούν τα αναγκαία χρηματοδοτικά κονδύλια. Δεν θέλουμε λιγότερη Ευρώπη. Θέλουμε μια πιο αποτελεσματική και δυναμική Ευρώπη. Χρειάζεται όραμα και πίστη και θα πρέπει να επιμείνουμε σε αυτό».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή που διαχρονικά έχει η Πολιτική Συνοχή της ΕΕ όσον αφορά στη βελτίωση της ευημερίας όλων των ανθρώπων που ζουν στην Ευρώπη, ενώ επεσήμανε ότι η εν λόγω πολιτική αποτελεί το αντιστάθμισμα της δημιουργίας και λειτουργίας της ενιαίας αγοράς και συνιστά απτή εκδήλωση κοινοτικής αλληλεγγύης.

Σχετικά με τις μελλοντικές προτεραιότητες της Πολιτικής Συνοχής, ο υπουργός τόνισε ότι παράλληλα με τη συνέχιση της στήριξης της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης, θα πρέπει να επικεντρωθεί και στην αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, όπως η ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών οικονομιών, η ομαλή ένταξη των μεταναστών και το δημογραφικό.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ο υπουργός επεσήμανε ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια από το ΕΣΠΑ σε συνδυασμό με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, τόσο μέσω της χρηματοδότησης επενδύσεων όσο και μέσω της επίσπευσης κρίσιμων μεταρρυθμίσεων.

Keywords
Αναζητήσεις
o-chatzidakis-ypografei-ti-simasia-tou-tameiou-anakampsis-kai-anthektikotitas.htm
Τυχαία Θέματα