Λειψυδρία: Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων επτά νησιά της χώρας
Επτά νησιά της Ελλάδας τίθενται το επόμενο διάστημα στο μικροσκόπιο των ερευνητών – επιστημόνων και συγκεκριμένα το Αγαθονήσι, η Αμοργός, η Θάσος, η Κάσος, η Σέριφος, η Σίφνος και οι Παξοί με σκοπό να υπολογιστούν οι σημερινές ανάγκες τους ως προς τη μελλοντική ζήτηση του νερού.
Στόχος της έρευνας είναι να εξευρεθούν και να προταθούν οικοϋδρολογικές λύσεις, οι οποίες θα συνεισφέρουν στη συλλογή βρόχινου νερού αποσκοπώντας στην αύξηση των
Ορισμένα από τα νησιά που έχουν επιλεγεί, πρόκειται για περιοχές που έχει παρατηρηθεί έντονα το ζήτημα της λειψυδρίας. Κάποια από αυτά μάλιστα, (Σέριφος και Σίφνος) έχουν κηρυχθεί κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού από την Πολιτική Προστασία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Πρόκειται για τη δεύτερη φάση του πιλοτικού προγράμματος που είχε ξεκινήσει στο νησί των Φούρνων Ικαρίας, η οποία ανατέθηκε από τον γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μ. Κουτουλάκη, στη Διεπιστημονική Ερευνητική ομάδα της Έδρας UNESCO Con-E-Ect, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και στην οποία συμμετέχουν ακαδημαϊκοί από το ΔΠΘ, ΕΚΠΑ, ΠΑΔΑ κλπ.
«Ως Γενική Γραμματεία, επενδύουμε συστηματικά σε έργα και μελέτες που αντιμετωπίζουν τη λειψυδρία και δίνουν έμφαση στην ορθολογική χρήση του σχεδιασμού, αλλά στη βάση τοπικού σχεδιασμού ανά νησί.
Κάθε νησί έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και βούληση μας είναι να συνδράμουμε τους Δήμους να αντιμετωπίζουν τη διαχείριση του νερού, όχι μόνο στο σκέλος της προσφοράς νερού με την υλοποίηση περισσότερων και πιο δαπανηρών έργων, αλλά και στη διαχείριση της ζήτησης, με βελτίωση των δεξαμενών αποθήκευσης, μείωσης των απωλειών που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει στο 40%.
Τα τελευταία 3 χρόνια έχουμε υλοποιήσει πάνω από 300 έργα σε 75 νησιά. Το 2024 εκδώσαμε 25 νέες άδειες για προσωρινή λειτουργία αφαλατώσεων, ενώ τόσες είχαν εκδοθεί τα τελευταία 4 χρόνια συνολικά. Η αφαλάτωση είναι μια καλή λύση, ωστόσο χρειαζόμαστε και οικοσυστημικές λύσεις.
Η εμπειρία αυτή μας επιτρέπει να κάνουμε ένα σχεδιασμό τριών σημείων, πρώτον, στην ανάγκη για πιο στοχευμένες χρηματοδοτήσεις, δεύτερον καλύτερη γνώση γύρω από το νερό και μελέτη των ιδιαιτεροτήτων της νησιωτικότητας και τρίτον, στη θέσπιση κανόνων για την ανάκτηση του κόστους του νερού και με κοινωνικά κριτήρια για τα μικρά νησιά», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλης Κουτουλάκης.
Ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ»Με το πρόβλημα της λειψυδρίας να έχει λάβει φέτος μεγάλες διαστάσεις εξαιτίας των κλιματικών συνθηκών, αρκετές περιοχές της χώρας κατά τη διάρκεια κυρίως των θερινών μηνών, τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την Πολιτική Προστασίας.
Ο καθηγητής Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και διευθυντής Έδρας UNESCO Con-E-Ect στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Δημήτρης Εμμανουλούδης, επεξηγώντας ακριβώς τον όρο της λειψυδρίας τονίζει ότι πρόκειται για το φαινόμενο κατά το οποίο ο πολύτιμος αυτός φυσικός πόρος, το νερό, προσφέρεται σε μικρότερες ή πολύ μικρότερες ποσότητες σε σχέση με αυτές που ο άνθρωπος, η χλωρίδα και η πανίδα μιας συγκεκριμένης ή ευρύτερης περιοχής, χρειάζεται για να καλυφθούν οι αντίστοιχες ανάγκες και προσθέτει ότι συνήθως η λειψυδρία μιας περιοχής, είναι στενά συνυφασμένη με την έλλειψη βροχοπτώσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα στην περιοχή αυτή (ανομβρία).
Υπάρχει όμως και η περίπτωση – αρκετά συχνή τις τελευταίες δεκαετίες -, όπως τονίζει, να εμφανίζεται λειψυδρία σε μια περιοχή ακόμα και αν έχουμε αρκετές βροχοπτώσεις.
«Αυτό συμβαίνει γιατί η ζήτηση του νερού στην περιοχή αυτή, υπερβαίνει την προσφορά σε νερό των επιφανειακών και υπόγειων υδροφορέων», σημειώνει.
Παρατηρώντας τις συνθήκες που επικρατούν τη φετινή χρονιά, ο κ. Εμμανουλούδης επισημαίνει ότι το φαινόμενο της λειψυδρίας, εντάσσεται στην πρώτη από τις προαναφερθείσες περιπτώσεις καθώς διαπιστώθηκε ότι οι βροχοπτώσεις κατά την χειμερινή περίοδο στις περισσότερες περιοχές της χώρας ήταν κάτω από το μέσο όρο, ενώ οι χιονοπτώσεις σχεδόν ανύπαρκτες.
Σε αυτές τις συνθήκες, έρχονται να προστεθούν και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν σε ολόκληρη την χώρα από τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο ακόμα.
Σύμφωνα με τον κ. Εμμανουλουδή, για την αντιμετώπιση αυτής της επείγουσας κατάστασης – κρίσης, είναι επιτακτικό να ληφθούν μια σειρά από μέτρα, όπως γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις εμφάνισης κρίσεων (υγειονομικής, οικονομικής, περιβαλλοντικής κλπ.).
Αυτά, όπως εξηγεί, διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες: άμεσα, βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα.
Άμεσα:Υιοθέτηση ατομικής κουλτούρας εξοικονόμησης νερού στην καθημερινότητά μας (παρασκευή φαγητού, ατομική υγιεινή, καθαριότητα). Το μέτρο αυτό καθίσταται ακόμη πιο επιτακτικό για τις επιχειρήσεις εστίασης και ξενοδοχεία.Υιοθέτηση μεθόδων άρδευσης στην γεωργία, οι οποίες δεν είναι υδατοβόρες, εν ανάγκη αλλαγή και είδους καλλιεργειών (μην ξεχνάμε ότι η γεωργία καταναλώνει το 70% των διαθέσιμων υδάτινων πόρων, παγκοσμίως).Αποφυγή κάθε είδους (τουλάχιστον για την θερινή περίοδο) χρήσης νερού για σκοπούς αναψυχής, αισθητικής κλπ. (πισίνες, συντριβάνια, άρδευση κήπων).Βραχυπρόθεσμα:Περιορισμός των απωλειών των δικτύων μεταφοράς και διανομής του νερού, από τις δεξαμενές αποθήκευσης ή σημεία υδροληψίας προς τις οικιακές – εμπορικές καταναλώσεις, δεδομένου ότι οι απώλειες των δικτύων στην χώρα μας, ακόμα και στην περιοχή της πρωτεύουσας κυμαίνονται από 45 – 55% (με διεθνώς παραδεκτό όριο το 20%), γεγονός που με απλά λόγια σημαίνει ότι από την διατιθέμενη ποσότητα νερού, η μισή φτάνει στο σημείο κατανάλωσης.Ο περιορισμός των απωλειών θα προκύψει αφενός από την επισκευή των διαρροών και βλαβών, αφετέρου από την βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων δικτύων.Μεσοπρόθεσμα:Επακριβής υπολογισμός των σημερινών αναγκών αλλά και της μελλοντικής ζήτησης, ιδιαίτερα σε περιοχές που εμφανίζουν αυξημένη τουριστική κίνηση.Ο υπολογισμός αυτός μπορεί να γίνει με την βοήθεια σύγχρονων υπολογιστικών μεθόδων, που στηρίζονται σε νεοεισαγόμενους δείκτες όπως το Υδατικό Αποτύπωμα (Water Footprint).Το Υδατικό Αποτύπωμα είναι ουσιαστικά η ποσότητα του νερού που χρησιμοποιεί ένας άνθρωπος, μια επιχείρηση ή μια βιομηχανία καθημερινά.Από τον συγκεκριμένο υπολογισμό δύναται να προκύψει με ακρίβεια το ετήσιο έλλειμμα σε νερό για μια συγκεκριμένη περιοχή, για διαφορετικά κλιματικά σενάρια, στο παρόν και στο εγγύς μέλλον, γεγονός που τον καθιστά απαραίτητο για την επιλογή των κατάλληλων έργων αποταμίευσης νερού σε μια περιοχή και τον αντίστοιχο σχεδιασμό τους, ως προς την θέση και το μέγεθός τους.
Τα έργα αυτά θα πρέπει να αποσκοπούν στην κατά το δυνατόν κάλυψη του ελλείμματος αυτού, ακόμα και για δυσμενή σενάρια.
Κατασκευή τεχνικών έργων μικρής κλίμακας (ομβροπλατείες, υπερπηδητά εσχαρωτά φράγματα κλπ.), με την βοήθεια των ανωτέρω υπολογιστικών μεθόδων. Τα έργα αυτά μπορούν να συνδυάζονται, με τεχνικές κατασκευής και λειτουργίας φιλικές προς τα οικοσυστήματα (Ecosystem based adaptation).
Η κατασκευή των έργων αυτών προσιδιάζει ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές όπου πρέπει να δίνεται και η απαραίτητη προσοχή στην αισθητική των παρεμβάσεων, είναι δε εξαιρετικά αποτελεσματικά για την συλλογή βρόχινου νερού, ακόμα και από μικρές σε διάρκεια και ένταση βροχοπτώσεις, μπορούν δε να συνδυάζονται και με μια σειρά από nature based solutions (λύσεις με βάση την φύση).
Το συλλεγόμενο βρόχινο νερό θα αποθηκεύεται σε υπόγειες δεξαμενές, προκειμένου να αποφευχθούν οι απώλειες εξάτμισης.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Τουρκία: Σοκαριστική γυναικοκτονία στην μέση του δρόμου – Σκληρό βίντεο
- Ουκρανία: Επιχείρηση «αποσταθεροποίηση της Ρωσίας»
- Oι 35 καλύτερες παραλίες της Ελλάδας σύμφωνα με τους βρετανικούς Times
- Περσείδες: Θεαματική βροχή από αστέρια το βράδυ της 12ης Αυγούστου
- Θεσσαλονίκη: Πυρκαγιά σε πολυκατοικία στο κέντρο της πόλης
- Σε εξέλιξη πυρκαγιά στον Βαρνάβα Αττικής - Μήνυμα 112 για εκκένωση
- Εύβοια: Φωτιά σε εξέλιξη στην Ερέτρια
- Λειψυδρία: Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων επτά νησιά της χώρας
- Χάρης Δημητρακόπουλος: «Η είσοδος στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην καινοτομία»
- Κάμαλα Χάρις: Ως πρόεδρος δεν θα επεμβαίνω καθόλου στα επιτόκια της Fed
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Emea.gr
- Λειψυδρία: Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων επτά νησιά της χώρας
- Χάρης Δημητρακόπουλος: «Η είσοδος στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην καινοτομία»
- Αρσάντ Ναντίμ: Υποδοχή «ήρωα» στον πρώτο Πακιστανό Ολυμπιονίκη
- Η Μόσχα υπόσχεται αντίποινα έπειτα από την ουκρανική επίθεση με πυραύλους
- Oι 35 καλύτερες παραλίες της Ελλάδας σύμφωνα με τους βρετανικούς Times
- Προς μονιμοποίηση στο Παρίσι ο Ολυμπιακός Βωμός
- Ο Όλαφ Σολτς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή του Βαρνάβα λόγω της πυρκαγιάς
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της πυρκαγιάς στα Μέγαρα
- Τελευταία Νέα Emea.gr
- Λειψυδρία: Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων επτά νησιά της χώρας
- Προς μονιμοποίηση στο Παρίσι ο Ολυμπιακός Βωμός
- Η Μόσχα υπόσχεται αντίποινα έπειτα από την ουκρανική επίθεση με πυραύλους
- Oι 35 καλύτερες παραλίες της Ελλάδας σύμφωνα με τους βρετανικούς Times
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της πυρκαγιάς στα Μέγαρα
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή του Βαρνάβα λόγω της πυρκαγιάς
- Χάρης Δημητρακόπουλος: «Η είσοδος στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην καινοτομία»
- Ο Όλαφ Σολτς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή
- Αρσάντ Ναντίμ: Υποδοχή «ήρωα» στον πρώτο Πακιστανό Ολυμπιονίκη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Βοιωτία: Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στο Μαυρομάτι
- Ενημέρωση Πυροσβεστικής: Φλόγες έως 25 μέτρα στον Βαρνάβα, εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση
- Ρωσία: Ανακόψαμε την ουκρανική προέλαση, υποστηρίζει ο στρατός
- Γαλλία: Εκκενώθηκε ο Πύργος του Άιφελ - Άνδρας προσπάθησε να σκαρφαλώσει πάνω του
- Μέτωπο πυρκαγιών: Υπό έλεγχο τέθηκαν οι φωτιές σε Λαγκαδά και Πέλλα
- Ακρίβεια: Οι 4 κλάδοι της αγοράς που μπήκαν στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού
- Γερμανία: Πάνω από 500 επιθέσεις σε πρόσφυγες το 2024
- Π. Μαρινάκης για Στ. Κασσελάκη: Η χώρα δε χρειάζεται "μαθητευόμενους μάγους" που τάζουν στους πάντες τα πάντα
- Κάμαλα Χάρις: Ως πρόεδρος δεν θα επεμβαίνω καθόλου στα επιτόκια της Fed
- Ισραήλ: Ένας νεκρός και ένας τραυματίας σε ένοπλη επίθεση στη Δυτική Όχθη