Κακοποίηση 12χρονης: «Ανοίγει» η συζήτηση για πιο αυστηρές ποινές σε περιπτώσεις ειδεχθών εγκλημάτων

Μεγάλη συζήτηση έχει «ανοίξει» και πάλι στους νομικούς και δικαστικούς κύκλους της χώρας μας αναφορικά με τις ποινές που επιβάλλονται στα λεγόμενα «βαριά» εγκλήματα. 

Δηλαδή, στις περιπτώσεις πολλαπλών βίαιων δολοφονιών, σε βιασμούς ανηλίκων (όπως της 12χρονης), σε πολύνεκρες τρομοκρατικές ενέργειες, ομαδικούς βιασμούς, άγρια κακοποίηση κτλ. 

Όπως επισημαίνουν έγκριτοι νομικοί και εγκληματολόγοι της χώρας μας ο Ποινικός Κώδικας, παρά το γεγονός πως αναπροσαρμόστηκε προς το αυστηρότερο από την παρούσα κυβέρνηση, χρίζει νέας αναπροσαρμογής, καθώς το απαιτεί η ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας.  

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ποινικολόγους και καθηγητές εγκληματολογίας, καταρχήν θα πρέπει να εξεταστεί ξανά η ισόβια κάθειρξη. 

Με τα σημερινά δεδομένα, ακόμη και στις πιο βίαιες περιπτώσεις, ο άνθρωπος που έχει τελέσει τα εγκλήματα, δεν μένει στην φυλακή παραπάνω από 17 με 18 χρόνια. 

Σε ελάχιστες περιπτώσεις κάποιοι έχουν μείνει στην φυλακή περισσότερα από 20 χρόνια. 

Με λίγα λόγια, κάποιος που έχει αφαιρέσει με πολύ βίαιο τρόπο πολλές ανθρώπινες ζωές και καταδικάζεται στα 30 του χρόνια σε ισόβια, το πολύ να μείνει στην φυλακή μέχρι τα 48 του χρόνια. Θα βγει και πάλι στην κοινωνία νέος και ακμαίος. 

Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, όταν πρόκειται για βιαστές, εμπόρους ναρκωτικών, μαστροπούς κτλ, σε σύντομο χρονικό διάστημα από την αποφυλάκισή τους συλλαμβάνονται και πάλι για την τέλεση των ίδιων αδικημάτων, για τα οποία είχαν καταδικαστεί την πρώτη φορά. 

Να σημειωθεί, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, το 2021 αυστηροποίησε τον Ποινικό Κώδικα «ανεβάζοντας» τα ισόβια από τα 16 χρόνια στα 18, ενώ για σειρά εγκλημάτων οι δράστες θα παραμένουν έγκλειστοι 3 με 4 χρόνια παραπάνω απ’ ότι προέβλεπε ο προηγούμενος Ποινικός Κώδικας που είχε ψηφιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάστε περισσότερα στο govnewsGR.

Keywords