Η μεγάλη επιστροφή: Γιατί οι τεχνολογικοί γίγαντες βαζουν τέλος στην τηλεργασία

Οι μεγαλες τεχνολογικές εταιρείες έχουν κάνει εδώ και αρκετό καιρό μια στροφή στην τακτική τους και οδηγούνται προς την ανατροπή των πολιτικών τηλεργασίας που υιοθετήθηκαν ευρέως κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Αρχικά, αυτές οι εταιρείες αγκάλιασαν την απομακρυσμένη εργασία, εξοπλίζοντας τους υπαλλήλους με τα απαραίτητα εργαλεία για ευελιξία και παραγωγικότητα. Ωστόσο, καθώς η πανδημία αποτελεί παρελθόν, πολλές από αυτές απαιτούν τώρα την επιστροφή των εργαζομένων στο γραφείο. Η επιστροφή στο γραφείο μοιάζει βραχνάς για τους υπαλλήλους, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια είχαν οργανώσει την
εργασιακή τους καθημερινότητα, αλλά και την προσωπική- οικογενειακή τους κατάσταση με άλλα κριτήρια. Αφιέρωναν για παράδειγμα τον χρόνο που εξοικονομούσαν από τις μετακινήσεις σε ρύθμιση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής ή σε κάποια δραστηριότητα και επιπλέον χρόνο με τα παιδιά ή φίλους. Εταιρείες που βάζουν φρένο στην τηλεργασια Τον Ιούνιο του 2023, η Google ανακοίνωσε ότι οι νέες αιτήσεις για απομακρυσμένη εργασία θα εξετάζονται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Οι υπάλληλοι απαιτείται να εργάζονται στο γραφείο τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα, με την παρακολούθηση να γίνεται μέσω σκαναρίσματος καρτών. 

Η Meta (πρώην Facebook), έχει επίσης μπει στο παιχνίδι. Ο CEO Μαρκ Ζάκερμπεργκ άλλαξε τη στάση της εταιρείας σχετικά με την απομακρυσμένη εργασία, απαιτώντας φυσική παρουσία στο γραφείο τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα από τον Σεπτέμβριο του 2023. Η εταιρεία προειδοποίησε για πειθαρχικές ενέργειες σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Επίσης ο CEO της Amazon, Άντι Τζάσι, δήλωσε ότι οι υπάλληλοι της εταιρείας πρέπει να επιστρέψουν στο γραφείο τρεις ημέρες την εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι όσοι δεν συμμορφώνονται ίσως χρειαστεί να επανεξετάσουν τη θέση τους. Πρακ Τον Ιανουάριο του 2024, η IBM εξέδωσε ένα τελεσίγραφο απαιτώντας από τους διευθυντές να μετακομίσουν πιο κοντά σε ένα γραφείο ή θα έρθουν αντιμέτωποι με την απόλυση. Όλοι οι διευθυντές πρέπει τώρα να είναι παρόντες σε ένα γραφείο ή σε χώρο πελάτη τρεις ημέρες την εβδομάδα. 

Οι Grindr και Zoom έχουν επίσης επιβάλει την εργασία από το γραφείο. Η Grindr απαιτεί από τους υπαλλήλους να εργάζονται δια ζώσης δύο φορές την εβδομάδα, ενώ η Zoom απαιτεί από τους υπαλλήλους που διαμένουν εντός 50 μιλίων από ένα γραφείο να κάνουν το ίδιο.

Λόγοι για αυτή την απόφαση των τεχνολογικών κολοσσών

Η απόφαση για την κατάργηση των πολιτικών τηλεργασίας καθορίζεται από αρκετούς παράγοντες, όπως η συνεργασία και εταιρική κουλτούρα. Πολλές εταιρείες επικαλούνται τη βελτιωμένη συνεργασία και τη δυναμική της ομάδας ως βασικούς λόγους για την επιστροφή στην εργασία από το γραφείο. Οι ηγέτες πιστεύουν ότι οι προσωπικές αλληλεπιδράσεις προάγουν την καινοτομία και τις ισχυρότερες σχέσεις μεταξύ των υπαλλήλων.

Ορισμένοι εκτελεστικοί διευθυντές εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με την παραγωγικότητα και την υπευθυνότητα των εργαζομένων σε απομακρυσμένα περιβάλλοντα. Υποστηρίζουν ότι η φυσική παρουσία επιτρέπει καλύτερη εποπτεία και αξιολόγηση της απόδοση. 

Με σημαντικές επενδύσεις σε γραφεία, οι εταιρείες μπορεί να αισθάνονται πίεση να αξιοποιήσουν πλήρως αυτές τις εγκαταστάσεις. Οι πολιτικές επιστροφής στο γραφείο μπορούν να θεωρηθούν ως τρόπος δικαιολόγησης αυτών των δαπανών.  Εταιρείες όπως η Tata Consultancy Services (TCS) έχουν δηλώσει ότι η τηλεργασία έχει καταστήσει τόσο τους υπαλλήλους όσο και τους εργοδότες “ευάλωτους”, υποδηλώνοντας ότι η συνεργασία είναι απαραίτητη για τη συνολική υγεία της επιχείρησης.

Επιπτώσεις για τους υπαλλήλους

Οι εντολές επιστροφής στο γραφείο έχουν προκαλέσει ανάμεικτες αντιδράσεις μεταξύ των υπαλλήλων. Ενώ κάποιοι εκτιμούν τη δομή της εργασίας δια ζώσης, άλλοι αισθάνονται απογοητευμένοι από την απώλεια ευελιξίας που προσέφερε η τηλεργασία. Αξιοσημείωτο είναι ότι πολλές εταιρείες αντιμετωπίζουν αντιδράσεις από υπαλλήλους που προτιμούν να διατηρήσουν την δυνατότητα τηλεργασίας λόγω προσωπικών συνθηκών ή επιλογών τρόπου ζωής.  Προτιμούν να μην επιστρέψουν σε παραδοσιακές γραφειακές συνήθειες, αναφέροντας τις μεγάλες μετακινήσεις και το άγχος που τις συνοδεύει ως κύριους αποτρεπτικούς παράγοντες. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι έχουν προσαρμοστεί σε εξατομικευμένα περιβάλλοντα στο σπίτι που ενισχύουν την παραγωγικότητα και την ψυχική ευημερία τους, γεγονός που τους καθιστά απρόθυμους να επιστρέψουν σε κάποια πιθανώς έντονα δύσκολη και απαιτητική ατμόσφαιρα στο χώρο εργασίας. Η τάση των εταιρειών τεχνολογίας να ανατρέπουν τις πολιτικές τηλεργασίας σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στην κουλτούρα του εργασιακού χώρου μετά την πανδημία. Φαίνεται πως προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή μεταξύ ευελιξίας και συνεργασίας,  και μένει να δούμε πώς αυτές οι αλλαγές θα επηρεάσουν τη ικανοποίηση και την παραμονή των υπαλλήλων στις εταιρείες μακροπρόθεσμα. Η επιστροφή σε παραδοσιακά εργασιακά περιβάλλοντα αντικατοπτρίζει ευρύτερες προκλήσεις στις στρατηγικές των επιχειρήσεων καθώς οι εταιρείες επιδιώκουν να προσαρμοστούν σε ένα μεταβαλλόμενο τοπίο διατηρώντας παράλληλα την παραγωγικότητα και τη δέσμευση μεταξύ του εργατικού δυναμικού τους, το οποίο έχει μπει σε άλλη εργασιακή λογική πια και η μετάβαση στην παλιά εργασιακή συνθήκη φαίνεται πως ανατρέπει τα δεδομένα ξανά, μετά την πρώτη μεγάλη αλλαγή που συντελέστηκε όταν ξέσπασε η πανδημία και όλοι, εταιρείες και υπάλληλοι έψαχναν να βρουν τα βήματά τους και τρόπο να λειτουργήσουν με καινούρια δεδομένα μακριά από τα γραφεία τους.
Keywords
Αναζητήσεις
i-megali-epistrofi-giati-oi-technologikoi-gigantes-vazoun-telos-stin-tilergasia.htm
Τυχαία Θέματα