Από τις ΗΠΑ με αγάπη! – Πώς ο Σπύρος Πρωτοψάλτης μετέτρεψε τον ΟΑΕΔ στη ΔΥΠΑ της νέας εποχής

12:01 24/9/2023 - Πηγή: Emea.gr

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του διακηρύττει σε κάθε ευκαιρία πως ένας από τους στόχους-ζητούμενα της θητείας του στο κτίριο της οδού Σταδίου, έδρα του υπουργείου Εργασίας, είναι η εξεύρεση εργασίας σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη. «Πρόκειται για την οδό που σε συνάρτηση με την συνέχιση της υποδοχής επενδύσεων από το εξωτερικό, θα διασφαλίσουν την βελτίωση του συνολικότερου βιοτικού επιπέδου

στην χώρα μας», τονίζει ο κ. Γεωργιάδης και εάν κρίνουμε από την εξαιρετικά επιτυχημένη θητεία και πορεία του στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, είναι σίγουρο πως δεν θα αργήσει να κάνει πράξη και τον νέο, φιλόδοξο στόχο που έχει θέσει.

Μάλιστα, στις αρκετές -είναι αλήθεια- εμφανίσεις του στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κάνει διαρκείς, όσο και απόλυτα θετικές αναφορές στον ρόλο που καλείται (και ήδη παίζει) να υλοποιήσει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) ή αλλιώς και πρώην Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

«Είμαι περήφανος που η ΔΥΠΑ καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Με την εργατικότητα και την προσήλωσή της, έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια. Το υψηλό επίπεδο των προγραμμάτων που προσφέρει σε συνδυασμό με τις στοχευμένες δράσεις της, έχουν βοηθήσει χιλιάδες ανέργους αλλά και εργαζόμενους που επιθυμούν μια καλύτερα αμειβόμενη εργασία. Συνεχίζουμε δυναμικά», υπογράμμισε πριν από μερικές ημέρες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η ευαρέσκεια και η θετική άποψη που έχει προλάβει να διαμορφώσει για την ΔΥΠΑ ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει ως «πατέρα» τον Σπύρο Πρωτοψάλτη, Διοικητή της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, καθώς έχει δομήσει μια new age υπηρεσία που αντιλαμβάνεται τις απαιτήσεις, τις ανάγκες και τα κελεύσματα της εποχής στο επίπεδο της εργασίας, προσφέροντας υπηρεσίες και λύσεις, συχνά tailored, προκειμένου με τις δράσεις και ενέργειές του, οι εποπτευόμενοι από τον ίδιο φορείς και υπηρεσίες, να συμβάλουν αποδοτικά στην διαρκή μάχη για την μείωση του ποσοστού της ανεργίας και το κυριότερο στην διασφάλιση ευημερίας στους εργαζομένους.

Οι σπουδές, το βιογραφικό και η εν γένει προϋπηρεσία του Σπύρου Πρωτοψάλτη «εξηγούν» σε απόλυτο βαθμό τις ικανότητες που επιδεικνύει στο πεδίο της εκπαίδευσης, upscale, rescale και της επαγγελματικής αποκατάστασης, καθώς διαθέτει μεταπτυχιακό Δίπλωμα (M.S.) από τη Σχολή Διεθνών Σχέσεων, Διοίκησης και Αστικής Πολιτικής (Milano School of International Affairs, Management, and Urban Policy) του Πανεπιστημίου New School στη Νέα Υόρκη και διδακτορικό Δίπλωμα (Ph.D.) από τη Σχολή Δημόσιας Πολιτικής και Διοίκησης (School of Public Affairs) του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Ντένβερ των ΗΠΑ. Α, αρχικά είχε προλάβει να πάρει πτυχίο (B.A.) από τη Σχολή Δημοσιογραφίας (School of Journalism) του Πανεπιστημίου Northeastern στην Βοστώνη της Μασαχουσέτης.

Έχοντας θητεύσει από Σύμβουλος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Εργατικού Δυναμικού του Δημάρχου του Ντένβερ στο Κολοράντο, Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτικής Επιχειρηματικότητας της ίδιας πόλης, Ανώτερος σύμβουλος πολιτικής του προέδρου της Επιτροπής Υγείας, Παιδείας, Εργασίας και Συντάξεων της Γερουσίας των ΗΠΑ και Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας (Deputy Assistant Secretary) για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας στην Ουάσιγκτον, αλλά και Ανώτερος σύμβουλος πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας των ΗΠΑ, ο νυν Διοικητής της ΔΥΠΑ έμαθε πως με μεθοδικότητα, καλά επεξεργασμένα δεδομένα, μεταρρυθμιστική διάθεση, τόλμη, όραμα, στοχοθέτηση, τήρηση KPIs και θέληση, μπορείς να πετύχεις κάθε καινοτόμο στρατηγική ή πολιτική.

Εξάλλου, όπως αρέσει στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να ισχυρίζεται «η πολιτική δεν είναι κάτι άλλο παρά η τέχνη του εφικτού!».  

Κάτι, που από τα τέλη του 2019, όταν και ανέλαβε Διοικητής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του -τότε- ΟΑΕΔ, φροντίζει να αποδεικνύει εμπράκτως κάθε ημέρα και με μια σειρά από καινοτομίες που έχει εισάγει στην ευρύτερη αγορά της αναζήτησης εργασίας και της συνδεδεμένης με αυτήν εκπαίδευσης.

Ο Σπύρος Πρωτοψάλτης υποστηρίζει πως η επαγγελματική εκπαίδευση στην χώρα μας αποτελεί μία σημαντική πρόκληση, αλλά και δυναμικά ανερχόμενο πεδίο εύρεσης ευκαιριών για πολλούς νέους, καθώς συνεπάγεται την διασφάλιση γνώσης, δεξιοτήτων, μα και ικανοτήτων που απαιτούνται σε τεχνικά και όχι μόνο επαγγέλματα, για τα οποία καταγράφεται αυξημένη ζήτηση στην αγορά εργασίας. Αποτέλεσμα; Όσοι δεν διαθέτουν την κατάλληλη εκπαίδευση, να αδυνατούν να εξασκήσουν τα εν λόγω επαγγέλματα.

Πόσο, μάλλον, από τη στιγμή κατά την οποία η -σχεδόν αναιμική- διασύνδεση των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης με τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας, στην χώρα μας, οδηγεί σε αγεφύρωτο χάσμα ανάμεσα στην προσφορά και στη ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΔΥΠΑ επιχειρεί να προωθήσει δυναμικά την διαδικασία και εν γένει λογική της βραχυχρόνιας, ποιοτικής, μα και σύγχρονης εκπαίδευσης, που με τη σειρά της θα προετοιμάσει τους εκπαιδευόμενους, παρέχοντάς τους τα κατάλληλα εφόδια, εργαλεία, γνώση και δεξιότητες, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα την παραγωγική τους παρουσία στην εγχώρια αγορά εργασίας. 

Ήδη, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης λειτουργεί 50 Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας (ΕΠΑΣ), 30 Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), ενώ πρόσφατα ίδρυσε 7 καινούριες Πειραματικές Επαγγελματικές Σχολές (ΠΕΠΑΣ) στον ευρύτερο κλάδο του τουρισμού. Μάλιστα, οι ΕΠΑΣ Μαθητείας συνδυάζουν τη θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση στην τάξη με το πρόγραμμα μαθητείας (πρακτικής) σε εργασιακό χώρο. Το ακόμη σημαντικότερο; Πως καλύπτουν ειδικότητες σύγχρονες, σημερινές και οι οποίες εμφανίζουν ζήτηση προς άμεση κάλυψη και κατ’ επέκταση on the spot επαγγελματική αποκατάσταση.

Έργο, κι αυτό, της υπό τον κ. Πρωτοψάλτη ομάδας στελεχών της ΔΥΠΑ.  

Κινήσεις, που αν μη τι άλλο δεν έχουν περάσει απαρατήρητες από την αγορά των επιχειρήσεων, οι οποίες αντιλαμβανόμενες πως η ΔΥΠΑ λειτουργεί με σύγχρονη ματιά αντιμετώπισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, επιλέγοντας να συνεργαστούν παραγωγικά, όσο και δημιουργικά  μαζί της. Υπό αυτό το πρίσμα, έχει υπάρξει άμεση σύνδεση ΕΠΑΣ Μαθητείας με την αγορά εργασίας, προχωρώντας σε συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες που έχουν εμπειρία στους κλάδους που δραστηριοποιούνται, όπως λ.χ. οι ΟΝΕΧ (Ναυπηγεία), ΕΑΒ (Αεροπορική Βιομηχανία), Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε.-Nissan (Εμπορία Αυτοκινήτων) κ.ά.

Το τερπνόν μετά του ωφελίμου για το σύνολο των εμπλεκόμενων stakeholders, με θετικό βαθμό επίδρασης σε οικογένειες, επιχειρήσεις, μα και την ίδια την εθνική μας οικονομία… 

Προ μερικών μηνών ο Σπύρος Πρωτοψάλτης δήλωσε με παρρησία πως στόχους του είναι μέχρι το 2030 το 60% των ενηλίκων να συμμετέχουν τουλάχιστον σε ένα πρόγραμμα κατάρτισης και επανακατάρτισης. Παράλληλα, επεσήμανε πως στόχος είναι μέχρι το 2025 να καταρτιστούν 500.000 άτομα. 

Συχνά-πυκνά υποστηρίζει πως «θα βρούμε δουλειά πλήρους απασχόλησης σε όσους περισσότερους ανέργους μπορούμε και κατάλληλο προσωπικό σε όσες περισσότερες επιχειρήσεις μπορούμε, θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Αποτελεί κεντρική προτεραιότητά μας η ένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας και η αποτελεσματική αναβάθμιση των δεξιοτήτων όσων ήδη εργάζονται, ώστε να επιτευχθεί η αντιστοίχιση των προσδοκιών και των δεξιοτήτων τους με τις ευκαιρίες που αναδύονται στην αγορά εργασίας. Θέλουμε να προσφέρουμε στους συμπολίτες μας τη δυνατότητα όχι απλώς να βρουν μια δουλειά, αλλά να εξασφαλίσουν ποιοτικές και σταθερές θέσεις εργασίας, με προοπτικές προσωπικής εξέλιξης και επαγγελματικής ανέλιξης.

Οι στόχοι που θέτει διαρκώς ο επικεφαλής της ΔΥΠΑ είναι εντυπωσιακοί, φιλόδοξοι και ενδεχομένως να φαντάζουν ως ανέφικτοι, εντούτοις όμως, η μέχρι σήμερα τετραετής απτή πρακτική που έχει εμφανίσει ως επικεφαλής του πρώην ΟΑΕΔ και της νυν ΔΥΠΑ, συνδυασμένη με την υψηλή αποτελεσματικότητά του, είναι βέβαιο πως οδηγεί σε απολύτως θετική αποτίμηση του έργου του, αφήνοντας πολλές υποσχέσεις, μα και αδημονία σχετικά με τις καινούριες πολιτικές, στρατηγικές και δράσεις που θα παράσχει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.

Keywords
Αναζητήσεις
apo-tis-ipa-me-agapi--pos-o-spyros-protopsaltis-metetrepse-ton-artiriosklirotiko-oaed-sti-dypa-tis-neas-epochis.htm
Τυχαία Θέματα