Πως επηρεάζει η διατροφή το μητρικό γάλα

Μιλώντας για θηλασμό αναφερόμαστε στον αρχαιότερο τρόπο διατροφής ενός βρέφους και θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε ως τη φυσική συνέχεια της εγκυμοσύνης.

Το μόνο που απαιτείται από τη γυναίκα που θέλει να θηλάσει, είναι ένας άθικτος μαστικός αδένας, η παρουσία και λειτουργία των κατάλληλων φυσιολογικών μηχανισμών που επιτρέπουν την επαρκή παραγωγή και έκκριση γάλακτος, καθώς και μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

 

Της Αντιγόνης Γεωργίου, διαιτολόγου διατροφολόγου

Το μητρικό γάλα αντιπροσωπεύει την πιο πλήρη και ισορροπημένη τροφή για το νεογνό,

καθώς καλύπτει όλες τις απαιτήσεις του και μπορεί εύκολα να το χωνέψει. Άλλωστε, είναι πλούσιο σε αντισώματα, πρωτεΐνικές δηλαδή ουσίες, που είναι ικανές να βοηθούν τον οργανισμό του νεογνού να αντιστέκεται στις λοιμώξεις.

Πράγματι, το νεογνό που τρέφεται με μητρικό γάλα, αντιδρά πολύ καλύτερα στις μολυσματικές ασθένειες από το νεογνό που τρέφεται με τεχνητό γάλα. Ειδικότερα, το πρώτο γάλα (πύαρ) που εκκρίνεται απο το μαστό αμέσως μετά τον τοκετό και εκρέει για περίπου 3 ημέρες, αποτελεί πολύτιμη τροφή και είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και C. Η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη είναι υψηλότερη σε σχέση με το ώριμο γάλα, ενώ οι υδατάνθρακες και το λίπος βρίσκονται σε χαμηλότερες αναλογίες στο πύαρ.

Εν συνεχεία, το ώριμο γάλα που εκκρίνεται μετά την 3η εβδομάδα, περιέχει πολύ μικρότερο ποσοστό πρωτεΐνης, ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι η μεγάλη περιεκτικότητα σε ταυρίνη, ένα αμινοξύ απαραίτητο για την ανάπτυξη του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. Το λίπος στο ώριμο μητρικό γάλα αυξάνει με την πάροδο της γαλουχίας. Γενικά το γάλα της μητέρας είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Η σύσταση σε βιταμίνες επηρεάζεται από τη διατροφική κατάσταση της μητέρας και την καθημερινή πρόσληψη.

Τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία βρίσκονται σε αναλογία και σε μορφή που ευνοεί την απορρόφησή τους και εξασφαλίζει τη φυσιολογική ανάπτυξη του βρέφους.

Επίδραση της διατροφής της μητέρας στη σύσταση του γάλακτος

Η διαδικασία του θηλασμού είναι διατροφικά απαιτητική, κυρίως για τις γυναίκες που θηλάζουν τα βρέφη τους αποκλειστικά για κάποιο χρονικό διάστημα. Οι ενεργειακές απαιτήσεις της μητέρας αυξάνονται κατά 500 θερμίδες ημερησίως, ενώ η αύξηση των περισσότερων μικρο- και μακροθρεπτικών συστατικών συνιστάται κατά τη διάρκεια του θηλασμού, με βασικότερα, την πρόσληψη πρωτεϊνών, βιταμίνης Α, φυλικού οξέος, σιδήρου, ασβεστίου και ψευδαργύρου.

Δεν είναι απαραίτητο να προστεθούν μεγάλες ποσότητες γάλατος στην ημερήσια πρόσληψη της θηλάζουσας. Μάλλον, πρωταρχική επίδραση της ποσότητας του γάλακτος αποτελεί η συχνότητα του θηλασμού, δηλ. το πόσο συχνά θηλάζει η μητέρα το βρέφος της.

Η σύσταση και ο όγκος του μητρικού γάλακτος αλλάζει προοδευτικά όσο διαρκεί η γαλουχία και επηρεάζεται σημαντικά από τη θρεπτική κατάσταση της μητέρας και τις διατροφικές της συνήθειες, όσο και από την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων και θρεπτικών συστατικών. Για παράδειγμα

Keywords
Τυχαία Θέματα