Πόνος κατά την σεξουαλική επαφή

Σας έχει τύχη να πονάτε κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και να μην ξέρετε τον λόγο;

Στο κείμενο που ακολουθεί δείτε που μπορεί να οφείλεται και πράξτε αναλόγως.

 

Της Ευθυμίας Κουτρουμπή, μαιευτήρος-χειρουργού γυναικολόγου

Ο όρος που χρησιμοποιείται για τον πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή είναι η δυσπαρευνία, και μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες.

1η αιτία: Κολπίτιδα ή μύκητες

Ο πόνος κατά την είσοδο στην αρχή του κόλπου μπορεί να οφείλεται σε ερεθισμό από μια κολπίτιδα ή από μύκητες. Τότε η γυναίκα νιώθει ένα κάψιμο, που μερικές φορές είναι τόσο έντονο που την αναγκάζει να σταματήσει. Η θεραπεία είναι τις περισσότερες φορές απλή και με την εξάλειψη της κολπίτιδας τα συμπτώματα υποχωρούν. Βέβαια, υπάρχουν γυναίκες, που υποφέρουν από επαναλαμβανόμενες μυκητιάσεις και χρειάζονται καμιά φορά μακροχρόνια αγωγή, που πάντα πρέπει να περιλαμβάνει και τον σύντροφο. Οι άντρες είναι τυχεροί σε αυτό το θέμα γιατί ενώ μπορεί να κουβαλούν διάφορα μικρόβια επάνω τους, σπάνια έχουν συμπτώματα, και γι'αυτό πολλές φορές αρνούνται να πάρουν αγωγή με αποτέλεσμα να μολύνουν ξανά την σύντροφο.

2η αιτία: H σύσπαση των μυών

Πόνος πολλές φορές προκαλείται και από την σύσπαση των μυών του πυελικού εδάφους είτε η γυναίκα είναι πολύ αγχώδης είτε γιατί δεν υπάρχει αρκετή προετοιμασία και προκαταρτικά και είναι σφιγμένη. Συνήθως, μια ειλικρινής συζήτηση γύρω από το θέμα μπορεί να δώσει λύση.

3η αιτία: H εμμηνόπαυση

Πόνος μπορεί να υπάρξει και μετά την εμμηνόπαυση γιατί δεν υπάρχουν πλέον οιστρογόνα με αποτέλεσμα η περιοχή του αιδοίου και του κόλπου να είναι λεπτή και στεγνή. Η λύση είναι είτε στην θεραπεία υποκατάστασης, ή αν η γυναίκα δεν θέλει να πάρει θεραπεία ή δυνατότητα να χρησιμοποιεί διάφορα λιπαντικά που υπάρχουν στα φαρμακεία και διευκολύνουν την διείσδυση.

4η αιτία: Φλεγμονές

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να δημιουργούν πόνο είναι φλεγμονές από μικρόβια που προσβάλλουν το γεννητικό ή το ουροποιητικό σύστημα. Ακόμα και μια κυστίτιδα μπορεί να προκαλέσει πόνο και έντονη αίσθηση για ούρηση και τότε χρειάζεται θεραπεία.

5η αιτία: Χλαμύδια

Συχνά είναι και τα προβλήματα που προκύπτουν από ένα άλλο μικρόβιο, τα χλαμύδια, που τελευταία έχουν αναζωπυρωθεί και αποτελούν μάστιγα στην κοινωνία χωρίς ο κόσμος να έχει καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος. Τα χλαμύδια αποικίζουν το γεννητικό σύστημα και τις περισσότερες φορές δρουν σιωπηλά προκαλώντας όμως συμφύσεις και κατ' επέκταση στειρότητα ή δίνουν συμπτώματα όπως πόνο κατά την επαφή ή ακόμα και γαστρεντερικές ενοχλήσεις όπως και κοιλιακό άλγος. Χρειάζονται θεραπεία και οι δύο σύντροφοι και καμιά φορά μακροχρόνια αγωγή γιατί αν αφεθούν μπορεί να προκαλέσουν πολλά προβλήματα και στους δύο συντρόφους με το κυριότερο τις συμφύσεις και στειρότητα όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως αλλά και αποβολές και να επηρεάσουν το σπέρμα του άνδρα, ή να προκαλέσουν προστατίτιδες.

Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό

Keywords
Αναζητήσεις
ponos kata tin sexoualiki epafi
Τυχαία Θέματα