Οι “ελπίδες” ενός κβαντικού υπολογιστή! [video]

17:21 1/6/2012 - Πηγή: GoodByte

Αν και η ολοκληρωμένη λειτουργία ενός κβαντικού υπολογιστή απέχει αρκετά χρόνια από το σήμερα, οι δυνατότητες ενός τέτοιου συστήματος είναι τέτοιες ώστε να μπορούν να γεμίσουν με αισιοδοξία ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα.

Πρόκειται για ένα σύστημα που ξεπερνά κατά χιλιάδες φορές τις ικανότητες του πιο εξελιγμένου σύγχρονου υπερυπολογιστή, κάτι που το καθιστά έναν εξαιρετικά δεινό λύτη πολύπλοκων προβλημάτων.

Και από προβλήματα, όσον αφορά την Φυσική, άλλο τίποτα! Μια τριμελής ομάδα του NIST, έπειτα από έρευνα, κατάφερε να δημιουργήσει έναν αλγόριθμο, ο οποίος αναπαριστά τις

αλληλεπιδράσεις και τις συζεύξεις των στοιχειωδών σωματιδίων, και ο οποίος απαιτεί τεράστια υπολογιστική ισχύ για να τρέξει.

Οι ελπίδες όπως καταλαβαίνετε εναπόκεινται στην λειτουργία του κβαντικού υπολογιστή, ο οποίος αποδεσμεύεται από τις καταστάσεις ενός συμβατικού υπολογιστή, on/off, και μας “πηγαίνει” σε λογικές που επιβάλλουν και on και off, συμφνωα με τον πιθανοκρατικό χαρακτήρα που απορρέει από την κβαντομηχανική.

Ο υπολογιστής-παιδί της κβαντομηχανικής, ίσως να είναι εκείνος που θα καταφέρει να επιλύσει τις πολύπλοκες εξισώσεις που διέπουν την Φύση και τα στοιχειώδη σωμάτια, ειδικότερα, ταξιδεύοντας μας πίσω στο παρελθόν, στις πρώτες στιγμές του Big Bang!

Η επίτευξη του εγχειρήματος είναι τόσο δραματικά επιβεβλημένη αν αναλογιστεί κανείς πως στον μεγαλύτερο επιταχυντή αδρονίων LHC στο CERN, λαμβάνουμε τόσο πολλά δεδομένα που δεν μπορούμε να τα χειριστούμε καν!

Ίσως τελικά να απέχουμε μονάχα λίγες δεκαετίες από την αποκρυπτογράφηση των πιο μεγάλων μυστηρίων τις Φύσης… υπομονή…

Keywords
Τυχαία Θέματα