Δέκα αναπάντητα ερωτήματα για τη σωτηρία της Ελλάδας

Μπορεί η ελληνική Βουλή να υπερψήφισε το Μνημόνιο 2, η τρύπα των 325 εκατομμυρίων ευρώ να έκλεισε και οι Παπανδρέου και Σαμαράς να έστειλαν έγγραφες δεσμεύσεις στις Βρυξέλλες, ωστόσο η συζήτηση για
το αν το ενδεχόμενο μιας άτακτης χρεοκοπίας έχει αποφευχθεί οριστικά, συνεχίζεται...
Δέκα ερωτήσεις ζητούν απάντηση
1) Θα αντέξουν οι μετριοπαθείς πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα;
Αν και η τρόικα κατάφερε να επιτύχει να αποσταλούν γραπτές δεσμεύσεις από τον Γιώργο Παπανδρέου και των Αντώνη Σαμαρά, υπάρχουν ακόμα αμφιβολίες σχετικά με το αν η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποσχέσεις της και μετά τις εκλογές του Απριλίου.
Πρώτον, ο Α. Σαμαράς έχει εδώ και καιρό εκφράσει τη διαφωνία του για την πολιτική λιτότητας που ακολουθείται και στην επιστολή του αναφέρει ότι θα προσπαθήσει στο μέλλον ώστε να γίνουν αλλαγές στο πρόγραμμα, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευτεί το σχέδιο μετά τις εκλογές.
Δεύτερον, δεν είναι βέβαιο ότι η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ διαπραγματεύονται με τους... σωστούς ανθρώπους στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η Αριστερά στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή συγκεντρώνουν μαζί (αν και μια συνεργασία ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ δεν είναι πιθανή) 42,5%, με τη ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ να έχουν 39%.
Έτσι, ακόμα και αν το ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία συνεργαστούν μετεκλογικά, είναι πιθανό να μην μπορούν να συνεχίσουν το οικονομικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με το Open Europe, όλο και περισσότεροι Έλληνες ψηφοφόροι, βλέπουν τα δύο κόμματα εξουσίας περισσότερο ως εκτελεστές των εντολών των δανειστών της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες εκπλήξεις στις κάλπες.
Πιθανή λύση: Δεν υπάρχει. Τα υπόλοιπα κόμματα, ποτέ δεν θα συμφωνήσουν να δώσουν γραπτές δεσμεύσεις για πολιτικές λιτότητας, ενώ ακόμα και αν η Νέα Δημοκρατία καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, ο Αντώνης Σαμαράς είναι πιθανό να προσπαθήσει να προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση.
2) Είναι αξιόπιστη η ελληνική κυβέρνηση; Μπορεί η Ελλάδα να καλύψει το κενό των 325 εκατ. ευρώ για αυτή τη χρονιά;
Η αύξηση της εκλογικής δύναμης της Αριστεράς βασίζεται στο γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία έχει φτάσει στα όριά της. Επομένως, οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για νέες περικοπές δεν είναι εύκολο να τηρηθούν.
Σε αυτό το σημείο, το Open Europe, επικαλείται τις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή:
Ελλάδα έχει κάνει όλα όσα έπρεπε και οι πολίτες δεν αντέχουν άλλα μέτρα. Η κυβέρνηση κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες και το πολιτικό και οικονομικό σύστημα στην Ελλάδα έχει φτάσει στα όριά του. Στο εξής, η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της".
Αυτή η κατάσταση, είναι απίθανο να αλλάξει και οι αντιδράσεις θα πολλαπλασιαστούν. Το νέο πρόγραμμα προβλέπει 150.000 απολύσεις στο δημόσιο τα επόμενα τρία χρόνια. Όπως αναφέρει το Open Europe, κατ' αναλογία πληθυσμού, αυτό θα ήταν σαν να έκοβε η βρετανική κυβέρνηση στο δημόσιο της Βρετανίας.... 80
Keywords
Τυχαία Θέματα