Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2017 -Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

22:23 10/12/2016 - Πηγή: iPop

Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2017 μετά από την 5νθήμερη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής διάρκειας 57 ωρών. Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών πραγματοποιήθηκαν σε έντονο κλίμα με υψηλούς τόνους και έντονη κριτική προς τις αποφάσεις της Κυβέρνησης.

Με 152 «ναι» και 146 «όχι» υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός

της Κυβέρνησης για το 2017. Οι απουσίες ήταν 2 από μεριάς της ΝΔ. Συνολικά ψήφισαν 298 βουλευτές.

Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών:Τσίπρας: Αντί να κόβουμε, δίνουμε

Με επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα και προχώρησε σε μία αναδρομή στο 2015 κατά την οποία εξήγησε πως ακόμα και όταν ψηφιζόταν ο προϋπολογισμός του 2016 η ΝΔ «φώναζε ότι ο προϋπολογισμός είναι εικονικός, ότι τα τα νούμερα δεν βγαίνουν και ότι δεν θα πιάσουμε τους στόχους, τα ίδια έλεγε και το ΔΝΤ με το οποίο συμφωνείτε σε πολλά σημεία» και κατέληξε στο ότι «τελικά όχι μόνο ο κόφτης δεν ενεργοποιείται αλλά υπερκαλύψαμε τον στόχο στο διπλάσιο και υπερκαλύπτουμε στόχους για δεύτερη χρονιά».

Και πάλι προς μεγάλη σας απογοήτευση αντί να ενεργοποιείται ο κόφτης ενεργοποιείται ο δότης, δίνουμε αντί να κόβουμε

Ο Πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας πως το πλεόνασμα προέκυψε από εντατική δουλειά σ’ ό,τι αφορά τις λίστες, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για το λαθρεμπόριο, την απόδοση της φορολογίας και του ΦΠΑ και «έχουμε αποτελέσματα, γι’ αυτό αυτή η απόδοση δεν είχε προβλεφθεί από τον περσινό προϋπολογισμό».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως η Κυβέρνηση μοιράζει χρήματα που υπάρχουν, χωρίς να κόβει από γραμμάτια λίγο πριν από μια εκλογική αναμέτρηση και να τα δίνει σ’ αυτούς που θεωρεί πελάτες της. «Και ερχόμαστε οριζόντια και αντισυμμετρικά από αυτούς με τις μικρότερες συντάξεις μέχρι αυτούς με τις μεγαλύτερες και δίνουμε χρήματα».

Αναφερόμενος στην πιθανότητα για νέες εκλογές στο άμεσο μέλλον ο Α. Τσίπρας είπε ότι «Μας έδωσε ο λαός εντολή 4ετίας την οποία θα εξαντλήσουμε μέχρι και την τελευταία ημέρα. Οι κάλπες θα στηθούν τον Ιούνιο τ0υ ’19 ευρωεκλογές και τον Φθινόπωρο του ’19 οι εθνικές εκλογές»

Τα στοιχεία που παρέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και οι επόμενοι στόχοι:

Οι επενδύσεις που λέτε το 2016 αυξήθηκαν κατά 13.3% ενώ το β’ και γ’ τρίμηνο είχαμε έκρηξη πάνω από το 10%Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει βελτιωθεί σε σχέση με την εικόνα στην αρχή της κρίσηςΗ πραγματική αύξηση των εξαγωγών προβλέπεται στο 5,3% μέσα στο 2017Ο τουρισμός κατέγραψε για δεύτερη χρονιά ρεκόρ ξεπερνώντας τις 27 εκατ. αφίξειςΣτον τομέα των επενδύσεων εγκρίθηκαν προς χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος Γιούνκερ επενδύσεις 2 δις ευρώΕπανεκκινήσαμε στρατηγικά έργα υποδομών που είχαμε μείνει στη μέση και κινδύνευαν με πλήρη απαξίωση και μέχρι την Άνοιξη ολοκληρώνονταιΠροωθούμε σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας και εξελισσόμαστε σε κύριο ενεργειακό παίκτη της Ν/Α μεσογείουΣτα δημοσιονομικά προχωράμε στην τρίτη σερί χρονιά που η Κυβέρνηση θα πετύχει τους στόχους τηςΟ στόχος πλεονάσματος στο 1.75% του ΑΕΠ αναμένεται να υπερκαλυφθεί και αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να αγγίξει το 2% και μας επιτρέπει να επεκτείνουμε και όχι να μειώσουμε την κοινωνική προστασίαΕγκαινιάζουμε μία νέα παράδοση, από τους προϋπολογισμούς παρωδίας που συνηθίσαμε στα χρόνια της μεταπολίτευσης περνάμε σε ρεαλιστικούς προϋπολογισμούς

Για την έκτακτη οικονομική βοήθεια:

«Σε πρώτη φάση όπως εξαγγείλαμε ότι θα αποδοθεί 13 σύνταξη 617 εκατ σ 1,6 εκατ. συνταξιούχους. Πρόκειται για α ποσό συνολικά 4.7 φορές μεγαλύτερο από το ποσό που δυστυχώς το 2016 πάρθηκε από τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ εξαιτίας του ότι είχατε δεσμευτεί την πλήρη περικοπή του ΕΚΑΣ και εμείς δεν μπορέσαμε να το αποτρέψουμε.Στο ίδιο πνεύμα αποφασίσαμε να αναστείλουμε την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά της πρώτης γραμμής που δέχονται τις προσφυγικές ροές που επλήγησαν από την παρατεταμένη προσφυγική κρίση. Μήπως και αυτή η εξαγγελία σας βρίσκει αντίθετους; Μήπως και αυτό βάζει σε κίνδυνο την πορεία της χώρας;».

Τα εν λόγω νησιά, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, δεν είναι απλά τα σύνορα με την Τουρκία, είναι το ανατολικό σύνορο της Ε.Ε., είναι η πρώτη γραμμή που κράτη τις ευρωπαϊκές αξίες ψηλά. «Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε στους νησιώτες που με προσωπικές θυσίες έδωσαν το παράδειγμα της ανθρωπιάς, της φιλοξενίας και της αλληλεγγύης».

Μέτρα για άμβλυνση των ανισοτήτων και νέοι στόχοι:

Απ’ τον προϋπολογισμό του 2017 προβλέπονται χρήματα για την στήριξη της Υγείας660 εκατ.. για την εφαρμογή του κοινωνικού εισοδήματος σ’ όλη την χώρα270 εκατ. ευρώ για την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων και έρευνας100 εκατ. για την διευθέτηση στεγαστικών δανείων σε φτωχούς οφειλέτεςΜέσα στον Δεκέμβριο υπογράφεται το fund of funds που ευνοεί τις τεχνολογικά εξειδικευμένες επιχειρήσειςΓια τις μεγάλες ξένες κι εγχώριες επιχειρήσεις παρέχεται 12ετές σταθερό περιβάλλονΠλέον καθένας μπορεί να ανοίξει επιχείρηση μ’ ένα μόνο emailΥιοθέτηση πλάνου για την λειτουργία των δικαστηρίων

Ενεργοποίηση ακόμα 2 εργαλείων: Το Ταμείο Επιχειρηματικότητας και το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον». «Αυτά μεσοπρόθεσμα θα διοχετεύσουν στην οικονομία πάνω από 2 δις ευρώ. Το τραπεζικό μας σύστημα έχει σταθεροποιηθεί και προσελκύει καταθέσεις και διοχετεύει ρευστότητα στην ελληνική οικονομία».

Στόχος η μείωση της ανεργίας

Ο μεγαλύτερος εθνικός στόχος κατά τον Πρωθυπουργό είναι η μείωση της ανεργίας. Σήμερα, είπε ο κ. Τσίπρας, η ανεργία έχει πέσει στο 23% απ’ το 27% που είχε φθάσει. Στόχος η ανάκτηση της εργασίας και η μείωση της μεγάλης διαρροής των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην συνέχεια της ομιλίας του στον διπλασιασμό του στόχου για την έρευνα και την καινοτομία και σημείωσε πως η Κυβέρνηση κατάφερε να συγκεντρώσει πόρους που πήγαν στο 1% του ΑΕΠ για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομία μέσα απ’ το ευρωπαϊκό ταμείο επενδύσεων και το ΕΣΠΑ.

Για την διαπραγμάτευση, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη ότι η Κυβέρνηση έχει εμπειρία στις διαπραγματεύσεις γι’ αυτό και δεν ανησυχεί.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πήρατε μια χώρα σε ανάπτυξη και την επιστρέψατε στην ύφεση

Με ευθεία επίθεση προς την Κυβέρνηση ξεκίνησε την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορώντας την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ότι πήρε μια χώρα σε ανάπτυξη και την επέστρεψε στην ύφεση.

«Πριν από 2 χρόνια στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2015 από αυτό το βήμα ο κ. Τσίπρας ζητούσε να φύγει τότε η Κυβέρνηση. Με την σύμπραξη της Χρυσής Αυγής και την βοήθεια των παρατρεχάμενων του μας έσυρε σε εκλογές. Ήρθε 2 χρόνια μετά να κάνουμε απολογισμό της θητείας σας. Η οπισθοχώρηση της χώρας δεν έχει προηγούμενο», σημείωσε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην αρχή της ομιλίας του.

Ο κ. Μητσοτάκης στην συνέχεια της τοποθέτησής του παρουσίασε στοιχεία που κατά την γνώμη αποδεικνύουν την καταστροφή που έχει επιφέρει η Κυβέρνηση:

Το 2014 η χώρα παρουσίασε θετικό ρυθμό ανάπτυξης μετά από 6 χρόνια ύφεσης.Το 2014 η χώρα πέτυχε για δεύτερη χρόνια σερί πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο από αυτό του 2015 και το 2014 είχαμε μειώσεις φορολογικών συντελεστών χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Τρόικα.Το 2014 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου είχαν μειωθεί κατά 6 εκατ. ευρώ.Το 2014 η χώρα είχε ένα λειτουργικό τραπεζικό σύστημα με τα προβλήματα του. Σήμερα τα capital controls είναι ακόμα εδώ και η αξία των τραπεζών είναι άγνωστη.Το 2016 κατεγράφη ο μεγαλύτερος αριθμός λουκέτων στα χρόνια της κρίσης

Παράλληλα, σημείωσε πως τα «κόκκινα δάνεια» των νοικοκυριών πολλαπλασιάζονται και «η οικονομία γεμίζει ωρολογιακές βόμβες. Η ΔΕΗ αντιμετωπίζει σοβαρό ενδεχόμενο να καταρρεύσει το καλοκαίρι ενώ οι αστικές συγκοινωνίες καταρρέουν ήδη».

Τα ψέματα της Κυβέρνησης κατά τον Κ. Μητσοτάκη:

Θα δώσετε τέλος στη λιτότηταΘα διαγράψετε το χρέος λέγατε

Για το χρέος ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε ότι η Κυβέρνηση ξεκίνησε με διαγραφή του χρέους και κατέληξε μετά από 2 χρόνια σε μια συμφωνία. «Αποτύχατε σημαντικά. Δεν μειώνεται το χρέος σε ονομαστικές τιμές, δεν μειώνεται η αποπληρωμή του χρέους τα επόμενα χρόνια, αντιθέτως αυξάνεται. Αντί η Κυβέρνηση να επιμείνει και να εξασφαλίσει άμεση ελάφρυνση του χρέους πανηγυρίζετε με μια ρύθμιση με βραχυπρόθεσμο κόστος».

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό, σημείωσε ότι αποτυπώνει και συμπυκνώνει όλα τα αδιέξοδα και αποδεικνύει ότι «δεν έχετε κανένα αξιόπιστο και ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση».

Για τους φόρους:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε σφοδρή κριτική στην Κυβέρνηση για τους φόρους που επιβάλλει στον ελληνικό λαό λέγοντας χαρακτηριστικά πως «το μόνο που ξέρετε είναι να βάζετε φόρους. 2.6 δις νέους φόρους, οι πιο πολλοί φόροι είναι έμμεσοι, τους οποίους εσείς χαρακτηρίζατε ως άδικους. Οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν φόρους επιπέδου Σκανδιναβίας και παίρνουν την παιδεία του κ. Φίλη και την υγεία του κ. Πολάκη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως η ΝΔ είναι έτοιμη ν’ αναλάβει ευθύνες, χωρίς να φοβάται, ούτε να κοροϊδεύει κανέναν. «Και αν νομίζετε ότι μ’ένα χριστουγεννιάτικο πακέτο παροχών θα κερδίσετε την εμπιστοσύνη όσων κοροϊδέψατε, πλανάστε. Με τον κρατικό προϋπολογισμό δεν υπάρχει Ελληνίδα κι Έλληνας που δεν έχει σοβαρούς λόγους ν΄ανησυχεί».

Παράλληλα, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι απευθύνεται στους λίγους, σ’ ένα 10% της κοινωνίας, «στους υπόλοιπους δεν λέτε τίποτα πια. Και πόσο μάλλον να εκφράσετε ανθρώπους που που ξέρουν τι είναι να ξεκινάς μια επιχείρηση και την κρατάς ζωντανή. Όταν παλεύουν να κρατήσουν υπαλλήλους, ενώ οι πελάτες εξαφανίζονται» και κατέληξε στο ότι τώρα είναι η ώρα για να πάει η χώρα σε εκλογές.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Φ. Γεννηματά: Φέρατε 2 μνημόνια, το 3+ και το 4 το οποίο μένει να δούμε ποιος θα το υπογράψει

«Κουραστήκαμε να σας ακούμε να μιλάτε για δήθεν σκληρές διαπραγματεύσεις. Επιστρέφεται στην Ελλάδα σαν τον Σεβάχ τον Θαλασσινό και μας διηγήστε ιστορίες και κατορθώματα» είπε ανοίγοντας την ομιλία της η Φώφη Γεννηματά και συνέχισε αναφερόμενη στον «σαν προϋπολογισμό, και λέω «σαν» γιατί είναι ουσιαστικά απολογισμός ήττας».

Για την απόφαση του τελευταίου Eurogroup η κα Γεννηματά σχολίασε ότι «Στο Eurogroup, πήρατε το χειρότερο από πλευράς ΔΝΤ, το χειρότερο και από πλευράς Ευρωπαίων» και συμπλήρωσε «Φέρατε 2 μνημόνια, το 3+ και το 4 το οποίο μένει να δούμε ποιος θα το υπογράψει».

Σχετικά με τις παροχές που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε ότι οι υπουργοί και ο Πρωθυπουργός ρίχνουν στάχτη στα μάτια του λαού εξηγώντας πως «Για να μιλάμε για 13η σύνταξη θα έπρεπε να έχετε δώσει την 12η αλλά εσείς την κόψατε και αυτή» και τόνισε ότι δεν είναι 13η σύνταξη όταν δίνεται πετσοκομμένη και όχι εφάπαξ σε όλους λέγοντας «Μη μας κοροϊδεύατε με «13η σύνταξη», η οποία δεν είναι μέτρο εφάπαξ και μεμονωμένο». Τόνισε, μάλιστα: «Κύριε Τσίπρα, ό,τι και να εξαγγείλετε, έχετε τελειώσει στη συνείδηση του λαού».

Ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα καταψηφίσει τον «φοροπηκτικό» προϋπολογισμό δήλωσε η Φώφη Γεννηματά καθώς, όπως υποστήριξε, «αποτελεί τροχοπέδι και ένα εμπόδιο για την ανάπτυξη και την πορεία προς την κρίση».

Δ. Κουτσούμπας: Έχετε πάρει μεγάλη κατρακύλα

«Έχετε πάρει μεγάλη κατρακύλα και δεν σας σώζει τίποτα ούτε τα βραδινά διαγγέλματα για να μοιράσετε ψίχουλα ούτε τα ταξιδάκια» σχολίασε ο ΓΓ του ΚΚΕ και συμπλήρωσε «Δεν σας σώζει τίποτα. Ούτε ο Κάστρο, ούτε ο Πανάγιος Τάφος. Ούτε τα πάρε-δώσε με τους Αμερικάνους και τους Ισραηλινούς. Σας τέλειωσαν τώρα και οι ηγέτες του Νότου, ο Ρέντσι, ο Ολάντ. Δεν σας σώζουν ούτε τα νυχτερινά διαγγέλματα για να δώσετε κάποια ψυχούλα από τα ματωμένα πλεονάσματα που έχει δημιουργήσει ο λαός μας με την πολιτική σας».

Ο ίδιος, άφησε αιχμές για τα «ταξιδάκια παρέα με τους ΑΝΕΛ και τη Χρυσή Αυγή στο Καστελόριζο» και πρόσθεσε πως «γίνατε καλύτεροι από τους δασκάλους σας στην εξαπάτηση του ελληνικού λαού. Αλλά δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι μέσα σε δύο χρόνια θα παίρνατε και πτυχίο».

Σχολίασε μάλσιτα ότι δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αυταπάτες οι αποφάσεις του Eurogroup.

Σ. Θεοδωράκης: Πρέπει να ξεφύγετε από την λογική ότι η Κυβέρνηση είναι ο Άγιος Βασίλης.

«Ημιτελές Χριστουγεννιάτικο παραμύθι» χαρακτήρισε ο Σταύρος Θεοδωράκης τις παροχές που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε «η οικονομία πάει καλά, λεφτά περισσεύουν, ας σταθούν στις ουρές οι συνταξιούχοι να τα εισπράξουν και φυσικά μετά τις γιορτές τους τα παίρνουμε πίσω. Θα πρέπει να ξεφύγετε από την αντίληψη ότι οι πολιτικοί είναι κάτι σαν τον Άι – Βασίλη. Ο τόπος χρειάζεται σχέδιο και προτεραιότητες. Με ποια κριτήρια μοιράζεται χρήματα; Αν το κριτήριο σας είναι ο πόνος και η φτώχεια, λεφτά χρωστάτε και στους ανέργους του ιδιωτικού τομέα, στους κατεστραμμένους του ιδιωτικού τομέα, στους μακροχρόνια ανέργους που δεν έχουν καμία κοινωνική προστασία και θα κάνουν Χριστούγεννα χωρίς να μπει ούτε ένα ευρώ στο σπίτι. Αυτούς που δεν γυρνάτε να κοιτάξετε» για να καταλήξει στο ότι «Διαβάζουμε τον προϋπολογισμό σας και διαπιστώνουμε: Τα λεφτά δεν πάνε στους ανέργους. Τα λεφτά δεν πάνε στους φτωχούς».

Σχετικά με την απόφαση να ανοίξει το Πρωθυπουργικό γραφείο της Θεσσαλονίκης, ο επικεφαλής του Ποταμιού σχολίασε: «Φτιάξατε γραφείο πρωθυπουργού και στη Θεσσαλονίκη. Γιατί όχι και στο Ηράκλειο; Και στην Καλαμάτα; Ο προϊστάμενος θα μισθοδοτείται με 2.560 ευρώ το μήνα. Συν άλλοι 4 μετακλητοί, συν 23 αστυνομικοί που θα φύγουν από τους δρόμους της Θεσσαλονίκης για να φυλάξουν ένα γραφείο. Συν ένα εκατομμύριο λοιπόν. Είναι αυτό που λέμε φασούλι το φασούλι φουσκώνουν οι σπατάλες. Και το γραφείο του υπ. Μακεδονίας Θράκης τι θα κάνει; Η τελευταία αναπτυξιακή πρωτοβουλία αυτού του υπουργείου ήταν το 2007».

Σχόλια έκανε όμως και για τις προσλήψεις μετακλητών υπαλλήλων λέγοντας ότι «σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο» και συμπληρώνοντας ότι «Δύο εκατομμύρια ευρώ στοιχίζουν το χρόνο μόνο οι μετακλητοί υπάλληλοι του Μεγάρου Μαξίμου».

«Αποτελεί πρόκληση για την επιστήμη ο προϋπολογισμός της κυβερνησης καθώς προβλέπεται ότι αυξάνονται οι φόροι αλλά και πως η ανάπτυξη θα αυξηθεί κατά 2.7%» σχολίασε ο κ. Θεοδωράκης και εξήγησε ότι θα έπρεπε να ενισχυθούν οι επενδυτικές δαπάνες αλλά και να μειωθούν, έστω και συμβολικά, οι φορολογικές εισφορές. «Αυξάνετε τη φορολογία και θεωρείτε ότι η ανάπτυξη θα συνεχίσει ανενόχλητη» εξήγησε.

Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό σας το κράτος θα εισπράξει συν 2,6 δις ευρώ περισσότερους φόρους το 2017.

«Πρέπει να καταργηθούν τα μυστικά κονδύλια του π. Εξωτερικών και του υπ. Αμύνης και ο προϋπολογισμός της Βουλής να περάσει στον έλεγχο του υπ. Οικονομικών» σχολίασε ο Σταύρος Θεοδωράκης και συνέχισε αναφερόμενος στις επενδύσεις που δεν υπάρχουν πλέον στην Ελλάδα:

Το πρόβλημα της χώρας είναι η μεγάλη αποεπένδυση. Από περίπου +10% του ΑΕΠ σήμερα πήγαμε στο -7% του ΑΕΠ. Αν δεν επανέλθουμε όλα τα υπόλοιπα που συζητάμε δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Για τους επενδυτές το πρόβλημα είναι ασφαλώς η φορολογία, οι ασφαλιστικές εισφορές αλλά και η μεγάλη ευκολία με την οποία αλλάζουμε τους κανόνες του παιχνιδιού στην Ελλάδα με μία βραδινή τροπολογία τα πάντα μπορούν να αλλάξουν.

Π. Καμμένος: Τι θα γινόταν αν κυβέρνηση ήταν η ΝΔ;

Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ σχολίασε την απουσία από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής των βουλευτών της αντιπολίτευσης και εξήγησε πως του φαίνεται λογικό καθώς θα τεθούν συγκριτικά στοιχεία «που δεν τους βολεύουν».

Σήμερα έιναι μία ιδιαίτερη μέρα καθώς η αντιπολίτευση είναι απούσα, 3 βουλευτές της αντιπολιτεύσεως κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού είναι απαράδεκτο. Και εγώ αν ήμουν αντιπολίτευση θα προτιμούσα να ήμουν απών γιατί θα πρέπει να συγκριθεί η φετινή συζήτηση με την περσινή, για όσα έχουν επιτευχθεί για όσα θα έρθουν και για όσα έλεγε πέρσι η αντιπολίτευση

Ο Πάνος Καμμένος συνέχισε λέγοντας πως θα ζητήσει να σκεφτεί ο λαός πως θα ήταν ο προϋπολογισμός αν Κυβέρνηση ήταν η ΝΔ με πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη και προχώρησε παρουσιάζοντας κάποια σχετικά στοιχεία.

Πιο συγκεκριμένα είπε: «Αν η κυβερνηση ήταν ΝΔ και Πασοκ -γιατί μαζί τα κάνουν πλέον όλα- θα ψήφιζαν μέτρα πάνω από 8,8 δις βασισμένα στο 4.5% του ΑΕΠ που είχαν δεσμευτεί για 3 χρόνια (από το ’17 έως και το ’19) αυτά είχε υπογράψει ο κ. Σαμαράς με τον κ. Βενιζέλο. Οι επικουρικές θα είχαν εκμηδενιστεί, οι συνταξιούχοι θα έβλεπαν μείωση πάνω από 50%. Αυτά είχαν δεσμευτεί για το 2017. Οι συνταξιούχοι δεν θα απολάμβαναν το προνόμιο της ελάχιστης εγγυημένης σύνταξης και ο προϋπολογισμός τους θα τιναζόταν στον αέρα» και συμπλήρωσε: «H ανεργία θα είχε παραμείνει σταθερή στο 26% ή θα είχε αυξηθεί καθώς θα έκαναν πράξη την απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων».

Αναφερόμενος στις παροχές στους συνταξιούχους αλλά και το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Β/Α Αιγαίου σχολίασε: «Έχετε αντίθεση για την παραμονή του ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται πρόσφυγες; Θα έλεγα ότι έχετε αντίρρηση. Εμείς το φέραμε; Να σας θυμίσω ότι εσείς το υπογράψατε. Έχετε αντίρρηση να δοθεί η 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους; Θέτω ερωτήματα που την απάντηση δίνει ο ελληνικός λαός. Αυτό που κατάφερε η κυβερνηση μέσω της πολιτικής της να το μοιράσει στον λαό ενοχλεί την αντιπολίτευση καθώς εκείνη ακολουθούν την πρακτική που χαράζουν οι εταίροι μας».

Σχετικά με το υπ. Εθνικής Άμυνας, σχολίασε ότι ο προϋπολογισμός μειώθηκε «αλλά έγιναν περισσότερα πράγματα από ότι στο παρελθόν» και εξήγησε πως «είμαστε έτοιμοι να προσχωρήσουμε σε απορρόφηση προγραμμάτων και κονδυλίων για το υπουργείο Άμυνας σε ποσοστό 80%».

«Η Εθνική Άμυνα δεν είναι αντικείμενο αντιπαραθέσεων» είπε ο υπουργός Πάνος Καμμένος ζητώντας από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να στείλουν όλοι μαζί ένα μήνυμα «μπορεί να έχουμε οξείες πολιτικές αντιπαραθέσεις αλλά η εθνική άμυνα είναι ένα κομμάτι στο οποίο είμαστε ενωμένοι» και εξήγησε ότι από την πλευρά τους στο υπ. Άμυνας έχουν αποδεχθεί όλες τις τροπολογίες που έχουν καταθέσει όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Γ. Λεβέντης: Λεβέντης: Όποιος Πρωθυπουργός βγάλει τη χώρα από το ευρώ θα πάει φυλακή

Όποιος Πρωθυπουργός βγάλει τη χώρα από το ευρώ θα πάει φυλακή, είπε από το βήμα της Βουλής ο Βασίλης Λεβέντης τονίζοντας πως η Ένωση Κεντρώων δεν πρόκειται να ψηφίσει τον προϋπολογισμό γιατί τον θεωρεί αντιλαϊκό και φοροπληκτικό.

«Όποιος πρωθυπουργός βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ θα πάει και φυλακή», ανέφερε μιλώντας στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2017 στη Βουλή ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και συμπλήρωσε -απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ότι «δίνεται εικόνα σύγκρουσης έναντι των εταίρων μας, θυμάστε πάλι τον αντιμνημονιακό εαυτό σας, τον εαυτό της δραχμής».

«Στο τέλος θα καταλήξουμε σε συντάξεις Βουλγαρίας, σημειώστε το στα πρακτικά, εάν δεν πάρουμε μέτρα», τόνισε ο επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων εξηγώντας πως, κατά την άποψη του, μία κυβέρνηση η οποία δεν έχει καταφέρει να προσελκύσει ούτε μία μεγάλη επένδυση στα πρώτα δύο χρόνια της θητείας της είναι δύσκολο να πετύχει κάτι τέτοιο στον τρίτο της χρόνο.

Σχετικά με τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα περί ελληνικής επιτυχίας στο Eurogroup ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης σχολίασε: «Είπατε ότι πήρατε κούρεμα του χρέους. Να μη σας πω τι πήρατε» προκαλώντας το γέλιο των παρευρισκομένων.

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός για το 2017;

Πρωτογενές πλεόνασμα που αναμένεται να ξεπεράσει το 1,75% του ΑΕΠ και προσδοκίες για ανάπτυξη της τάξεως του 2,7% προβλέπει ο προϋπολογισμός για το 2017. Παράλληλα, όμως, έρχεται και νέο πακέτο φόρων- κυρίως έμμεσων- οι οποίοι αναμένεται να φθάσουν τα 2,6 δις ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

4,5 δις μέτρα για το 2019 ζητά το ΔΝΤ

Photo: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

The post Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2017 -Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών appeared first on iPop.

Keywords
προυπολογισμος, αλέξης τσίπρας, εν λόγω, χρυση αυγη, capital controls, σας ακούμε, βουλη, νεα δημοκρατια, τσιπρας, ΔΝΤ, ΦΠΑ, εκλογες, βομβα mall, δις, αεπ, νέα, fund, funds, τροικα, capital, τραπεζες, δεη, καλοκαιρι, συγκοινωνιες, χρεος, φοροι, ελλαδα, υπουργοι, ΚΚΕ, Χριστούγεννα, θεσσαλονικη, ηρακλειο, καλαματα, καμμενος, κυβερνηση, ΠΑΣΟΚ, σαμαρας, βενιζελος, παραιτηση λεβεντη, δραχμη, κουρεμα, ipop, Αντωνης Σαμαρας, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, συριζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, μετρο, Στην κορυφή του σπιτιού, αυξηση φπα, αλλαγη ωρας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, απολυσεις στο δημοσιο, τραπεζα της ανατολης, εκτακτη εισφορα, εισφορα αλληλεγγυης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, μειωση μισθων, κοινωνικη συμφωνια, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, κοινωνικος τουρισμος, φορολογια 2013, αλλαγη ωρας 2013, αποτελεσματα ευρωεκλογων, εκλογες 2014, εκλογες 2015, δεη πληρωμη, αλέξης τσίπρας, κομματα, ενωση κεντρωων, αποτελεσματα, βουλευτες, ληξιπροθεσμες οφειλες, ipop, αγιος βασιλης, βγαινουν, αεπ, αυγη, βημα, γνωμη, δουλεια, εθνικη, νησια, οικονομια, προγραμμα, το βημα, υγεια, υφεση, φτωχεια, ψεματα, ωρα, capital, αυξηση, αμυνα, ανεργια, ανοιξη, απλα, βοηθεια, βομβες, γελιο, δυστυχως, δηλωσεις, δις, δοθει, δωσει, αιθουσα, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκρηξη, εν λόγω, εργα, επενδυσεις, επρεπε, ερευνα, ερχεται, εφαπαξ, ζητα, ιδια, ιδιο, θεοδωρακης, θετικο, εικονα, ομιλια, κυβερνηση, κλιμα, κρατικο, λεφτα, λεβεντης, λειτουργια, ματια, μητσοτακης, μειωση, μυστικα, ξερετε, παντα, ουσιαστικα, προβληματα, προσληψεις, ρεκορ, ρυθμιση, ροες, σας ακούμε, σερι, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, συνταξη, σπιτι, σχεδιο, ταφος, τι ειναι, τουρκια, τουρισμος, τριτη, φυλακη, φυσικα, φθινοπωρο, φορολογια, φωφη, φωφη γεννηματα, χρυση, απων, δωσε, εφαρμογη, ευθεια, ενωση, ερχομαστε, ετοιμη, fund, ηγετες, χωρα, υπουργειο, κομματι, κυριακου, μεινει, πακετο, funds, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα