Βοηθώντας έναν έφηβο να ξεπεράσει τον πρώτο του χωρισμό – Οι συμβουλές που πρέπει να δίνουμε στα παιδιά μας

13:01 22/1/2023 - Πηγή: iPop

Η πιο οδυνηρή εμπειρία είναι να βλέπουμε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο να αντιμετωπίζει μια δυσκολία. Η ζωή γίνεται δύσκολη κατά καιρούς και οι άνθρωποι μπορούν να αναστατωθούν για ένα εκατομμύριο διαφορετικούς λόγους, με αποτέλεσμα να προκύπτουν αρνητικά συναισθήματα, που κυμαίνονται από την θλίψη μέχρι τη βαθιά λύπη και τον πόνο.

Στην εφηβεία, τα παιδιά ξεκινούν να γνωρίζουν σιγά σιγά τον κόσμο των μεγάλων. Εκεί υπάρχει και η πρώτη ερωτική απογοήτευση. Ενστικτωδώς, προσπαθούμε να τα παρηγορήσουμε και να τα κάνουμε να αισθανθούν

καλύτερα. Συχνά, όμως, δεν είμαστε σίγουροι για το ποιο είναι το σωστό πράγμα που πρέπει να πούμε ή να κάνουμε.

Ο ερωτευμένος έφηβος ενθουσιάζεται και παθιάζεται. Νιώθει μια τεράστια ψυχική ευφορία και αναζητά όλο και περισσότερο χρόνο με τον σύντροφό του. Η χρονική αυτή φάση είναι εξαιρετικά ουσιαστική. Άλλωστε, στην έναρξη της ερωτικής του ζωής μπορούμε να διακρίνουμε αρκετά στοιχεία της προσωπικότητάς του. Όταν λοιπόν, έρχεται ο πρώτος χωρισμός ενός εφήβου, τα πράγματα δυσκολεύουν. Η ερωτική απογοήτευση είναι πάντα μια εμπειρία δύσκολη. Πόσο μάλλον όταν τη βιώνεις για πρώτη φορά. Σε αυτές τις περιπτώσεις η υποστήριξη της οικογένειας είναι το κλειδί για να ξεπεραστεί όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα.

Κατάθλιψη στην εφηβεία: Τι είναι φυσιολογικό και τι όχι σε αυτή την ηλικία; Οι αιτίες, τα σημάδια και οι συμπεριφορές που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Οι χωρισμοί είναι μέρος της ζωής

Κάθε σχέση δεν διαρκεί για πάντα, στην πραγματικότητα οι περισσότερες δεν κρατούν. Και είναι απόλυτα φυσιολογικό οι έφηβοι να έχουν μια σειρά από σύντομες σχέσεις καθώς ανακαλύπτουν περισσότερα για τα συναισθήματά τους, τις ανάγκες τους και τις ανθρώπινες ατέλειες των άλλων. Έχουν άλλωστε τόσα πολλά να μάθουν από τους χωρισμούς και τις σχέσεις.

Η ερωτική απογοήτευση αποτελεί ένα από τα πιο συχνά φαινόμενα που παρατηρούνται στην εφηβική ηλικία, γιατί ναι μεν πολλοί έφηβοι χωρίζουν συναινετικά, αρκετοί όμως χωρίζουν με πρωτοβουλία «του άλλου». Έτσι, ο ένας από τους δύο νιώθει εγκαταλειμμένος και βιώνει την απόρριψη.

Pexels

Μπορεί το θέμα αυτό να μην απασχολεί τόσο τους μεγαλύτερους και όταν το σκεφτόμαστε να χαμογελάμε ή να το θεωρούμε αδιάφορο, αλλά όταν ένα παιδί σε αυτή την ηλικία βιώνει την απόρριψη, ο πόνος που νιώθει είναι ασύγκριτος.

Μπορείς λοιπόν να τον βοηθήσεις να ξεπεράσει αυτή τη στενάχωρη περίοδο υποστηρίζοντάς τον, δίνοντάς του καθοδήγηση για το τι θα ακολουθήσει και δείχνοντάς του πώς να χειριστούν έναν χωρισμό με σεβασμό. Δεν μπορείς να αφαιρέσεις τον πόνο του αλλά μπορείς να τον βοηθήσεις να αναπτύξει ανθεκτικότητα και κατανόηση.

Πώς εναλλάσσονται τα συναισθήματα ενός παιδιού στην εφηβεία; Πώς να διαχειριστεί ο γονιός αυτή την εναλλαγή στη διάθεση;

Ερωτική απογοήτευση στην εφηβεία: Συμβουλές για να βοηθήσεις έναν έφηβο να ξεπεράσει έναν χωρισμόΔεν χρειάζεται να βρεις το σωστό για να πεις. Μπορεί να μην υπάρχουν καν οι σωστές λέξεις. Απλά να είσαι εκεί για εκείνον και να τον ακούς όταν το χρειάζεται.Άφησέ τον να ξεσπάσει. Όταν μιλάμε για αυτό που νιώθουμε, μετακινούμε τα πράγματα από το συναισθηματικό στο λογικό μέρος του εγκεφάλου μας, βοηθώντας μας να το επεξεργαστούμε. Το να τον αφήσεις να μιλήσει βοηθάει.Ενθάρρυνέ τον να μιλήσει με φίλους. Η υποστήριξη και η παρηγοριά από φίλους ενισχύει αυτές τις σχέσεις και δείχνει στο παιδί σου ότι δεν είναι μόνος.Ενθάρρυνέ τον να επικεντρωθεί στον εαυτό του. Κάνοντας πράγματα που του αρέσουν, πηγαίνοντας σινεμά κ.λπ. θα τον βοηθήσει να θυμηθεί ότι δεν χρειάζεται κάποιον άλλο για να είναι ευτυχισμένος και να περνά καλά.Δώσε του προσωπικό χώρο και χρόνο: Χρειάζεται να περάσει χρόνο μόνος για να βιώσει τα συναισθήματά του. Σίγουρα θα θέλεις να είσαι μαζί του μονίμως, αλλά άφησέ τον λίγο μόνο. Μπορεί να στο ζητήσει και ο ίδιος.freepikΙδέες που μπορούν να βοηθήσουν τον έφηβο να διαχειριστεί την απώλεια μιας σχέσης

Παρόλο που δεν υπάρχουν οι μαγικές λέξεις που θα πεις για να τα κάνεις όλα καλύτερα, μπορείς όμως να τον βοηθήσεις να κατανοήσει τη φύση των σχέσεων και των χωρισμών.

Γιατί τα παιδιά κυρίως στην εφηβεία λένε ψέματα;

Χρειάζεται χρόνος για να θεραπευτεί αυτή η πληγή. Μπορεί να αισθάνεται ότι η θλίψη ή τα συναισθήματα που περνά δεν θα φύγουν με τον καιρό, αλλά εσύ μπορείς να τον διαβεβαιώνεις ότι θα το ξεπεράσει. Θα υπάρξουν καλές και κακές μέρες και θα είσαι εκεί για εκείνον.Το να είσαι ελεύθερος δεν σημαίνει ότι είσαι μόνος. Δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάς. Έχεις περισσότερες ευκαιρίες να κάνεις διαφορετικά πράγματα και να γνωρίσεις διαφορετικούς ανθρώπους. Οι φιλίες είναι εξίσου πολύτιμες με τις ρομαντικές σχέσεις.Μπορείς και θα νιώσεις την αγάπη ξανά. Συζήτησε πώς και εσύ η ίδια μπορεί να είχες περισσότερες από μία σχέσεις στο παρελθόν και το πώς ανακάλυψες ότι θα μπορούσες να νιώσεις ξανά αγάπη.Οι χωρισμοί δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα ψυχοφθόροι. Το αγάπησες αυτό το άτομο. Αν και μπορεί να νιώθεις σαν να έχεις προδοθεί, ο καθένας μας έχει το δικαίωμα να επιλέξει αν θέλει να είναι σε μια σχέση. Να αρχίζεις να διοχετεύεις το χρόνο σου αλλού και να συγκεντρωθείς σε άλλα πράγματα. Ένας χωρισμός σημαίνει ότι θα υπάρχουν αναπόφευκτες αλλαγές στην καθημερινότητα σου και ότι τα μελλοντικά σχέδια και οι προσδοκίες σου ίσως να αλλάξουν. Κάτι που βοηθάει πολύ σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι να βρεις νέα πράγματα για να γεμίσεις το χρόνο σου. Αυτά μπορεί να είναι κάποιο νέο χόμπι ή δραστηριότητα ή μια καινούργια φιλία, κτλ.Πότε να ζητήσεις βοήθειαFreepik

Το να ξεπερνά κανείς έναν χωρισμό απαιτεί χρόνο και αυτός ο χρόνος είναι διαφορετικός για τον καθένα. Εάν έχουν περάσει αρκετοί μήνες και ακόμα δεν υποχωρούν αυτά τα συναισθήματα ή ο έφηβος έχει μόνιμα κακή διάθεση και απομακρύνεται από δραστηριότητες και φίλους, ίσως είναι καιρός να λάβεις επιπλέον βοήθεια. Για παράδειγμα, αν δεν μπορεί να συγκεντρωθεί στο σχολείο, αισθάνεται συνεχώς κουρασμένος, δε φροντίζει τον εαυτό του, δεν έχει διάθεση να κάνει απολύτως τίποτα, ούτε να μιλήσει με κανένα, κλαίει χωρίς λόγο και σκέφτεται ότι τίποτα δεν αξίζει τον κόπο, μίλα με τον οικογενειακό σου γιατρό ή ενθάρρυνε το παιδί να έχει μια συνεδρία με έναν σύμβουλο ψυχικής υγείας.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Βοηθώντας έναν έφηβο να ξεπεράσει τον πρώτο του χωρισμό – Οι συμβουλές που πρέπει να δίνουμε στα παιδιά μας εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα
Βοηθώντας,voithontas