Το θεραπευτικό origami μπορεί να σε ανακουφίσει απ’ το άγχος και να μειώσει την κατάθλιψη

20:47 11/11/2020 - Πηγή: iPop

Η ιαπωνική τέχνη του origami δεν είναι καινούργια. Για την ακρίβεια, την εξασκούσαν άνθρωποι απ’ την εποχή Edo (1603-1867). Για κάποιους είναι χόμπι ενώ για κάποιους άλλους αυτή η τέχνη είναι επάγγελμα και φτιάχνουν απίστευτες δημιουργίες!

Τι είναι το origami;

Αρχικά, η λέξη origami προέρχεται από τα όρι και κάμι, που σημαίνουν το δίπλωμα χαρτιού. Είναι η καλλιτεχνία του διπλώματος χαρτιού, ενώ απαγορεύεται το κόψιμό του. Το origami

δεν χρησιμοποιείται μόνο ως εικαστική τέχνη και τρόπος διασκέδασης, αλλά έχει εφαρμογές και σε τομείς όπως τα μαθηματικά, η αρχιτεκτονική, η ιατρική (ως μέθοδος θεραπείας) κ.ά.Το χαρτί που χρησιμοποιείται για το origami μπορεί να είναι οποιοδήποτε τετράγωνο χαρτί. Υπάρχουν όμως και ειδικά χαρτιά, τα οποία είναι πιο ανθεκτικά, αφού δεν σκίζονται και έτσι παίρνουν πιο εύκολα την επιθυμητή φόρμα. Κυκλοφορούν σε πολλούς τύπους και χρώματα ανάλογα με τα μοντέλα που θέλει κανείς να φτιάξει. Οι τεχνικές που υπάρχουν για να μπορέσει κάποιος να δημιουργήσει έργα origami είναι πολλές και καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται, νέες ιδέες και μέθοδοι προκύπτουν.

Μυρτώ Δημητρίου, η μοναδική instructor Origami στην Ελλάδα μιλάει στο iPop

Unsplash/Carolina Garcia TavizonΠώς μπορεί η τέχνη του origami να βοηθήσει την ψυχολογία σου;

Οι χειμερινοί μήνες, ειδικά μαζί με το lockdown, μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολοι για άτομα που βιώνουν κατάθλιψη, άγχος και άλλα ζητήματα ψυχικής υγείας.

Το origami μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην ανακούφιση απ’ το άγχος και στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, κι αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς που το έχουμε δοκιμάσει, αλλά και οι επιστήμονες.

Το οrigami βοηθά στην ενίσχυση του συντονισμού χεριών-ματιών, των κινητικών δεξιοτήτων και της διανοητικής συγκέντρωσης. Η χρήση των χεριών διεγείρει άμεσα ορισμένες κομβικές περιοχές του εγκεφάλου. Μάλιστα, η ιαπωνική τέχνη χρησιμοποιείται σε διάφορα θεραπευτικά περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας μέσω της τέχνης και στην αποκατάσταση ανθρώπων που έχουν υποστεί εγκεφαλικό.

Η αναδίπλωση του χαρτιού κάνει challenge στο γνωστικό επίπεδο καθώς ακολουθούμε τις οδηγίες, μαθαίνοντας νέες δεξιότητες και δραστηριότητες. Οι κινήσεις που κάνουμε αποστέλλονται στον εγκέφαλο ενεργοποιώντας τόσο το αριστερό όσο και το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου. Η μνήμη, η μη λεκτική σκέψη, η προσοχή, η κατανόηση και η φαντασία διεγείρονται και τα οφέλη είναι ορατά.

Καθώς το μυαλό αρχίζει να απορροφάται, αφήνεις τον εαυτό σου ελεύθερο με αποτέλεσμα να ανακουφίζεσαι απ’ το άγχος. Καθώς τελειοποιείς κάποια δημιουργία με origami, έχεις μια αίσθηση ικανοποίησης που σπάνια συναντάς.

Με την εξάσκηση, το origami μπορεί να γίνει μια μορφή διαλογισμού εστιασμένης προσοχής (focused attention), μια κατηγορία διαλογισμού που εκπαιδεύει το μυαλό σε ένα αντικείμενο. Ο διαλογισμός εστιασμένης προσοχής έχει αποδειχθεί ότι σταθεροποιεί το μυαλό και προάγει την ηρεμία.

Επιπλέον, οι ειδικοί έχουν αποδείξει ότι το origami είναι ιδιαίτερα βοηθητικό για παιδιά με δυσλεξία.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του origami είναι πολλές! Μπορείς να το ξεκινήσεις ως χόμπι και τελικά να δεις πως η ενασχόληση έστω και λίγο κάθε μέρα, μπορεί να σε αποφορτίσει και να έχει μια πολύ θετική επίδραση πάνω σου! Δοκίμασέ το!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Το θεραπευτικό origami μπορεί να σε ανακουφίσει απ’ το άγχος και να μειώσει την κατάθλιψη εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα