Το σχέδιο για τις νέες ταυτότητες | Τι είναι το μοντέλο της Εσθονίας;

15:10 9/10/2019 - Πηγή: iPop

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής μίλησε για το σχέδιο για τις νέες ταυτότητες και την έκδοσή τους μέσα στο 2021, όπως εκτιμά η Κυβέρνηση.

Το σχέδιο για τις νέες ταυτότητες

Όπως ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης, ένα από τα πιο καλά παραδείγματα που εξετάζει το κυβερνητικό επιτελείο είναι το μοντέλο που εφαρμόστηκε στην Εσθονία. Ο σχετικός διαγωνισμός θα έχει γίνει από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πριν από το τέλος του 2019.

Το μοντέλο στην Εσθονία είναι ότι οι ταυτότητες μοιάζουν πιο πολύ με το σημερινό δίπλωμα οδήγησης, είναι έγχρωμες και έχουν επάνω τους και την κατάλληλη ψηφιακή υποδομή.

Για παράδειγμα μια από τις υπηρεσίες των νέων ταυτοτήτων μπορεί να είναι να λαμβάνει ο πολίτης μια εξουσιοδότηση ή να συμπληρώνει μια υπεύθυνη δήλωση χωρίς να προσφύγει σε κάποιο ΚΕΠ

Ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία θα συνεχίσει να είναι διαθέσιμη μέσω ΚΕΠ για πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία αλλά «ένας νέος άνθρωπος ή ένας επαγγελματίας, είναι αμαρτία να μην μπορεί να το κάνει αυτό αυτόματα και να μην μπορεί να πιστοποιηθεί αυτόματα όπως γίνεται σε τόσες άλλες χώρες του κόσμου. Θα γίνει και εδώ».

Το σχέδιο για τις νέες ταυτότητες περιλαμβάνει ακόμα ψηφιακή υπογραφή, η οποία θα είναι ισοδύναμη με τη φυσική υπογραφή που έχει κάποιος όταν τον ταυτοποιεί ένας υπάλληλος του κράτους.

Ο υπουργός δεν διευκρίνισε πόσο θα κοστίσει στους πολίτες η αλλαγή των ταυτοτήτων ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι αν διαπιστώσουν ότι διευκολύνει τη ζωή τους, τότε θα το δεχθούν.

Διαβάστε ακόμα:

Επιτέλους! Συνδέεται η ΑΑΔΕ με το Μητρώο Ταυτοτήτων της ΕΛ.ΑΣ.

Το άρθρο Το σχέδιο για τις νέες ταυτότητες | Τι είναι το μοντέλο της Εσθονίας; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα