Τι μπορεί να επηρεάσει τα όνειρα σου; Οι αιτίες που δεν σε αφήνουν να κοιμηθείς ήσυχος

15:35 6/9/2021 - Πηγή: iPop

Όλοι θέλουμε να απολαμβάνουμε έναν ήρεμο και γαλήνιο ύπνο απαλλαγμένο από εφιάλτες και ανεπιθύμητα όνειρα τα οποία μπορούν να μας κρατήσουν άυπνους και να επηρεάσουν την ψυχολογία μας. Ωστόσο, υπάρχουν 5 απροσδόκητες αιτίες που μπορούν να αυξήσουν ή να μειώσουν τα επίπεδα φρουκτόζης, της ουσίας που είναι υπεύθυνη σε μεγάλο βαθμό για τα όνειρα που βλέπουμε. Επομένως, τι μπορεί να επηρεάσει τα όνειρα μας σύμφωνα με τη Lauri Loewenberg, αναλύτρια ονείρων;

Βλέπεις κι εσύ παράξενα όνειρα; Δες τι μπορεί αυτό να σημαίνει

για τον εγκέφαλό σου

Τι μπορεί να επηρεάσει τα όνειρα μας;

Εάν κοιμάσαι μπρούμυτα

Εάν βιώνεις ανεπιθύμητα σεξουαλικά όνειρα αυτή μπορεί να είναι η αιτία. Σύμφωνα με έρευνες, αυτοί που προτιμούν να κοιμούνται μπρούμυτα είναι πιο επιρρεπείς σε όνειρα με περίεργο ερωτικό περιεχόμενο. Η θεωρία βασίζεται στο ότι σε αυτή τη στάση πιέζεις το στήθος και την πυελική περιοχή στο κρεβάτι κάτι που προκαλεί διέγερση και συχνά μπορεί να οδηγήσει σε σεξουαλικά όνειρα. Για να το ελέγξεις μπορείς να αλλάξεις την θέση του ύπνου σου.

Βιταμίνη Β6

Εάν δυσκολεύεσαι να θυμηθείς τα όνειρά σου αφού ξυπνήσεις, μπορείς να πάρεις μια βιταμίνη Β6 πριν τον ύπνο. Η ειδικός λέει ότι η βιταμίνη μπορεί να σε βοηθήσει να θυμηθείς τις νυχτερινές φαντασιώσεις σου. Οι ερευνητές εξέτασαν την ανάκληση των ονείρων σε 100 υγιείς Αυστραλούς, με κάθε ομάδα να λαμβάνει είτε 240 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης Β6 ή ένα μείγμα βιταμινών Β πριν από τον ύπνο. Οι άνθρωποι που έλαβαν Β6 είχαν μια σαφέστερη εικόνα των ονείρων τους, ακόμη και αν η ίδια η βιταμίνη δεν είχε καμία επίδραση στο πόσο ζωντανά ή παράξενα ήταν τα όνειρά τους.

Διακοπή καπνίσματος (τσιγάρα ή κάνναβη)

Τα κανναβινοειδή καταστέλλουν το REM και τα όνειρα και η νικοτίνη καταστέλλει τη σεροτονίνη, τον νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται περισσότερο με τη δραστηριότητα των ονείρων. Έτσι, όταν σταματάς να εισάγεις οποιαδήποτε από αυτές τις ουσίες στο σώμα σου ο εγκέφαλός σου μπορεί να αρχίσει ξανά να δημιουργεί όνειρα.

unsplash/Alexandra Gorn

Προγεστερόνη

Η προγεστερόνη είναι μια ορμόνη που συχνά σχετίζεται με την αναπαραγωγική υγεία. Απελευθερώνεται μετά την ωορρηξία στο δεύτερο μισό του εμμηνορροϊκού κύκλου. Επίσης, παραδόξως, μπορεί να ανακαλέσει τα όνειρά σου. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι τα όνειρά μπορούν να γίνουν πιο ζωντανά και να διατηρηθούν στην μνήμη περισσότερο σε περιόδους που το σώμα σου βιώνει υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα προγεστερόνης. Αυτό περιλαμβάνει τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και κατά τη λήψη της ορμόνης για να μείνεις έγκυος ή να διατηρήσεις μια εγκυμοσύνη.

Πικάντικα φαγητά

Είναι αλήθεια, η κατανάλωση πικάντικων φαγητών ή τροφίμων με ζάχαρη πριν τον ύπνο μπορεί να οδηγήσει σε αναστατωμένα όνειρα. “Μπορούν να προκαλέσουν μια δραματική αύξηση του επιπέδου σακχάρου στο αίμα και στη συνέχεια μια δραματική πτώση ακριβώς την ώρα που μπορεί να εισέρχεσαι σε REM ή να ονειρεύεσαι”, λέει η Loewenberg. Επιπλέον, αυτά τα τρόφιμα είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν καούρα, ειδικά επειδή είσαι ξαπλωμένος και είναι λίγο πιο δύσκολο να αφομοιωθούν. Έτσι, όλα αυτά που συμβαίνουν στο σώμα σου θα ανταγωνιστούν τον χρόνο REM και θα αλλάξουν κάτι που θα ήταν συνήθως ένα ευχάριστο όνειρο σε εφιάλτη.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Τι μπορεί να επηρεάσει τα όνειρα σου; Οι αιτίες που δεν σε αφήνουν να κοιμηθείς ήσυχος εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα