Τι αντισταθμίζει τις αρνητικές συνέπειες της καθιστικής ζωής;

16:31 11/9/2014 - Πηγή: iPop

Όλοι γνωρίζουμε πόσο επιβαρύνει τον οργανισμό και τη φυσική σου κατάσταση η καθιστική ζωή. Το θέμα είναι ότι ενδεχομένως δεν μπορείς να την αποφύγεις λόγω της δουλειάς σου που σε αναγκάζει να κάθεσαι σε ένα γραφείο πολλές ώρες της ημέρας.

Νέα μελέτη δείχνει τι μπορεί να αντιστρέψει τη βλάβη και τις αρνητικές συνέπειες της καθιστικής ζωής. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα διαπίστωσαν ότι τρεις απλοί – θα μπορούσε κανείς να πει ακόμα και αργοί – περίπατοι πέντε λεπτών μπορούν να αντισταθμίζουν τη βλάβη που προκαλούνται στις αρτηρίες των ποδιών μετά από τρεις συνεχόμενες ώρες καθιστικής

εργασίας.

Ας ξεκινήσουμε ότι πολλές έρευνες δείχνουν ότι κάθονται για μεγάλο χρονικό διάστημα αντιμετωπίζουν κινδύνους όπως η αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης και έχουν μεγαλύτερη περίμετρο μέσης που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακές νόσους.

Οι ερευνητές μπόρεσαν να αποδείξουν ότι κατά τη διάρκεια μιας περιόδου τριών ωρών, η αρτηριακή λειτουργία των συμμετεχόντων στα πόδια ήταν μειωμένη κατά 50% μετά από μόλις μία ώρα.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που περπάτησαν για πέντε λεπτά για κάθε ώρα είδαν αρτηριακή λειτουργία τους να παραμένει ίδια -δεν είχε πέσει σε όλη τη διάρκεια των τριών ωρών. «Η απομείωση στην ενδοθηλιακή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων είναι σημαντική μετά από μόλις μία ώρα καθιστικής εργασίας. Είναι ενδιαφέρον να δούμε ότι η ελαφριά σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αυτής της λειτουργίας», είπαν οι ερευνητές

Στη μελέτη συμμετείχαν 11 μη παχύσαρκα, υγιείς άνδρες μεταξύ των ηλικιών 20-35. Στη δεύτερη μελέτη, οι άνδρες κάθονταν κατά τη διάρκεια μιας περιόδου τριών ωρών, αλλά και περπάτησαν σε διάδρομο για πέντε λεπτά. Ερευνητές μέτρησαν τη λειτουργικότητα της μηριαίας αρτηρίας στα δύο διαστήματα. Η μελέτη, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise.

The post Τι αντισταθμίζει τις αρνητικές συνέπειες της καθιστικής ζωής; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα