Τι ανοίγει στις 11 Μαΐου; Οδηγίες για την επανεκκίνηση καταστημάτων και σχολείων

18:30 10/5/2020 - Πηγή: iPop

Η ενημέρωση της Κυριακής από το υπουργείο Υγείας έγινε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και τον λοιμωξιολόγο και διευθυντή Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, υποπτέραρχο Δημήτρη Χατζηγεωργίου. Τι ανοίγει στις 11 Μαΐου; 

Ο λοιμωξιολόγος κ. Χατζηγεωργίου ανακοίνωσε στην τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας σήμερα, Κυριακή 10 Μαΐου, 6 νέα κρούσματα με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα

μας να φτάνει τα 2.716. Από τα κρούσματα αυτά περίπου το 55% αφορά άνδρες.

Από τα παραπάνω συνολικά κρούσματα τα 603 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, ενώ τα 1.364 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

30 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, εκ των οποίων το 10 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Ο μέσος όρος ηλικίας αυτών είναι τα 67 έτη και το 96.7% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω. 87 ασθενείς έχουν ήδη εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος με τον αριθμό των θανάτων από τον ιό αυτό μέχρι σήμερα να φτάνει τους 151 συνολικά στη χώρα. Οι 40 ήταν γυναίκες (26.5%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 93.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 98.877 κλινικά δείγματα.

Δείτε τον χάρτη με τα κρούσματα ανά τον κόσμο. 

Τι ανοίγει στις 11 Μαΐου;

Όπως θύμισε ο κ. Χαρδαλιάς, αύριο, Δευτέρα ξεκινά η δεύτερη φάση άρσης των μέτρων, κατά την οποία επανεκκινούν οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου με αντικείμενο:

εξοπλισμού ήχου και εικόναςκλωστοϋφαντουργικών προϊόντωνσιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιώνχαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχουηλεκτρικών οικιακών συσκευώνεπίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσηςεγγραφών μουσικής και εικόναςπαιχνιδιών κάθε είδους ενδυμάτωνυποδημάτων και δερμάτινων ειδώνκαλλυντικών και ειδών καλλωπισμούρολογιών και κοσμημάτωνκαινούριων ειδών και μεταχειρισμένων ειδών.

Επίσης, επανεκκινούν από τα φυσικά τους καταστήματα την λειτουργία τους οι εξής επιχειρήσεις:

ενοικίασης και εκμίσθωσης ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδώνενοικίασης βιντεοκασετών και δίσκωνενοικίασης και εκμίσθωσης άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης, καικαθώς και τα καταστήματα που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας “κατάστημα εντός καταστήματος” (shopinashop).

Την ίδια ημερομηνία επαναλειτουργούν οι επιχειρήσεις με αντικείμενο το λιανικό εμπόριο σε υπαίθριους πάγκους και αγορές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων καθώς και άλλων ειδών.

Τέλος, επαναλειτουργούν οι σχολές ερασιτεχνών οδηγών, οι επιχειρήσεις με αντικείμενο τα τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα σε φυσικό κατάστημα, καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας.

Διαβάστε αναλυτικά τα καταστήματα που ανοίγουν στις 11 Μαΐου και όσα ισχύουν.

Την Δευτέρα 11 Μαΐου ανοίγουν και πάλι τα σχολεία για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου.

Η νέα καθημερινότητα στα σχολεία είναι η εξής:

Περιορίζεται ο συνωστισμός κατά την προσέλευση και την αποχώρηση από τη σχολική μονάδα, τηρώντας τις αποστάσεις μεταξύ των μαθητών.Δεν πραγματοποιείται η πρωινή συγκέντρωση των μαθητών στο προαύλιο πριν την έναρξη του προγράμματος.Ο μέγιστος αριθμός των μαθητών στις σχολικές αίθουσες ορίζεται στα 15 με έναν μαθητή ανά θρανίο.Η απόσταση των μαθητών πρέπει να είναι ίση με 1,5 μέτρο μήκοςΣτα διαλείμματα θα πρέπει να υπάρχει σταδιακή έξοδος των μαθητών από τα τμήματα.Απαγόρευση παιχνιδιών με μπάλα, όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ και βόλεϊ.Φυσικός αερισμός των αιθουσών στο διάλειμμα.

Φυσικά σημαντική είναι και η αποσυμφόρηση και του γραφείου των εκπαιδευτικών.

Να θυμίσουμε πως η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό θα πραγματοποιείται κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή, ενώ τις υπόλοιπες μέρες θα εκδίδεται γραπτή ενημέρωση. 

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Διαβάστε ακόμα:

Μετακίνηση εκτός νομού σε τρεις φάσεις: Ποιοι θα μπορούν να ταξιδέψουν;

Photos: Κωνσταντίνα Μητατάκη

Το άρθρο Τι ανοίγει στις 11 Μαΐου; Οδηγίες για την επανεκκίνηση καταστημάτων και σχολείων εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
11 Μαΐου Οδηγίες,11 maΐou odigies