Τεράστια ρύπανση στη Σαλαμίνα μετά από βύθιση δεξαμενόπλοιου

16:20 11/9/2017 - Πηγή: iPop
Τεράστια ρύπανση προκλήθηκε στην περιοχή της Σαλαμίνας μετά από βύθιση δεξαμενόπλοιου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ρύπανση είναι 1,5 χλμ από πετρελαιοειδή και πίσσα.

Απ’ το πρωί της Δευτέρας, ιδιωτικά συνεργεία επιχειρούν στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Κυνοσούρα και τα Σελήνια Σαλαμίνας με στόχο την αντιμετώπιση της ρύπανσης από πετρελαιοειδή και πίσσα.

Η ρύπανση 1,5 χιλμ δημιουργήθηκε αφού βυθίστηκε ένα αγκυροβολημένο μικρό δεξαμενόπλοιο τα ξημερώματα της Κυριακής, το οποίο είχε 2.570 τόνους καύσιμα. Η βύθιση

έγινε νοτιοδυτικά της Αταλάντης στον Σαρωνικό.

Γύρω απ’ το σημείο της βύθισης έχουν εγκατασταθεί δύο σειρές πλωτά φράγματα, ενώ την ίδια στιγμή οι διαδικασίες στεγανοποίησης στο «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ» συνεχίζονται από ιδιώτες δύτες.

Ανώτεροι αξιωματικοί του Λιμενικού εκτιμούν πως η σφράγιση στο πλοίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της ημέρας και η ρύπανση θα αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε όλα τα επίπεδα.

Posted by Σταυρινή Σταυριανή on Sonntag, 10. September 2017

Το Υπουργείο Ναυτιλίας αναμένεται να καταθέσει επιχειρησιακό σχέδιο για την απάντληση των καυσίμων από ιδιωτική εταιρεία που έχει αναλάβει όλη την επιχείρηση.

Προς το παρόν είναι άγνωστα τα αίτια της βύθισης του πλοίου, όμως, οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για εισροή υδάτων στο μηχανοστάσιο.

Ο πλοίαρχος και ο Α’ Μηχανικός του δεξαμενόπλοιου προσήχθησαν την Κυριακή στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά και συνελήφθησαν για πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια. Εν συνεχεία, με εντολή εισαγγελέα αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι έως ότου οριστεί τακτική δικάσιμος.

Την προανάκριση της υπόθεσης έχει αναλάβει το Β΄ Λιμενικό Τμήμα Κερατσινίου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά.

Η ανακοίνωση του Δήμου Σαλαμίνας

«Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα όπως έγινε γνωστό, πλησίον της νησίδας Αταλάντη βυθίστηκε δεξαμενόπλοιο εφοδιαστικό με την επωνυμία Αγ.Ζώνη το οποίο περιείχε μεγάλη ποσότητα μαζούτ προκαλώντας μεγάλη ρύπανση ανοικτά του όρμου των Σεληνίων

Κατά τις απογευματινές ώρες το μαζούτ εξαπλώθηκε από την Κυνοσούρα στις ακτές των Σεληνίων.

Από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκαν το Λιμενάρχειο, η Δήμαρχος, ο πρόεδρος του Δ.Λ.Τ. και ο πρόεδρος της Κοινότητας Σεληνίων.

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία αναλαμβάνοντας την ευθύνη ανέθεσε την απορρύπανση στις αντιρυπαντικές εταιρείες Πολυχρονόπουλου και Σπανόπουλου.

Η ζημιά είναι μεγάλη. Το πρωί θα βρίσκονται στις ακτές των Σεληνίων για τις απαιτούμενες εργασίες καθαρισμού.

Όπως μας διαβεβαίωσαν θα υπάρξει πλήρη αποκατάσταση όμως θα απαιτηθεί χρόνος.

Χρειάζεται ψυχραιμία και σίγουρα εγρήγορση. Ο Δήμος θα προβεί στις νόμιμες ενέργειες για αποζημιώσεις και πλήρη απόδοση ευθυνών της οικολογικής καταστροφής.

Οι εταιρείες με εμπειρία σε τέτοια περιστατικά μας διαβεβαίωσαν ότι θα επαναφέρουν τις ακτές και την θάλασσα στην πρότερη κατάσταση».

H ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας

«Με την παρούσα ενημερώνουμε ότι χθες 10 Σεπτεμβρίου 2017 και περί ώρα 02:30 το υπό Ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο της εταιρείας μας ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ το οποίο ήταν αγκυροβολημένο στην θαλάσσια περιοχή νότια-νοτιοδυτικά της νήσου Αταλάντης, βυθίστηκε έμφορτο. Κανένα μέλος του πληρώματος δεν τραυματίστηκε. Το πλοίο μετέφερε περί τους 2.200 mts Fuel oil και περί τους 340 mts marine gas oil.

Αμέσως ειδοποιήθηκαν σχετικά οι αρμόδιες αρχές. Η εταιρεία προέβη άμεσα στην ανάθεση εργασιών ναυαγιαίρεσης και προστασίας / καθαρισμού του θαλάσσιου περιβάλλοντος στην εταιρεία ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΧΙΙ ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΡΥΜΟΥΛΚΑ Ν.Ε. , η οποία λίγο μετά το συμβάν έσπευσε στην περιοχή με όλα τα απαραίτητα μέσα και εξοπλισμό, προκειμένου να περιορίσει και εν τέλει σταματήσει την διαρροή του φορτίου.

Ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες της 10ης Σεπτεμβρίου 2017 ποντίστηκε πλωτό φράγμα γύρω από το πλοίο, ενώ μετέβησαν στην περιοχή και βρίσκονται πέντε ρυμουλκά, ένας πλωτός γερανός, δύο λάντζες, 2 σκάφη περισυλλογής και άλλα βοηθητικά σκάφη με τον απαραίτητο εξοπλισμό, δύτες και εξειδικευμένο προσωπικό.

Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους για την αντιρρύπανση της περιοχής, προσπάθεια για την οποία η εταιρεία μας δεν φείδεται μέσων, καθώς αποτελεί πρωταρχικό μας στόχο.

Η εταιρεία θα ενημερώσει για οποιαδήποτε περαιτέρω εξέλιξη με νέα ανακοίνωση».

Το άρθρο Τεράστια ρύπανση στη Σαλαμίνα μετά από βύθιση δεξαμενόπλοιου εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα