Τελικά η Τέχνη βοηθά στην ανακούφιση του ψυχικού πόνου;

20:39 20/8/2020 - Πηγή: iPop

Διαχρονικά η Τέχνη, με κάθε της μορφή, έχει διαδραματίσει κομβικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι διαχειρίζονται τον ψυχικό πόνο. Από το φόβο του θανάτου έως τη μανία, την κατάθλιψη και τα σχιζοειδή συμπτώματα, η Ζωγραφική, η Μουσική, το Θέατρο, ο Χορός, η Γλυπτική, το Σινεμά, ακόμη και η Αρχιτεκτονική, έχουν λειτουργήσει σαν δίαυλοι αποσυμπίεσης της δυσφορίας.

Αρκεί να σκεφτούμε, πως, κάποια από τα πιο σημαντικά Έργα Τέχνης έχουν γεννηθεί εν μέσω μανιακών ή καταθλιπτικών επεισοδίων. Και

ενώ είναι δύσκολο να απαντήσει κανείς στο αν η θετική ή η πιο βαριά ψυχική διάθεση «γεννούν» περισσότερη Τέχνη, υπάρχουν κάποιες απαντήσεις για το πώς η Εκείνη λειτουργεί ανακουφιστικά, για την ψυχή.

Τέχνη και ανακούφιση του ψυχικού πόνου

Οι τρόποι είναι ποικίλοι, ωστόσο επιλέγω να αναλύσω τους δύο πιο σημαντικούς. Ο πρώτος είναι η κάθαρση και ο δεύτερος, ο θετικός περισπασμός.

Η κάθαρση είναι μια, σχεδόν, «βίαιη» ψυχική διαδικασία. Αφορά τη δημιουργία Έργων Τέχνης με έντονο περιεχόμενο και υλικά, όπως έντονα χρώματα, τραχιές υφές, ακραίους ήχους και κινήσεις, εντυπωσιακά θέματα, αμφιλεγόμενα, που, τις περισσότερες φορές, δεν έχουν στόχο την ευχαρίστηση αλλά την πρόκληση έντονων συναισθημάτων. Κατά την κάθαρση, ο καλλιτέχνης δεν βρίσκεται σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Αντίθετα, ξεσπάσει, αδειάζει τις συγκρούσεις του. Μετά την ολοκλήρωση του Έργου, αισθάνεται ολοκλήρωση, ανακούφιση και ηρεμία, μιας και έχει βγάλει από μέσα του ένα «σκοτεινό» κομμάτι.

Ο θετικός περισπασμός, από την άλλη, είναι μια ήρεμη διαδρομή. Ο καλλιτέχνης επιλέγει να δημιουργήσει κάτι ευχάριστο, για τον ίδιο, κάτι που έχει περισσότερο στόχο να τέρψει τον ίδιο και τον θεατή. Τα υλικά, οι ήχοι, οι ποιότητες, οι κινήσεις , η θεματολογία είναι πιο ήπια, με λιγότερες αντιθέσεις. Μέσα από τον θετικό περισπασμό ο άνθρωπος επιχειρεί να ξεφύγει, να ξεχαστεί, φτιάχνοντας κάτι ευχάριστο. Όταν τελειώνει η διαδικασία, βρίσκεται με πολύ πιο βελτιωμένη διάθεση, σε σχέση με την έναρξη της διαδικασίας. Καταλήγουμε, λοιπόν, στο ίδιο αποτέλεσμα με την κάθαρση.

Πώς, όμως, βοηθούν όλα αυτά, στην καθημερινότητα; Να ζωγραφίζω, να χορεύω, να παίζω μουσική; Μα δεν έχω κάποιο από αυτά τα ταλέντα. Δεν έχει καμία σημασία! Ναι! Τόλμησε να πιάσεις στα χέρια σου χρώματα, να νιώσεις την υφή και τη μυρωδιά τους. Ζωγράφισε με τα χέρια και δώσε μορφή στα συναισθήματα σου, στο εδώ και τώρα. Κινήσου, με μια αγαπημένη μουσική. Γράψε, στο έδαφος, με το σώμα σου, όσα δεν τολμάς να εκφράσεις με λόγια. Φτιάξε ήχους με αντικείμενα, που θα βρεις, στο σπίτι. Ψάξε για ένα θεατρικό εργαστήρι.

Η Τέχνη είναι ένας πολύτιμος θησαυρός, για την ψυχική μας ισορροπία, αρκεί να τον ανακαλύψουμε.

Info!

Μαρία Σγούρου

Αναπτυξιακή Ψυχολόγος, MSc

Εκπ. Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt

Τηλ: 6983942267

Email: [email protected]

Facebook

Instagram

LinkedIn

YouTube Channel: Μαρία Σγούρου Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt 

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Δες ακόμα:

Ο ρατσισμός και τα τυφλά μου σημεία

Photo: Pexels

Το άρθρο Τελικά η Τέχνη βοηθά στην ανακούφιση του ψυχικού πόνου; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τελικά, Τέχνη,telika, techni