Τα παιδιά στον Έβρο πλέον χαμογελούν περισσότερο! Έχουν νέα σχολικά γήπεδα και ένα ολοκαίνουργιο θερμοκήπιο!

18:01 16/11/2020 - Πηγή: iPop

Τα παιδιά στον Έβρο έχουν λόγους για να χαμογελούν περισσότερο! Τα σχολεία τους εξοπλίστηκαν με νέα γήπεδα, ενώ στα Ρίζια δημιουργήθηκε ένα θερμοκήπιο για να παραμείνουν από μικρά σε επαφή με τη γεωργία. Το Μαζί για το Παιδί πρόσφερε για ακόμα μια φορά απλόχερα τη στήριξή του στο πλαίσιο της δράσης της «Ίσες ευκαιρίες για τα παιδιά: Δράσεις για την Υγεία και την Παιδεία σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας».

Σε μια

εποχή ιδιαίτερα δύσκολη, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο, η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» δείχνει για ακόμα μια φορά το κοινωνικό της πρόσωπο και την πρόθεσή της να προσφέρει βοήθεια χωρίς διακρίσεις. Είναι δίπλα σ’ όλα τα παιδιά που τη χρειάζονται μαζί με τους φορείς με τους οποίους συνεργάζεται.

Το πρόσφατο έργο της στον Έβρο ήρθε σε μια περίοδο που έχουμε περισσότερη ανάγκη από ποτέ να βλέπουμε δράσεις που μας εμπνέουν και μας δίνουν δύναμη!

Η ομάδα του iPop.gr επικοινώνησε με τα μέλη της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» προκειμένου να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες για τη δράση μέσα απ’ την οποία ωφελήθηκαν 2.000 παιδιά στον Έβρο.

Επιστρέψατε στον Έβρο και αγκαλιάσατε για ακόμα μια φορά 2.000 παιδιά, προσφέροντάς τους εγκαταστάσεις και εξοπλισμό που δεν μπορούσαν καν να φανταστούν. Ποιες ήταν οι αντιδράσεις που είδατε στα μάτια αυτών των παιδιών;

«Τα παιδιά είναι η κινητήρια δύναμη μας. Η ευτυχία στα πρόσωπα τους είναι ο ένας από τους βασικούς σκοπούς μας.  Στο πλαίσιο της δράσης, «Ίσες ευκαιρίες για τα παιδιά: Δράσεις για την Υγεία και την Παιδεία σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας», ανεβήκαμε για δεύτερη φορά στον Έβρο σε διάστημα ενός χρόνου. Θέλαμε η δράση μας να  είναι στοχευμένη στις ανάγκες του κάθε σχολείου ξεχωριστά και απ’ αυτήν να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά. Στην είδηση ότι θα ανεβαίναμε ξανά, τα παιδιά θέλησαν να μας αποτυπώσουν την αγάπη τους. Γίναμε δέκτες της θετικής ενέργειας που μόνο τα παιδιά μπορούν να εκπέμψουν. Εκατοντάδες ζωγραφιές, τραγούδια, ποιήματα που έγραψαν τα παιδιά για εμάς, μας περίμεναν.  Ξέρετε οι αντιδράσεις των παιδιών έχουν μαγικές ιδιότητες. Είναι πάντα αυθόρμητες και αληθινές, σε «γεμίζουν» ως άνθρωπο. Αυτό εισπράξαμε και εμείς, γεμίσαμε μαγεία και πήραμε δύναμη από αυτά για να συνεχίσουμε το έργο μας».

P. Sofikitis

Με ποιο σκεπτικό αποφασίσατε τη δημιουργία των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων και την προσφορά του εξοπλισμού; Γνωρίζατε ήδη τις ανάγκες που υπήρχαν και έγινε σε συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς ή κάποια αποτέλεσαν και καθαρά κομμάτι δικής σας πρωτοβουλίας;

«Αρχικά ήταν πρωτοβουλία της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» να επισκεφθεί τον πιο ακριτικό νομό της χώρας και να προσφέρει στα παιδιά την πρόσβαση σε ισότιμες ευκαιρίες που ίσως τα παιδιά των αστικών κέντρων τις έχουν πιο προσιτές. Στην συνέχεια η κοινωνική μας υπηρεσία έκανε διερεύνηση ανά περιοχή και χαρτογράφησε τις ανάγκες σε συνεργασία με τοπικούς και δημοτικούς φορείς. Ξέρετε τα μεγάλα εγχειρήματα και τα οράματα θέλουν πολλούς για να συμβούν. Εμείς είχαμε την ιδέα, την διάθεση, για να γίνει όλο αυτό το project αποτελεσματικό είχαμε συνοδοιπόρους τους χορηγούς μας, τους τοπικούς φορείς, τους εκπαιδευτικούς του νομού. Μια συνεργασία σε πολλαπλά επίπεδα, με πολλούς ανθρώπους για έναν και μόνο στόχο.

Η βελτίωση των συνθηκών Υγείας και Εκπαίδευσης των παιδιών του Έβρου θέτει γερά θεμέλια για το μέλλον τους, αλλά δίνει πνοή στα όνειρα τους».

Υπάρχουν λέξεις για να περιγράψετε τα δικά σας συναισθήματα για τη χαρά που προσφέρατε;

«Όταν δέχεσαι κύματα αγάπης, ειλικρινής αγάπης από παιδιά, από τους γονείς τους και από εκπαιδευτικούς οι λέξεις δεν στέκουν ικανές να περιγράψουν όλα αυτά τα συναισθήματα που αναδύονται. Έχουμε «χτίσει» με τους ανθρώπους του Έβρου μια σχέση αγάπης πολύ ισχυρή. Προσφέραμε χαρά όπως είπατε αλλά λάβαμε και πολύ αγάπη».

P. Sofikitis

Εκτός απ’ τις αθλητικές εγκαταστάσεις, ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε η δημιουργία του θερμοκηπίου. Πώς αποφασίσατε την κατασκευή του;

«Απορήσαμε όταν λάβαμε το αίτημα του Δημοτικού Σχολείου Ριζίων για ένα θερμοκήπιο. Μας εξήγησαν όμως την ανάγκη να μυήσουν τα παιδιά από νωρίς στον τομέα της γεωργίας, την κύρια επαγγελματική ενασχόληση του τοπικού πληθυσμού ώστε τα παιδιά να παραμείνουν στον τόπο τους. Το είδαμε πολύ θετικά, αλλά αυτό που ήταν σημαντικό για εμάς ήταν να βεβαιωθούμε ότι υπήρχε ο κατάλληλος εκπαιδευτικός που θα στήριζε αυτή την προσπάθεια και να εξασφαλίσουμε την βιωσιμότητα του προγράμματος και για το μέλλον. 

Σε αυτό είμασταν πολύ τυχεροί, δεδομένου ότι επικεφαλής του εγχειρήματος θα είναι η κυρία Ρούλα Λεύκελη, μόνιμα διορισμένη εκπαιδευτικός στο σχολείο, και κάτοχος μεταπτυχιακών στην Δασολογία & Διαχείριση Περιβάλλοντος. Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση!

Το θερμοκήπιο, στο οποίο τα παιδιά θα καλλιεργούν εποχιακά λαχανικά και αρωματικά φυτά, διαθέτει και πάγκο ριζοβολίας – υδρονέφωσης προσφέροντας τους πραγματικές συνθήκες γεωπονίας.

Αυτό που θα ήθελα να επισημάνω είναι πως η δημιουργία του θερμοκηπίου σηματοδοτεί την έναρξη ενός πρωτοποριακού σχολικού προγράμματος. Με την καθοδήγηση της κυρίας Λεύκελη στοχεύει να συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών και παράλληλα να βοηθήσει τους μαθητές να αναπτύξουν δεξιότητες όπως η συνεργασία, η ομαδικότητα, η συμμετοχή, η υπευθυνότητα, η παρουσίαση εργασιών και η εξωστρέφεια μέσω της συνεργασίας με φορείς και άλλα σχολεία. Για εμάς είναι ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα που θα θέλαμε να το δούμε να υλοποιείται και σε άλλα σχολεία και θέλω εδώ να μοιραστώ μαζί σας τα λόγια της κυρίας Λεύκελη «Έχετε ανοίξει τις πύλες αυτής της σχολικής μονάδας σε πολλά διαφορετικά μονοπάτια. Υλοποιήσατε το όραμα του σχολείου μας!».

Ποια είναι τα επόμενα πλάνα σας για τη στήριξη των παιδιών;

Η κοινωνική υπηρεσία της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» ειδικά αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εγρήγορση για να στηρίξει παιδιά και τις οικογένειες που πλήττονται από  τις οικονομικές επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας. Παράλληλα λειτουργεί καθημερινά η Γραμμή 115 25 της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» όπου ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί παρέχουν υπηρεσίες συμβουλευτικής, ενώ υλοποιούν διαδικτυακά ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια και ομάδες γονέων μέσω της πλατφόρμας ZOOM.

Δεχόμαστε αιτήματα για βοήθεια από όλη την Ελλάδα και τα διερευνούμε με πολύ προσοχή. Όσο υπάρχουν παιδιά σε ανάγκη η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» θα είναι δίπλα τους για να τα προστατεύει και να τα στηρίζει».

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Τα παιδιά στον Έβρο πλέον χαμογελούν περισσότερο! Έχουν νέα σχολικά γήπεδα και ένα ολοκαίνουργιο θερμοκήπιο! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα