Στην εποχή του κορονοϊού, γίναμε όλοι γιατροί…

17:42 24/11/2020 - Πηγή: iPop

Ζούμε σε μια εποχή όπου ο κορονοϊός θερίζει. Κανονικά. Χάνονται άνθρωποι καθημερινά. Και όχι μόνο στην Ελλάδα. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή και πρωτόγνωρη. Και είναι απόλυτα λογικό ο κόσμος να βρίσκεται σε σύγχυση και να ανησυχεί. Την ίδια στιγμή, όμως, οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί όταν κάποιος αγαπημένος μας αρρωστήσει και δεν είμαστε σίγουροι για το τι έχει.

Ζούμε στην εποχή του κορονοϊού ναι. Αλλά

δεν έχει εξαφανιστεί η γρίπη, το κρυολόγημα, η γαστρεντερίτιδα ή ένα απλό κρύωμα! Οφείλουμε να είμαστε ενημερωμένοι για τα συμπτώματα του κορονοϊού, ώστε να μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε εάν εμείς ή κάποιος δικός μας παρουσιάσει κάποιο σύμπτωμα. Την ίδια στιγμή, οφείλουμε να διατηρούμε την ψυχραιμία μας και να μην μεταδίδουμε το άγχος μας στους γύρω μας.

Όταν κάποιος αναφέρει ότι έχει κάποια αδιαθεσία, το πιο πιθανό είναι το μυαλό μας να πάει κατευθείαν στον κορονοϊό. Όχι επειδή υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να έχει κορονοϊό, αλλά επειδή ζούμε σε αυτή την τρομακτική κατάσταση και δεν μπορούμε να σκεφτούμε κάτι άλλο.

Έχεις σκεφτεί, όμως, πώς μπορεί να νιώθει ένας αγαπημένος σου που σου αναφέρει ότι έχει πονοκέφαλο και η πρώτη σου αντίδραση είναι να τον ρωτήσεις εάν έχει κορονοϊό; Και ας αφήσουμε στην άκρη την πρώτη αντίδραση, έχεις σκεφτεί πόσο μπορεί να τον αγχώνεις όταν καθρεφτίζεις πάνω του το δικό σου άγχος και τον ρωτάς συνεχώς εάν υπάρχει περίπτωση να έχει κορονοϊό;

Lockdown vol.2: Μην κάνεις πάλι τα ίδια λάθη! Και στο λέω εγώ που… τα έκανα!

Το να δείχνουμε το ενδιαφέρον μας και το να καθρεφτίζουμε το άγχος μας και τις ανησυχίες μας πάνω σε άλλους απέχουν ελάχιστα. Και αυτό δεν αφορά μόνο τον κορονοϊό… Σου έχει συμβεί να ξεκινήσεις μια νέα δουλειά και ο φίλος σου μετά το “συγχαρητήρια” και τους πανηγυρισμούς να σε ρωτήσει αμέσως μετά “όμως θα την παλέψεις σ’ αυτό τον σκληρό τομέα;”.

Οι περισσότερες τέτοιες ερωτήσεις έρχονται από ανθρώπους που όντως νοιάζονται για εμάς. Αλλά την ίδια στιγμή αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να αφήσουν στην άκρη το δικό τους άγχος και καταλήγουν να μας το μεταδίδουν.

Είναι κάποια όρια που οφείλουμε να σεβόμαστε. Όλοι παρεμβαίνουμε στη ζωή των δικών μας ανθρώπων, αλλά πρέπει να υπάρχει όριο.

Δεν νιώθω καλά. Σήμερα έχω πονοκέφαλο και μια τάση για έμετο. Αλλά εάν κάθε φορά που μιλάμε για το πώς είμαι με ρωτάς εάν έχω κορονοϊό, δεν θα καταφέρεις τίποτα άλλο απ’ το να με αγχώσεις και να μου μεταδώσεις τον πανικό σου. Ρώτησέ με εάν πιστεύεις πως δεν γνωρίζω τα συμπτώματα του κορονοϊού. Ρώτησέ με εάν έχω συμπτώματα που δεν μπορεί παρά να σημαίνουν covid. Ρώτησέ με μια φορά. Και μετά απλά ρώτησέ με για την εξέλιξη της υγείας μου.

Αυτές τις μέρες, ας συγκρατήσουμε όσο μπορούμε το άγχος μας για το καλό όλων μας. Ο πανικός ποτέ δεν ήταν καλός σύμβουλος. Ας μην γινόμαστε όλοι γιατροί και κάνουμε διαγνώσεις. Υπάρχουν και οι απλές αδιαθεσίες. Υπάρχει ο στομαχόπονος που οφείλεται στο άγχος. Υπάρχει η γρίπη. Υπάρχει το κρυολόγημα. Υπάρχουν τα ψυχοσωματικά. Υπάρχουν τόσες ασθένειες εκτός απ’ τον κορονοϊό.

Σε καμία περίπτωση δεν υποτιμώ τη σοβαρότητα του ιού. Είναι εδώ, δίπλα μας, όλοι έχουμε πλέον έναν δικό μας άνθρωπο ή έστω γνωστό μας που έχει νοσήσει. Αλλά ας διαχειριστούμε αυτό που συμβαίνει με περισσότερη ψυχραιμία. Ας μην στιγματίζουμε ανθρώπους. Είτε έχουν νοσήσει με κορονοϊό είτε όχι.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Αυτή είναι η δική μου οπτική γωνία… θα χαρώ να ακούσω την δική σου και γι’ αυτό τα social media μου είναι στη διάθεσή σου.

@afroditi.preveza      @afroditi.preveza 

Το άρθρο Στην εποχή του κορονοϊού, γίναμε όλοι γιατροί… εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα