Σταϊνμάγερ: Η επίλυση του Κυπριακού θα έχει θετικές επιπτώσεις στις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας

20:19 4/12/2016 - Πηγή: iPop

Τετ-α-τετ στο Προεδρικό Μέγαρο είχαν το απόγευμα της Κυριακής οι κ.κ. Παυλόπουλος και Σταϊνμάγερ, στα πλαίσια της επίσκεψης του δεύτερου στην χώρα μας. Οι δύο άνδρες έκαναν αναφορά στις σχέσεις Ελλάδας- Γερμανίας, στην πορεία της Ε.Ε., στη συνθήκη της Λωζάνης αλλά και στο Κυπριακό.

Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού καλωσόρισε τον Γερμανό ΥΠΕΞ, σημείωσε πως πρόκειται για μια κρίσιμη μέρα για την Ευρώπη, λόγω των εκλογών στην Αυστρία και το δημοψήφισμα

στην Ιταλία.

Ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε τον Γερμανό ΥΠΕΞ ότι οι Έλληνες παρά τις δυσκολίες μένουν πιστοί στην ευρωπαϊκή πορεία και το ευρωπαϊκό ιδεώδες, το οποίο υπερασπίζονται καθημερινά.

Για την Συνθήκη της Λωζάνης:

Υπερασπιζόμαστε την απαρέγκλιτη τήρηση της Συνθήκης της Λωζάννης όχι μόνον γιατί η Συνθήκη αυτή καθορίζει τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, αλλά γιατί καθορίζει κατά το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν εμείς οι Έλληνες ζητάμε εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάννης ξέρουμε πολύ καλά ότι εκτός από τα δικά μας σύνορα, έχουμε χρέος να υπερασπισθούμε και τα σύνορα της Ευρώπης

Για το Κυπριακό:

Όταν εμείς λέμε ότι η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας ως Κράτους-Μέλους της ΕΕ δεν μπορεί να είναι ακέραιη αν υπάρχουν στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις, αυτό το ενστερνιζόμαστε γιατί η έννοια της κυριαρχίας προκύπτει μέσα από το ίδιο το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Στη Συνθήκη της ΕΕ, το άρθρο 4 παρ.2, καθορίζει επακριβώς την έννοια της κυριαρχίας. Και η κυριαρχία αυτή δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί πλήρης, κατά το ίδιο το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, αν έχουμε είτε εγγυήσεις είτε στρατεύματα κατοχής

Όσον αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε πως «εμείς τείνουμε χείρα φιλίας στην Τουρκία. Θέλω να γνωρίζετε – και το λέγω ειλικρινά – ότι εμείς, οι Έλληνες, θέλουμε μια Τουρκία δημοκρατική, θέλουμε μια Τουρκία ευημερούσα, μια Τουρκία η οποία έχει ευρωπαϊκή προοπτική. Γι’αυτό και σε κάθε περίπτωση που συνάντησε δυσκολίες η Τουρκία, με τελευταίο παράδειγμα το πραξικόπημα, εμείς στηρίξαμε την συνταγματική νομιμότητα στην Τουρκία».

Ωστόσο, πρόσθεσε πως για να χτιστεί μια φιλία ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία θα πρέπει η Τουρκία να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο.

Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών απ’ την πλευρά του ευχαρίστησε τον ΠτΔ για την θερμή υποδοχή και παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στην Ευρώπη είναι όπως ακριβώς την περιέγραψε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο κ. Σταϊνμάγερ σημείωσε πως παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις σε Ρώμη και Βιέννη και ευχήθηκε ότι θα υπάρξει αέρας ανανέωσης στην Ευρώπη.

Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα από τις εκλογές στις δύο χώρες σήμερα είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε την σταθεροποίηση στην Ευρώπη των 27, εφόσον δεν θα έχουμε το Ηνωμένο Βασίλειο πια στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Και για να υπάρξει σταθεροποίηση θα χρειασθεί πολλή δουλειά. Χαίρομαι όμως που στην περίπτωση της Ελλάδας, έχουμε έναν στενό εταίρο με τον οποίο μπορούμε να συνεργασθούμε στενά και πολύ καλά

Ο κ. Σταϊνμάγερ σημείωσε σχετικά με το Κυπριακό:

Εγώ ο ίδιος έχω τακτικές συζητήσεις με τον Ειδικό Απεσταλμένο, κ.Άιντε, στο παρελθόν. Αλλά και σήμερα το πρωί, πριν φύγω από την Γερμανία, είχα μια συνομιλία μαζί του. Έχω την εντύπωση ότι σε μία μακρά πορεία πολλές φορές τα τελευταία μέτρα εμφανίζουν περισσότερα εμπόδια, τα οποία καλείται κανείς να υπερπηδήσει. Και απ’ό,τι φάνηκε την περασμένη εβδομάδα υπήρχαν αποκλίνουσες πορείες ως προς τις θέσεις των δύο πλευρών και ωστόσο, αυτό το Σαββατοκύριακο, φάνηκαν οι δύο πλευρές να έχουν την βούληση να έρθουν και πάλι πιο κοντά και να υπάρξει και ένας οδικός χάρτης, ο οποίος θα μας οδηγήσει τους επόμενους μήνες

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές έχουν διανύσει μια μακρά πορεία και ποτέ δεν βρέθηκαν τόσο κοντά όσο τώρα η μία προς την άλλη. «Όταν λοιπόν φθάνει κανείς σε ένα τέτοιο σημείο δεν θα πρέπει να φοβάται να διανύσει και τα τελευταία αυτά λίγα μέτρα. Ευελπιστώ ότι θα βρεθούν εποικοδομητικές λύσεις για τα τελευταία ζητήματα, που ακόμα παραμένουν ανοιχτά. Γνωρίζω ότι η Ελλάδα επιθυμεί την επίλυση αυτού του ζητήματος που διαρκεί εδώ και δεκαετίες και για όλους όσοι παρακολουθούν το Κυπριακό απέξω, θα είναι ένα θετικό σημάδι για όλη την Ευρώπη».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι μια τέτοια συνεννόηση στο θέμα του Κυπριακού θα έχει θετικές επιπτώσεις και στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, ίσως και στις σχέσεις Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Γνωρίζετε ποια είναι η θέση μου ως προς την Συνθήκη της Λωζάννης. Γνωρίζετε ότι έχω πει επανειλημμένα ότι οι συμφωνίες που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν και τα σύνορα που έχουν καθορισθεί στο παρελθόν, δεν νοείται να αμφισβητούνται».

Αξίζει να τονίσουμε ότι αύριο, Δευτέρα, στις 10:00 ο κ. Σταϊνμάγερ θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

The post Σταϊνμάγερ: Η επίλυση του Κυπριακού θα έχει θετικές επιπτώσεις στις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα