Ψυχολογία και χρώματα: Τι λένε οι ειδικοί για την επικοινωνία και τους συμβολισμούς πίσω από κάθε χρώμα

22:37 9/12/2021 - Πηγή: iPop

Όπως κάθε χρόνο, η Pantone ανακοίνωσε το χρώμα της χρονιάς. Είναι το Very Peri μια απόχρωση ανάμεσα στο μπλε και το μωβ. Σύμφωνα με την εταιρεία το χρώμα αυτό εμφανίζεται ως σύμβολο του παγκόσμιου ζευγαρώματος της στιγμής και της μετάβασης που διανύουμε. Καθώς βγαίνουμε από μια έντονη περίοδο απομόνωσης, οι αντιλήψεις και τα πρότυπά μας αλλάζουν και η φυσική και η ψηφιακή μας ζωή έχουν συγχωνευθεί με

νέους τρόπους. Ψυχολογία και χρώματα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους και όπως έχουν αποδείξει έρευνες τα χρώματα που επιλέγουμε μπορούν να εξηγήσουν πολλά πράγματα για την ψυχολογία μας.

Γιατί το χρώμα έχει τόσο ισχυρή δύναμη στη ζωή μας;

Οι αντιλήψεις για το χρώμα είναι σχετικά υποκειμενικές, υπάρχουν όμως ορισμένα χρωματικά εφέ που έχουν καθολική σημασία.

Τα χρώματα στην κόκκινη περιοχή του χρωματικού φάσματος είναι γνωστά ως ζεστά χρώματα και περιλαμβάνουν το κόκκινο, το πορτοκαλί και το κίτρινο. Αυτά τα ζεστά χρώματα προκαλούν συναισθήματα που κυμαίνονται από συναισθήματα ζεστασιάς και άνεσης μέχρι συναισθήματα θυμού και εχθρότητας.

Τα χρώματα στην μπλε πλευρά του φάσματος είναι γνωστά ως ψυχρά χρώματα και περιλαμβάνουν το μπλε, το μοβ και το πράσινο. Αυτά τα χρώματα περιγράφονται συχνά ως ήρεμα, αλλά μπορούν επίσης να θυμηθούν συναισθήματα θλίψης ή αδιαφορίας.

Μάθε ποια είναι τα πιο hot χρώματα για τις φετινές φθινοπωρινές μέρες και τρέξε να ανανεώσεις την ντουλάπα σου!

Αλήθεια εσύ πώς νιώθεις;

Νιώθεις άγχος σε ένα κίτρινο δωμάτιο; Το μπλε χρώμα σε κάνει να νιώθεις ήρεμος και χαλαρός; Οι καλλιτέχνες και οι σχεδιαστές εσωτερικών χώρων πίστευαν από καιρό ότι το χρώμα μπορεί να επηρεάσει δραματικά τις διαθέσεις και τα συναισθήματα.

Τα χρώματα, όπως και τα χαρακτηριστικά, ακολουθούν τις αλλαγές των συναισθημάτων

Πάμπλο Πικάσο

Το χρώμα είναι ένα ισχυρό εργαλείο επικοινωνίας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σηματοδοτήσει δράση, να επηρεάσει τη διάθεση, ακόμη και να επηρεάσει τις φυσιολογικές αντιδράσεις. Ορισμένα χρώματα έχουν συσχετιστεί με αυξημένη αρτηριακή πίεση, αυξημένο μεταβολισμό και καταπόνηση των ματιών. Πώς ακριβώς λειτουργεί λοιπόν το χρώμα; Πώς πιστεύεται ότι το χρώμα επηρεάζει τη διάθεση και τη συμπεριφορά;

Οδηγός των συναισθημάτων σύμφωνα με τα χρώματα

Πολλές εταιρείες έχουν χρησιμοποιήσει τον χρωματικό οδηγό των συναισθημάτων για τη δημιουργία των logo τους. Αν θυμηθείς κολοσσούς στις πωλήσεις όπως η Coca Cola, Kellogs, Virgin, Youtube, Airbnb, επιλέγουν το κόκκινο στα λογότυπά τους που όπως λένε προκαλλεί συναισθήματα ενθουσιασμού. Το μπλε δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας και δύναμης. Το επιλέγουν οι Facebook, Dell, Pfizer, Twitter και άλλες επιτυχημένες εταιρείες. Τέλος το μωβ είναι το χρώμα της δημιουργικότητας, της φαντασίας και της σοφίας. Είναι ο λόγος που το επιλέγουν εταιρείες όπως ή Yahoo, Cadbury και άλλες.

Αυτό είναι το νέο χρώμα που δημιούργησε η Pantone για το 2022! Δε γίνεται να μη το λατρέψεις

Τα χρώματα επηρεάζουν και την επικοινωνία μας

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει και προσπαθώντας να αναλύσουμε κατά πόσο η ψυχολογία και χρώματα πάνε μαζί λένε λοιπόν ότι ένας γενικός κανόνας είναι ότι τα συναισθήματα που προκαλούνται συνήθως από τα χρώματα είναι:

Κόκκινο: ΕνθουσιασμόςΠορτοκαλί: Φιλικότητα Κίτρινο: ΑισιοδοξίαΠράσινο: Αισθήματα ειρηνικότηταςΜπλε: ΑσφάλειαΜοβ: ΔημιουργικότηταΓκρι: Ηρεμίας

Συχνά μιλάμε με κάποιον άνθρωπο που φοράει μια κόκκινη μπλούζα και υπάρχει περίπτωση να νιώσουμε ενθουσιασμό και μια αίσθηση αναστάτωσης. Ή τη μέρα που ο διευθυντής μας φοράει μπλε πουκάμισο αισθανόμαστε αυτό το αίσθημα της ασφάλειας και της ηρεμίας και έχουμε τη σιγουριά ότι όλα θα πάνε τέλεια!

Μπορεί να το έχεις και εσύ παρατηρήσει από τη ζωή σου, όταν φοράς ένα συγκεκριμένο χρώμα μπορεί να έχεις διαφορετική ψυχολογία η οποία καθρεφτίζεται στο πρόσωπό σου και τις κινήσεις σου. Δεν είναι τυχαίο που συχνά οι άνθρωποι γύρω μας όταν φοράμε ένα συγκεκριμένο χρώμα μας λένε ότι λάμπουμε!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ψυχολογία και χρώματα: Τι λένε οι ειδικοί για την επικοινωνία και τους συμβολισμούς πίσω από κάθε χρώμα εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ψυχολογία,psychologia