Ψωρίαση: Οι σπιτικές θεραπείες που δεν πρέπει να ακολουθείς γιατί μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση

17:41 29/10/2020 - Πηγή: iPop

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης έχει στόχο κάθε χρόνο να ευαισθητοποιεί και να εκπαιδεύει άτομα που ζουν με αυτήν την κατάσταση και τους φροντιστές τους. Η ψωρίαση δεν θα πρέπει πλέον να θεωρείται ταμπού. Είναι ένα αυτοάνοσο, μη μεταδοτικό νόσημα, που επηρεάζει το δέρμα και τις αρθρώσεις. Οι ασθενείς με ψωρίαση μπορούν πλέον, με την εξέλιξη της ιατρικής, να έχουν μια βελτιωμένη ποιότητα ζωής, αλλά θέλει πολύ μεγάλη προσοχή για τα όσα διαβάζουμε στο Ίντερνετ καθώς δεν είναι όλες οι πληροφορίες

χρήσιμες και ασφαλείς. Για παράδειγμα, κυκλοφορούν διάφορες ιδέες για σπιτικές θεραπείες για την ψωρίαση, οι οποίες δεν έχουν καμία επιστημονική βάση και, αντιθέτως, μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω ερεθισμό του δέρματος.

PexelsΤι είναι η ψωρίαση;

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει το δέρμα και τις αρθρώσεις. Προκαλεί συνήθως κοκκινίλες, φολιδωτές κηλίδες που εμφανίζονται στην επιδερμίδα. Οι λεπιδώδεις αυτές κηλίδες, που προκαλούνται από ψωρίαση, ονομάζονται ψωριασικές πλάκες. Το δέρμα συσσωρεύεται γρήγορα σε αυτά τα σημεία και παίρνει μια ασημί-λευκή απόχρωση. Συνηθέστερα εμφανίζονται στους αγκώνες και τα γόνατα, αλλά μπορεί να επηρεάσει κάθε σημείο του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του τριχωτού της κεφαλής και των γεννητικών οργάνων. Σε αντίθεση με το έκζεμα, η ψωρίαση είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί στην εσωτερική πλευρά των αρθρώσεων.

Οι διαφορετικές διαστάσεις της ψωρίασης και η πιο σημαντική μάχη ενός ασθενή

Ποιες σπιτικές θεραπείες για την ψωρίαση δεν πρέπει να ακολουθείς και γιατί;

Με τη χρήση θεραπειών στο σπίτι, που δεν έχουν συστηθεί από κάποιον ειδικό γιατρό, η πιθανότητα επιδείνωσης της υπάρχουσας κατάστασης είναι πολύ μεγάλη. Πολλές απ’ αυτές τις θεραπείες μπορεί να μην είναι αποτελεσματικές και να παρέχουν μόνο προσωρινή ανακούφιση.

Pixabay

Για παράδειγμα, η πρακτική της εφαρμογής λαδιού σε περιοχές του δέρματος με πρόβλημα, μπορεί να έχει αποτελέσματα. Ωστόσο, άλλες θεραπείες που κυκλοφορούν στο Ίντερνετ, όπως εκχυλίσματα κρεμμυδιού και σκόρδου και ορισμένες πάστες από φύλλα και διάφορα βότανα μπορεί να οδηγήσουν σε ερεθιστική αντίδραση ή ακόμη και ουλές του δέρματος και περαιτέρω φλεγμονή της ψωρίασης.

Ως εκ τούτου, κανένας ασθενής δεν θα πρέπει να προχωρά στην εφαρμογή οποιουδήποτε σκευάσματος στις περιοχές όπου εντοπίζεται το πρόβλημα εάν δεν συμβουλευτεί πρώτα τον δερματολόγο του.

Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης της ψωρίασης;

Υπάρχουν μερικοί βασικοί τρόποι αντιμετώπισης, αλλά μόνο ένας δερματολόγος είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να σε συμβουλεύσει, αναλόγως με την δική σου περίπτωση.

Αλοιφές και κρέμες που σταματάνε τη φλεγμονή και λειαίνουν το δέρμα.Φωτοθεραπεία, για την επιβράδυνση της παραγωγής των δερματικών κυττάρων.Φάρμακα με τη μορφή χαπιών που χρησιμοποιούνται στις σοβαρότερες μορφές ψωρίασης.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ψωρίαση: Οι σπιτικές θεραπείες που δεν πρέπει να ακολουθείς γιατί μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα