Πρώτο βήμα για απεμπλοκή με μέτρα κι «αντιμέτρα» για μετά το 2019

21:20 20/2/2017 - Πηγή: iPop

Έγινε το πρώτο βήμα για απεμπλοκή στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης με τη συμφωνία η οποία επετεύχθη ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τους Θεσμούς στα πλαίσια της συνεδρίασης του Eurogroup. Η Κυβέρνηση τελικά είπε «ναι» στη νομοθέτηση μέτρων για το 2019, ωστόσο, υποστηρίζει ότι για κάθε επιβάρυνση θα υπάρχει και μια ελάφρυνση.

Η Κυβέρνηση προς το παρόν έχει εκφράσει την ικανοποίησή της για τη συμφωνία που επετεύχθη και δίνει το «πράσινο φως» για επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων, διαμηνύοντας ότι πέτυχε το «ούτε ένα

ευρώ επιπλέον λιτότητα», ενώ την ίδια στιγμή δέχεται τα πυρά της Αντιπολίτευσης, η οποία την κατηγορεί ότι συμφώνησε σε νέα σειρά επώδυνων μέτρων για τον ελληνικό λαό.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χαρακτηριστικά μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup ότι δεν υπάρχει κανένα μέτρο λιτότητας, ενώ «από το 2019 για κάθε ευρώ φόρου θα υπάρχει και ένα ευρώ φοροαπαλλαγής».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «πολύ θετική εξέλιξη», προσθέτοντας ότι επιτεύχθηκε η επιδίωξη της Κυβέρνησης για συμφωνία που δεν θα έχει ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως «οποιοδήποτε μέτρο παρθεί, θα αντισταθμιστεί από κάποιο άλλο μέτρο αντίστοιχου ποσού».

Πετύχαμε μια αποφασιστική νίκη σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για επιπλέον μέτρα της τάξης του 2% του ΑΕΠ. Δηλαδή όλα αυτά που συζητούσαμε επί ενάμιση χρόνο περίπου για 4,5 δισ. επιπλέον μέτρα μετά το 2019 δεν είναι πλέον στην ατζέντα της συζήτησης

Η πρώτη αντίδραση του ΔΝΤ

Η ανακοίνωση του Ταμείου αναφέρει ότι το ΔΝΤ χαιρετίζει την πρόοδο η οποία επετεύχθη απ’ τις ελληνικές Αρχές αναφορικά με την εκπλήρωση των απαιτήσεων των Θεσμών, ωστόσο, συμπληρώνει ότι χρειάζεται παραπάνω δουλειά προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές οι οποίες εξακολουθούν να υφίστανται σε σημαντικά ζητήματα.

Καλωσορίζουμε την πρόοδο των ελληνικών αρχών στην εκπλήρωση των απαιτήσεων των θεσμών σε τομείς-κλειδιά. Στη βάση αυτή, συμφωνήσαμε να στείλουμε πίσω την αποστολή. Χρειάζεται περισσότερη πρόοδος για να γεφυρωθούν οι διαφορές σε άλλα σημαντικά ζητήματα

Παράλληλα, το Ταμείο εκφράζει την άποψη πως είναι πολύ νωρίς για να γίνονται υποθέσεις για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο κατά την διάρκεια της αποστολής στην Αθήνα.

Τι αφορούν τα προληπτικά μέτρα;

Ο επικεφαλής του Eurogroup αναφορικά με τα προληπτικά μέτρα διευκρίνισε ότι οι Θεσμοί θα μιλήσουν για φορολογικό και συνταξιοδοτικό στη βάση της αξιολόγησης και στη συνέχεια θα υπάρξει και νομοθέτηση μέτρων με βάση τα όσα θα κριθούν και έχοντας ως δεδομένο ότι η Ελλάδα προχωρά στις βαθιές μεταρρυθμίσεις.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του κατά τη συνέντευξη Τύπου ο ίδιος εξήγησε πως υπάρχει συμφωνία για βαθιές μεταρρυθμίσεις και σε συντάξεις και σε φορολογικό. «Μέρος της συμφωνίας είναι και η αγορά εργασίας και οι συλλογικές συμβάσεις».

The post Πρώτο βήμα για απεμπλοκή με μέτρα κι «αντιμέτρα» για μετά το 2019 appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα