Πότε ένα παιδί μπορεί να πετύχει στη ζωή του; Οι έρευνες απαντούν με στοιχεία!

17:32 18/2/2020 - Πηγή: iPop

Η σχέση των γονιών επηρεάζει το παιδί. Και είναι πολύ συχνό ένας γάμος ή μια σχέση να αλλάξει μετά την απόκτηση παιδιών. Απ’ τη στιγμή που το μωράκι έρχεται στον κόσμο αλλάζει τη ζωή των γονιών του. 

Και η σχέση των γονιών επηρεάζει το παιδί. Η οικογένεια μεγαλώνει, πλέον υπάρχουν τρία ή και περισσότερα μέλη σε αυτή. Πολλές φορές, μαμάδες και μπαμπάδες απομακρύνονται μεταξύ τους καθώς αφιερώνουν όλη την προσοχή στο νεογέννητο.

Μια

νέα μελέτη, όμως, διαπιστώνει ότι το επίπεδο της αγάπης και της στοργής ανάμεσα στους γονείς επηρεάζει πολύ σημαντικά τις αποφάσεις των παιδιών τους στη ζωή.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές απ’ το Πανεπιστήμιο του Michigan αναφέρουν πως τα παιδιά των οποίων οι γονείς διατηρούν μια ερωτική σχέση, συνήθως μένουν περισσότερο στο σχολείο και παντρεύονται αργότερα στη ζωή τους. Η επιρροή της αγάπης των γονέων μεταξύ τους για τις μακροπρόθεσμες αποφάσεις των παιδιών τους είναι προφανώς μια δύσκολη σχέση να εξεταστεί, καθώς υπάρχουν πολλά δεδομένα που διαμορφώνουν μια πλήρη εικόνα.

Για τη διεξαγωγή αυτής της μελέτης, χρησιμοποιήθηκαν μοναδικά δεδομένα που συλλέχθηκαν από οικογένειες στο Νεπάλ.

«Σε αυτή τη μελέτη, είδαμε ότι η συναισθηματική σύνδεση των γονέων μεταξύ τους επηρεάζει τόσο πολύ την ανατροφή του παιδιού και διαμορφώνει το μέλλον τους», αναφέρουν οι ερευνητές.

Photo: Pexels

Λάθη που κάνουν οι γονείς μετά από ένα διαζύγιο και επηρεάζουν τα παιδιά

Πώς πραγματοποιήθηκε η έρευνα;

Πιο συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα που συλλέχθηκαν αρχικά για το Chitwan Valley Family Study στο Νεπάλ. Το project αυτό ξεκίνησε αρχικά το 1995 και συγκέντρωσε πληροφορίες από οικογένειες σε 151 γειτονιές στην κοιλάδα του δυτικού Chitwan. Τα συμμετέχοντα παντρεμένα ζευγάρια υποβλήθηκαν σε συνεντεύξεις χωριστά και ρωτήθηκαν για το πόση αγάπη είχαν και έδειξαν για τη σύζυγό τους.

Μια απ’ τις ερωτήσεις που έγιναν ήταν “Πόσο πολύ αγαπάς τον/την σύζυγό σου; Πολύ, λίγο ή καθόλου;”.

Τα παιδιά αυτών των γονιών παρακολουθήθηκαν στη συνέχεια για 12 χρόνια προκειμένου να παρακολουθήσουν τις εκπαιδευτικές και συζυγικές αποφάσεις αργότερα στη ζωή τους. Τα παιδιά που γεννήθηκαν από γονείς που είχαν πει ότι αγαπούσαν ο ένας τον άλλο “αρκετά” ή “πάρα πολύ” έμειναν στο σχολείο περισσότερο και παντρεύτηκαν αργότερα στη ζωή.

Γιατί η οικογένεια δεν είναι απλώς άλλο θεσμικό όργανο, όπως το σχολείο ή ο εργοδότης. Αλλά υπάρχουν βαθιά συναισθήματα. Και η αγάπη ανάμεσα στους γονείς, έχει μεγάλη επίπτωση στη ζωή των παιδιών.

Pexels

Και σύμφωνα με τους ερευνητές, το Νεπάλ αποτελεί ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον μέρος για να αναλύσει πώς οι σχέσεις των παιδιών επηρεάζουν τα παιδιά.Παραδοσιακά, το διαζύγιο είναι πολύ σπάνιο, ενώ απ’ τη δεκαετία του 1970, όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην περιοχή έχουν παντρευτεί από αγάπη και όχι “αναγκαστικά” ή από προξενιό.

Οι συγγραφείς της μελέτης τώρα επικεντρώνονται στο να καταλάβουν γιατί η αγάπη μεταξύ των γονιών έχει τόσο βαθιά επιρροή στα παιδιά. Η υπόθεση που κάνουν είναι ότι οι γονείς που είναι περισσότερο στοργικοί μεταξύ τους είναι πιθανό να επενδύσουν περισσότερο θετικά στα παιδιά τους.

Είναι επίσης πιθανό ότι η ζωή στο σπίτι είναι πολύ πιο ευχάριστη για τα παιδιά όταν η μαμά και ο μπαμπάς ζουν αρμονικά, και κάνουν τα παιδιά να μην έχουν ως προτεραιότητα λίγο αργότερα να φύγουν από το σπίτι και να παντρευτούν όσο πιο σύντομα γίνεται.

Παράλληλα, πιθανώς τα παιδιά βλέπουν τους γονείς ως πρότυπα και θα περιμένουν περισσότερο, θα κάνουν υπομονή μέχρι να βρουν κι εκείνα το σωστό πρόσωπο για να πορευτούν στη ζωή.

Διαβάστε επίσης:

Όσα θέλει να σου πει ένα παιδί χωρισμένων γονέων

Photo: unsplash/Jonathan Daniels

Το άρθρο Πότε ένα παιδί μπορεί να πετύχει στη ζωή του; Οι έρευνες απαντούν με στοιχεία! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα