Πώς θα καταλάβεις ότι είσαι έγκυος

18:18 21/3/2017 - Πηγή: iPop

Αν έχεις πάρει την απόφαση να γίνεις μαμά και έχεις ξεκινήσει ήδη την προσπάθεια, τότε σίγουρα θα νιώθεις μια γλυκιά αγωνία. Είσαι σε εγρήγορση, για να δεις τα πολυπόθητα συμπτώματα που θα μαρτυρήσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα τα ευχάριστα νέα. Οι μέρες φαίνεται να κυλούν πολύ αργά κι εσύ βιάζεσαι να περάσουν και να έχεις καθυστέρηση.

Σίγουρα έχεις περάσει ώρες ατελείωτες στο διαδίκτυο διαβάζοντας για όλα τα πιθανά σημάδια μιας εγκυμοσύνης και παρατηρείς τον εαυτό σου για να δεις αν έχεις κάποιο απο αυτά.

Θα σου

πω αυτό που έμαθα, όταν έμεινα εγώ έγκυος: το πρώτο που θα σου δείξει ότι ένα σποράκι έχει φυτευτεί μέσα σου είναι το στήθος σου!

Στήθος:

Μόλις μείνεις έγκυος, το στήθος σου θ’ αρχίζει να αλλάζει. Πολύ και γρήγορα. Έχει μπροστά του 9 μήνες για να προετοιμαστεί για το θηλασμό (αγαπημένο μου θέμα, θα μιλήσουμε πολύ και πολλές φορές γι’ αυτό). Προτού καλά καλά δεις ότι έχεις καθυστέρηση, θα αρχίσει να πρήζεται και θα είναι πολύ ευαίσθητο λόγω της απότομης αλλαγής των ορμονών στον οργανισμό σου. Μπορεί να το παθαίνεις και κάθε μήνα προτού αδιαθετήσεις. Όμως στην εγκυμοσύνη θα είναι πιο έντονο. Πιστεύω ότι θα καταλάβεις εύκολα τη διαφορά.

Το στήθος σου γενικά θα σου δείχνει ότι όλα εξελίσσονται φυσιολογικά. Όσο είναι πρησμένο, η εγκυμοσύνη προχωράει κανονικά, όπως μου είχε πει ο αγαπημένος μου γυναικολόγος. Είναι το καλύτερο σημάδι ότι η εγκυμοσύνη σου «προχωράει».

Θερμοκρασία σώματος:

Αν κρατούσες ημερολόγιο με την καθημερινή σου θερμοκρασία σώματος, τότε πολύ εύκολα θα μπορέσεις να καταλάβεις αν είσαι έγκυος. Σε περίπτωση εγκυμοσύνης η θερμοκρασία ανεβαίνει ελαφρώς και παραμένει υψηλή για περίπου 18 ημέρες.

Υπνηλία:

Η υπνηλία επίσης θα σου δείξει οτι κάτι κουράζει τον οργανισμό σου. Κάτι συμβαίνει μέσα σου. Το έμβρυο αναπτύσσεται και το σώμα σου προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα. Μέχρι να βρει το ρυθμό του, εσύ θα νιώθεις κούραση και μια ανεξήγητη υπνηλία (μπορεί και πονοκέφαλο).

Δύσπνοια:

Ο οργανισμός σου πλέον χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο λόγω του εμβρύου, οπότε θα δεις πολύ γρήγορα μια δυσκολία στην αναπνοή σου. Μην ανησυχείς, όχι κάτι τραγικό. Αν χαλαρώσεις λίγο τους ρυθμούς σου, όλα θα ‘ναι μια χαρά.

Ναυτίες και τάση προς έμετο:

Μπορεί επίσης να είσαι από τις «τυχερές» και να έχεις ήδη ναυτίες και τάση προς έμετο.

Συχνοουρία:

Για την ακρίβεια, δε θα έχεις απλώς συχνοουρία. Θα μάθεις να ζεις με αυτήν. Από το πρώτο τρίμηνο, με ένα μικρό διάλειμμα ενδιαμέσα και θα έχεις ξανά και πιο έντονα στο τελευταίο τρίμηνο, που το έμβρυο θα πιέζει την κύστη σου. Τότε δε νομίζω ότι θα πηγαίνεις σε κάποιο μέρος χωρίς να επισκεφτείς την τουαλέτα του.

Έντονη όσφρηση:

Μπορεί επίσης ήδη να σου μυρίζουν κάποια πράγματα ή να μη θέλεις να γευτείς κάποια φαγητά λόγω της αύξησης των επιπέδων της β’ χοριακής γοναδοτροπίνης (β-HCG) και των οιστρογόνων στον οργανισμό σου.

Σταγόνες αίματος:

Λίγες σταγόνες αίμα (ροζ κηλίδες) περίπου 10-14 μλερες μετά τη σύλληψη, μπορεί να σου δείξουν οτι έγινε η εμφύτευση του εμβρύου. Μην ανησυχείς, πιθανότατα δε θα πονάς ή θα το νιώσεις σαν πόνο περιόδου. Αν πονάς πολύ, θα πρέπει να επικοινωνήσεις με το γυναικολόγο σου, καθώς αυτό μπορεί να είναι σημάδι εξωμήτριας κύησης.

Καθυστέρηση περιόδου:

Μετά από όλα αυτά, θα φτάσει και η μέρα που θα δεις ότι δεν αδιαθέτησες. Ειδικά αν έχεις σταθερό κύκλο, θα το καταλάβεις εύκολα.

Μια χοριακή (εξέταση αίματος της β’ χοριακής γοναδοτροπίνης) ή ένα τεστ εγκυμοσύνης θα σου λύσουν το μυστήριο.

Να θυμάσαι:

Η αιματολογική εξέταση είναι πιο αξιόπιστη, αλλά αργείς κάποιες ώρες να πάρεις τα αποτελέσματα. Το τεστ εγκυμοσύνης είναι φθηνότερο και πιο γρήγορο, όμως μπορεί να δείξει αρνητικό ενώ είναι θετικό. Να μην ανιχνεύσει δηλαδή την ορμόνη στα ούρα. Αν δείξει θετικό, είσαι σίγουρα έγκυος. Αν είναι αρνητικό, μπορεί να χρειαστεί να το επαναλάβεις λίγες μέρες μετά.

Καλά αποτελέσματα!!!

Σημείωση:

Υπάρχουν και κάποιες γυναίκες που δεν παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα. Δεν χρειάζεται να ανησυχήσουν. Μάλλον είναι απλά τυχερές.

#giorgosourountzoglou

Θυμάμαι πόσο πολύ ανησυχούσα τον πρώτο καιρό (όχι ότι μετά ηρέμησα). Από υπέρηχο σε υπέρηχο, από μήνα σε μήνα δηλαδή, φοβόμουν μήπως πάθει κάτι το σποράκι μου. Βλέπεις όσο είναι μικρό και δεν νιώθεις τις κινήσεις του, αγωνιάς μήπως συμβεί κάτι δυσάρεστο και δεν το καταλάβεις.

Μην γελάσεις! Κάθε μέρα παρατηρούσα το στήθος μου. Χαιρόμουν που με πονούσε! Έβλεπα τη θηλέα άλω να σκουραίνει, να μεγαλώνει… Έβλεπα γενικά να αλλάζει και αναρωτιόμουν πώς θα γινόταν μέχρι να γεννήσω! Η έντονη ευαισθησία υποχωρεί μετα το πρώτο τρίμηνο, μην ανησυχείς. Σε άλλο post θα σου μιλήσω για το στήθος και το θηλασμό αναλυτικά.

Το δεύτερο σύμπτωμα που είχα ήταν η υπνηλία. Ανυποψίαστη τελείως για την εγκυμοσύνη, το απέδιδα στη δουλειά και απορούσα. Απορούσα που κουραζόμουν τόσο και σκεφτόμουν ότι πιθανότατα έχω έλλειψη σιδήρου κτλ. Ούτε γιατρός να ήμουν, έτσι; Χαχα!

Και λίγο αργότερα ήρθαν και οι ναυτίες. Οι οποίες μου άρεσαν πολύ! Ναι, ναι. Μου άρεσαν! Ευτυχώς έχασα και 1,5 κιλό που το ξαναέβαλα βέβαια με το παραπάνω μετά τον 4ο μήνα. Ήμουν πραγματικά αχόρταγη! (Γι’ αυτό και πήρα συνολικά 11 κιλά και όχι 9 όπως θα έπρεπε). Σε λίγες μέρες, θα σου πω όσα ξέρω για τη σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

#ipop_mystory

Εσύ πώς κατάλαβες τη δική σου εγκυμοσύνη; Μοιράσου μαζί μου τη δική σου εμπειρία.

#ipop_apories

Έχεις απορίες; Ρώτησέ με μήπως μπορώ να σου τις «λύσω».

The post Πώς θα καταλάβεις ότι είσαι έγκυος appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα