Πώς να αγαπήσεις ξανά τις Κυριακές και να διαχειριστείς τα Sunday Blues

08:30 6/9/2021 - Πηγή: iPop

Είναι Κυριακή βράδυ και αυτό που σκέφτεσαι είναι πώς θα γίνει να γυρίσεις πίσω το ρολόι στο απόγευμα της Παρασκευής και να απολαύσεις από την αρχή το Σαββατοκύριακο με τους αγαπημένους σου. Να χουζουρέψεις το πρωινό του Σαββάτου, να φας οικογενειακά, να διαθέσεις τον ελεύθερό σου χρόνο όπως αγαπάς. Η θλίψη της Κυριακής ή αλλιώς τα Sunday Blues είναι κάτι που συμβαίνει σε πολλούς εργαζόμενους εκεί έξω και είναι κάτι που μπορείς να

αντιμετωπίσεις αν θες.

Σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήγαγε το LinkedIn τον Σεπτέμβριο του 2018, το 80% των εργαζομένων αισθάνονται αυτή το αίσθημα της θλίψης της Κυριακής. Μπορούν να ταυτιστούν ακόμα και όσοι αγαπούν πολύ τη δουλειά που κάνουν. Γιατί δεν έχει να κάνει μόνο τους ανθρώπους που θέλουν να αλλάξουν περιβάλλον.

Ουπς τέλειωσε κιόλας;

Είναι σαν κάποιος να πατάει το κουμπί του fast forward και όλα να γίνονται πάρα πολύ γρήγορα από την Παρασκευή στις 18:00 μέχρι την Κυριακή το βράδυ. Αισθάνεσαι συχνά αυτό το συναίσθημα ότι δεν χόρτασες τους ανθρώπους σου, τις βόλτες, τον ελεύθερο χρόνο σου.

Είσαι σε μια φάση χαλάρωσης και ξαφνικά λες «ουπς αύριο πάλι δουλειά».

Έχουμε υψηλές προσδοκίες

Έχοντας υψηλές προσδοκίες και προσπαθώντας να τα χωρέσουμε όλα μέσα σε 48 ώρες είναι αναπόφευκτο ότι κάτι θα ξεφύγει. Η θλίψη της Κυριακής ίσως έρχεται αφού τελικά δεν καταφέραμε να ολοκληρώσουμε όλα αυτά που είχαμε οργανώσει με το μυαλό μας και τώρα πρέπει να περιμένουμε μια ολόκληρη εβδομάδα.

Το θέμα είναι με ποιον τρόπο χρησιμοποιούμε τον χρόνο και πώς τον βιώνουμε δηλαδή από τη μία πλευρά, εάν ένα Σαββατοκύριακο ήταν πολύ διασκεδαστικό, δεν θέλουμε να τελειώσει και νιώθουμε θλίψη που τελειώνει. Αλλά αν το Σαββατοκύριακο δεν ανταποκρινόταν στις προσδοκίες μας, βιώνουμε συχνά μια αίσθηση του μη ολοκληρωμένου. Οποιοδήποτε σενάριο μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε θλίψη για την εβδομάδα που έρχεται.

Οργανώνω και προσδιορίζω τι είναι αυτό που με κάνει να νιώθω θλίψη

Όταν αφουγκραστούμε και ρωτήσουμε τον εαυτό μας αυτές τις ερωτήσεις μπορούμε να καταλάβουμε τι είναι αυτό που προκάλεσε το κάθε συναίσθημα.

Γιατί νιώθω έτσι; Τι ακριβώς αισθάνομαι λέγοντας «θλίψη της Κυριακής»; Τι μπορώ να κάνω εφόσον θέλω να το αλλάξω; (Συγκεκριμένες επιλογές).

Αν υπάρχει κάτι που σε αγχώνει όπως μια προθεσμία στη δουλειά, μπορείς να προγραμματίσεις τις σκέψεις σου λέγοντας στον εαυτό σου μια ιστορία ότι η προθεσμία θα σωθεί, οραματίσου την δουλειά που έχεις να κάνεις ολοκληρωμένη και σκέψου το σενάριο και τη μεθοδολογία που θα χρησιμοποιήσεις για να την ολοκληρώσεις.

Πώς να κλείσω τις εκκρεμότητες στη δουλειά πριν φύγω για διακοπές

Κινήσου με πρόγραμμα για την επερχόμενη εβδομάδαΔημιούργησε μια λίστα με όλες τις δουλειές που έχεις να κάνεις μέσα στη βδομάδα. Κάνε ιεράρχηση των εργασιών που έχεις μέσα στην εβδομάδα αυτή που έρχεται. Διέθεσε τα πρώτα ενενήντα λεπτά της εργάσιμης μέρας στο πιο δύσκολο κομμάτι που έχεις να κάνεις και όχι στο να διαβάζεις mail, αυτή η δουλειά μπορεί να γίνει και το απόγευμα που οι ρυθμοί είναι πιο χαλαροί. Όρισε τις 3 τοπ εργασίες που έχεις να κάνεις κάθε ημέρα και μην αφήσεις να φύγεις από τη δουλειά σου αν δεν τις τελειώσεις. Όρισε μια επιβράβευση για την Παρασκευή αν έχεις ολοκληρώσει όλες τις εργασίες σου.Φρόντισε τον εαυτό σου

Όταν νιώσεις αυτή τη θλίψη της Κυριακής, σκέψου τι θα κάνεις τη Δευτέρα για να σε κανακέψεις. Θα σου πάρεις έναν ωραίο καφέ, θα διαβάσεις δυο κεφάλαια από το βιβλίο που διαβάζεις αυτήν την περίοδο, θα ακούσεις το αγαπημένο σου podcast πηγαίνοντας στη δουλειά. Ότι αρέσει σε εσένα.

Κράτα ημερολόγιο

Πάρε ένα τετράδιο και κατέγραψε αυτές τις σκέψεις σε ένα χαρτί. Μην γράψεις σημείωση στο κινητό σου. Υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που υποδηλώνουν ότι με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να ενεργοποιηθεί η θετική εγκεφαλική δραστηριότητα. Θέλουμε ο εγκέφαλός μας να καταλάβει ότι αντιμετωπίζουμε τα προβλήματά μας και κάνουμε κάτι γι ‘αυτό. Έτσι νιώσουμε περισσότερο υπεύθυνοι για τη ζωή μας.

Μια νοοτροπία με επίγνωση είναι η απάντηση

Η παραμονή στην παρούσα στιγμή μπορεί να σταματήσει το άγχος και να αποτρέψει τη θλίψη της Κυριακής και το να ξεχάσουμε τη χαρά του Σαββατοκύριακου. Όταν βρισκόμαστε στο εδώ και τώρα, μέσω του mindfulness είμαστε περισσότερο ευγνώμονες για όλα στη ζωή μας, ακόμα και για το γεγονός ότι είναι Κυριακή και αύριο ξημερώνει Δευτέρα!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Πώς να αγαπήσεις ξανά τις Κυριακές και να διαχειριστείς τα Sunday Blues εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα