Ποιο είναι το κατάλληλο δώρο για το παιδί σου με βάση την ηλικία του;

16:34 16/2/2020 - Πηγή: iPop

Ψάχνεις ένα δώρο για το παιδί σου που να του είναι χρήσιμο και να στην πνευματική, συναισθηματική και κινητική του ανάπτυξη. 

Φυσικά και υπάρχουν πάρα πολλά δώρα να του πάρεις, όμως αυτό που θα διαλέξεις είναι καλό να ταιριάζει στην ηλικία του, προκειμένου να το χρησιμοποιήσει, να μην το βαρεθεί και να βοηθήσει στην ανάπτυξή του.

Ποιο είναι το κατάλληλο δώρο για το παιδί σου με βάση την ηλικία του;0-6 μηνών

Τα μωρά αυτών των μηνών αρχίζουν να αναπτύσσουν τις αισθήσεις τους και όλα γύρω τους είναι καινούργια. Όταν ψάχνεις δώρο για ένα μωρό πρέπει να θυμάσαι οπωσδήποτε πως πρέπει να

έχει απαλή και μαλακή υφή και το σχήμα του να είναι τέτοιο που να μην υπάρχει περίπτωση κατάποσης. Μερικά πράγματα που θα μπορούσες να πάρεις είναι κουδουνίστρες, βελούδινα παιχνίδια, όπως αρκουδάκια και πιπίλες.

7-12 μηνών

Μόλις έξι μήνες μετά τη γέννηση, τα μωρά αρχίζουν να παρατηρούν τον κόσμο γύρω τους, όπως χειρονομίες και ήχους. Επίσης, αρχίζουν να κινούνται λίγο περισσότερο και να αναπτύσσουν την ισορροπία και τον συντονισμό τους. Τα παιχνίδια που συμβάλλουν σε αυτό είναι εκείνα που εκπέμπουν ήχους και διεγείρουν την ικανότητά τους να συνδυάζουν ερεθίσματα με κίνηση.

13-18 μηνών

Σε αυτήν την ηλικία, τα μωρά γενικά τείνουν να αναπτύσσουν την ικανότητά τους να μιλάνε και αρχίζουν να συσχετίζουν λέξεις με έννοιες με τις οποίες αλληλεπιδρούν ήδη, όπως όταν λένε “μαμά” ή “μπαμπάς”. Είναι, επίσης, σε θέση να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη και να αρχίσουν να ανταποκρίνονται σε ορισμένες ενδείξεις χρόνου και χώρου. Για να βελτιώσεις τις ικανότητες αυτές του παιδιού σου θα μπορούσες να του πάρεις κατασκευαστικά παιχνίδια, βιβλία με εικόνες και μουσικά όργανα προσαρμοσμένα στην ηλικία του και κατασκευασμένα από μη τοξικά υλικά.

19-24 μηνών

Σε ηλικία ενάμισι ετών, τα παιδιά μαθαίνουν να συσχετίζουν απλά σύμβολα και αρχίζουν να σχεδιάζουν έννοιες που απομνημονεύουν. Αυτή είναι η στιγμή για την πραγματική κατανόηση και εκμάθηση και εδώ ξεκινάει πραγματικά η δημιουργικότητα. Αυτά που τους βοηθούν είναι τα παραμύθια, παιχνίδια που έχουν σχέση με τη ζωγραφική ή τους αριθμούς.

2-3 ετών

Ουσιαστικά τα παιδιά βρίσκονται στην προσχολική ηλικία και η κοινωνική ανάπτυξη και η επικοινωνία με άλλους είναι σημαντική. Επιπλέον, μπορούν πλέον να αναγνωρίσουν τα ονόματα ορισμένων χαρακτήρων στις ιστορίες ή τα ονόματα των φίλων τους. Οι κινητικές τους δεξιότητες απαιτούν διαφορετικά ερεθίσματα που θα τους επιτρέψουν να βελτιώσουν τον έλεγχο του σώματός τους. Τα παιχνίδια αρχίζουν και ποικίλουν και θα μπορούσαν να είναι αυτοκίνητα, παζλ, κούκλες, μπάλες, καθώς και βιβλία με μουσική και ήχους.

3-5 ετών

Η ικανότητα συντονισμού σε αυτή την ηλικία είναι πολύ σημαντική στα παιδιά, επειδή είναι η στιγμή που σταματούν να είναι μωρά. Τα περισσότερα μπορούν να χορέψουν με το ρυθμό της μουσικής, η φαντασία τους καλπάζει και είναι πολύ εύκολο για τα παιδιά αυτής της ηλικίας να εφεύρουν ιστορίες. Μερικά εύχρηστα δώρα είναι ένα ποδήλατο κατάλληλο για την ηλικία του, παιδικά βιβλία, μαγειρικά σκεύη, μαριονέτες και οτιδήποτε άλλο θα βοηθούσε τη φαντασία του παιδιού.

6-8 ετών

Σ’ αυτά την ηλικία υπάρχει εμφανής ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους και του σώματός τους. Όντας ήδη στο σχολείο, μπορούν να λύσουν απλά μαθηματικά προβλήματα, να κατατοπιστούν στο χρόνο και διαθέτουν τις βασικές γνώσεις που είναι απαραίτητες. Γι’ αυτό και ένα επιτραπέζιο, χρωματιστά μολύβια, πινέλα κι άλλα είδη ζωγραφικής μόνο ωφέλιμα μπορεί να είναι.

9-11 ετών

Είναι ο Μεσαίωνας της παιδικής ηλικίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η σκέψη γίνεται πιο πρακτική και κάνει τα παιδιά πιο ορθολογικά. Εκτός από την συναίσθηση, αναπτύσσουν την ικανότητά τους να κατανοούν την άποψη των άλλων. Τα παιχνίδια στρατηγικής μπορούν να προσελκύσουν την προσοχή των παιδιών αυτής της ηλικίας, καθώς και τα βιντεοπαιχνίδια, βιβλία με λίγο πιο σύνθετες ιστορίες, παιχνίδια κατασκευών με μικρότερα κομμάτια, πιο δύσκολα παζλ και ηλεκτρονικά παιχνίδια, που σταματούν να είναι αποκλειστικά παιδικά.

Πάνω από 12 ετών

Στην προ-εφηβεία, τα παιδιά αρχίζουν να υποβάλλονται σε μια σειρά ορμονικών, αλλά και γνωστικών, αλλαγών. Μην ξεχνάς πως μεγαλώνουν και θέλουν να ασχολούνται με όλο και περισσότερα πράγματα και να μαθαίνουν τι συμβαίνει γύρω τους. Βιβλία, ταινίες, πατίνια και σκούτερ, μουσικά όργανα, καβαλέτα και γενικά οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο που μπορεί να προκαλέσει την περιέργειά τους και ταιριάζει με τα γούστα και τα χόμπι τους συνιστάται.

Bonus!

Μην ξεχνάς ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Το δώρο του παιδιού σου πρέπει να ταιριάζει στα ενδιαφέροντά του και τα χόμπι του μερικές φορές. Παρατήρησε αυτά που του αρέσει να κάνει, τα γούστα του και τις ικανότητες που μπορεί να αναπτύξει. Μην ξεχνάς τα παιχνίδια να είναι πάντα ασφαλή, ειδικά στην μικρότερη ηλικία να μην υπάρχει κίνδυνος κατάποσης.

Και μεγαλώνοντας, σε ποια ηλικία μπορείς να πάρεις κινητό στο παιδί σου;

Διάβασε ακόμα:

Και τελικά πόσες ώρες PlayStation είναι too much για ένα παιδί;

Photos: Pexels

Το άρθρο Ποιο είναι το κατάλληλο δώρο για το παιδί σου με βάση την ηλικία του; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα