Πλατφόρμα προστασίας πρώτης κατοικίας: Όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε την αίτηση

11:46 1/7/2019 - Πηγή: iPop

Σήμερα, 1η του Ιουλίου, άνοιξε η πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Μάλιστα μέχρι στιγμής έχουν γίνει 223 αιτήσεις με το σύστημα να μην έχει κλείσει ακόμα μία (!) ώρα λειτουργίας.

Από σήμερα, πρώτη του μηνός, έως και το Δεκέμβρη του 2019 θα είναι η προθεσμία για τους δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια, για να υποβάλουν αίτημα στην συγκεκριμένη πλατφόρμα και να μη θέσουν το σπίτι τους σε πλειστηριασμό.

Στην πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας, οι οφειλέτες που έχουν σε υποθήκη την κατοικία τους θα πρέπει να

υποβάλουν αίτηση, έτσι ώστε να μπορέσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές που αφορούν την πρώτη κατοικία. Η εν λόγω πλατφόρμα, δεν προβλέπει ρύθμιση καταναλωτικών δανείων ή τις οφειλές από πιστωτικές, με αποτέλεσμα ο νέος νόμος αφορά μόνο 180.000 δανειολήπτες.

Η αίτηση για την υπαγωγή στη διαδικασία ρύθμισης οφειλών υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέους www.keyd.gov.gr, με την επιλογή του συνδέσμου Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Προστασίας Κύριας Κατοικίας. Η πρόσβαση θα γίνεται με τους κωδικούς του Taxisnet (όνομα χρήστη και κωδικός πρόσβασης).

Οι κόκκινοι δανειολήπτες θα πρέπει να πληρούν τα κάτωθι κριτήρια:

Το σύνολο του ανεξόφλητου κεφαλαίου του δανείου (μαζί με τους τόκους) δεν θα πρέπει να υπερβαίνει ανά πιστωτή το ποσό των

130.000 ευρώ για στεγαστικά δάνεια100.000 ευρώ για επιχειρηματικά δάνεια

Προσοχή: Σε περίπτωση που το δάνειο είναι σε ελβετικό φράγκο τότε για τον καθορισμό του ποσού λαμβάνεται υπόψη η ισοτιμία μεταξύ του νομίσματος και του ευρώ, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.

Το δάνειο θα πρέπει να ήταν σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών στις 31/12/2018.
Η αντικειμενική αξία της προστατευόμενης κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ για τα στεγαστικά και τις 175.000 ευρώ για τα επιχειρηματικά δάνεια.

Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα:

12.500 ευρώ εφόσον στην κατοικία μένει μόνο ένα άτομο21.000 για δύο άτομα26.000 για ζευγάρι με ένα παιδί31.000 για 4 άτομα (παιδιά ή συγγενείς)36.000 ευρώ για ένα ζευγάρι με 3 προσταυτευόμενα μέλη (παιδιά ή συγγενείς).

Επιπλέον, η ακίνητη περιουσία τόσο του δανειολήπτη, της συζύγου αλλά και των προστατευόμενων μελών δεν θα πρέπει να ξεπερνά σε αξία τις 80.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένων και των μεταφορικών μέσων κατά την υποβολή της αίτησης.

Το ύψος των καταθέσεων, μετοχών, ομολόγων, νομίσματα κλπ δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 15.000 ευρώ.

Με την υποβολή της αίτησης, αυτή διαβιβάζεται ηλεκτρονικά στις εμπλεκόμενες τράπεζες, οι οποίες υποχρεούνται να παρέχουν μια πρόταση ρύθμισης, με τους ακόλουθους όρους:

Διαγραφή οφειλής: Eφόσον το ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου ξεπερνά το 120% της εμπορικής αξίας της πρώτης κατοικίας. Για παράδειγμα, αν το υπόλοιπο του δανείου είναι 130.000 ευρώ και η εμπορική αξία του ακινήτου 80.000 ευρώ, τότε θα υπάρξει απομείωση οφειλής κατά 34.000 ευρώ ώστε να φθάσει το υπόλοιπο του δανείου στα 96.000 ευρώ και να διατηρηθεί ο λόγος Loan To Value ratio (LTV) στο 120%.Αποπληρωμή σε 25 έτη: Έτσι ώστε να προκύπτουν χαμηλές μηνιαίες δόσεις. Εάν ο οφειλέτης υπερβαίνει το 80ό έτος της ηλικίας του, τότε είτε μειώνονται αντίστοιχα τα έτη ρύθμισης ή μπορεί να συμβληθεί κάποιος άλλος ως εγγυητής του δανείου.Χαμηλός τοκισμός με επιτόκιο 2%: προσαυξημένο με το Euribor τριμήνου.Επιδότηση δόσης: Το νέο πλαίσιο προστασίας προβλέπει επιδότηση της δόσης του δανείου από 20% ως και 50% για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση και αφορά στεγαστικά, επισκευαστικά, καταναλωτικά δάνεια με προσημείωση πάντα την πρώτη κατοικία. Το ποσοστό της επιδότησης διαμορφώνεται με βάση την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη όσον αφορά τα νοικοκυριά, ενώ για τους επαγγελματίες υπάρχουν αντίστοιχα εισοδηματικά κριτήρια που οδηγούν σε 30% οριζόντια επιδότηση. Για μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα ως 3.125 ευρώ, το ποσό της επιδότησης ανέρχεται σε 50% για στεγαστικά δάνεια ή άλλους τύπους δανείων, ενώ για τα επιχειρηματικά δάνεια η επιδότηση ορίζεται στο 30%. Η επιδότηση του Δημοσίου διαρκεί όσο και η ρύθμιση, ενώ κάθε χρόνο επανεξετάζονται αυτεπαγγέλτως οι προϋποθέσεις και το ποσό της επιδότησης. Η επιδότηση διακόπτεται αν ο δικαιούχος καθυστερήσει την καταβολή του ποσού που βαρύνει τον ίδιο.Προσφυγή στη Δικαιοσύνη: Στην περίπτωση που η διαδικασία μέσω της πλατφόρμας δεν οδηγήσει σε συμφωνία αναδιάρθρωσης της κόκκινης οφειλής, τότε ο δανειολήπτης μπορεί να καταθέσει αίτημα αναδιάρθρωσης ενώπιον του αρμόδιου ειρηνοδικείου.

Το άρθρο Πλατφόρμα προστασίας πρώτης κατοικίας: Όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε την αίτηση εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα