«Περίπλοκο» χαρακτηρίζει το ζήτημα της ασφαλείας στην Κύπρο ο Άιντε

17:14 25/1/2017 - Πηγή: iPop

«Περίπλοκο» τόνισε, πως είναι το ζήτημα της ασφάλειας στην Κύπρο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του την Τετάρτη, ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Μπάρθ Άιντε. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «η μια πλευρά επιζητεί την αποχώρηση των στρατευμάτων και την κατάργηση των εγγυήσεων και η άλλη την παραμονή και διατήρηση τους».

Σε συνέντευξη του στο ΡΙΚ την Τετάρτη ο

Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ανέφερε:

Πρέπει, να σκεφτούμε έξω από τα εσκαμμένα και να βρούμε άλλες φόρμουλες, οι οποίες θα συνεπάγονται αρκετή αλλαγή, ώστε αυτό να εκλαμβάνεται ως πραγματικά θετική κίνηση προς τα εμπρός για τους Ελληνοκύπριους, ενώ την ίδια στιγμή θα καθησυχάζει τους Τουρκοκύπριους

Επίσης ο Άιντε χαρακτήρισε «εξαιρετικά σημαντικό τον ρόλο που έχει το Συμβούλιο Ασφαλείας», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το Συμβούλιο να καλέσει τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων με στόχο να τους ενημερώσει.

Σε σχετική ερώτηση, η οποία του έγινε σχετικά με το αν από κανένα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, τέθηκε θέμα συμμετοχής του στη διάσκεψη για την Κύπρο ο γ.γ. του ΟΗΕ απάντησε «δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο συμμετοχής του Συμβουλίου Ασφαλείας σε οποιαδήποτε διάσκεψη».

Έκανε ειδική αναφορά στη σύνθεση της διάσκεψης για την οποία και είπε, πως «δεν ήταν δική του απόφαση» εξηγώντας πως «συμφωνήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες».

Επίσης, εστίασε στο πότε η διάσκεψη θα συγκληθεί λέγοντας, ότι δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία, αλλά εκφράζοντας την εκτίμηση ότι πρόκειται για θέμα εβδομάδων.

Κλείνοντας τη συνέντευξη του δήλωσε, πως «δεν έχει προχωρήσει αρκετά η συζήτηση στα ζητήματα που αφορούν την εφαρμογής της λύσης» και υπογράμμισε, πως έθεσε το θέμα στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Επικοινωνία Αναστασιάδη Τσίπρα:

Τηλεφωνική επικοινωνία στην οποία επί τάπητος τέθηκε ο συντονισμός Λευκωσίας – Αθηνών είχαν την Τετάρτη ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης με τον πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα.

Σε σχετική του ανακοίνωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, απέφυγε να δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο της συνομιλίας.

Θυμίζουμε, πως την Πέμπτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία, η πρώτη συνάντηση Αναστασιάδης Ακιντζί μετά τη Γενεύη. Στην εν λόγω συνάντηση οι δύο άνδρες θα συζητήσουν θέματα της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού και θα δουν σε ποια παραμένουν διαφωνίες και διαφορετικές προσεγγίσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναμένεται να γίνει ανασκόπηση της διαδικασίας στη Γενεύη και το Μον Πελερέν.

The post «Περίπλοκο» χαρακτηρίζει το ζήτημα της ασφαλείας στην Κύπρο ο Άιντε appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα