Παγκόσμιος διαδικτυακός πόλεμος: Πάνω από 100.000 επιθέσεις σε περισσότερες από 99 χώρες (live χάρτης)

10:12 13/5/2017 - Πηγή: iPop

Παγκόσμιος διαδικτυακός πόλεμος από το βράδυ του Σαββάτου κόστισε πάνω από 100.000 επιθέσεις σε περισσότερες από 99 χώρες. Άγνωστο το πως ξεκίνησε η κυβερνοεπίθεση. Ζητούν λύτρα οι hackers.

Ξεκινώντας από τη Μ. Βρετανία οι hackers ουσιαστικά παρέλυσαν ολόκληρο το διαδίκτυο κάνοντας πάνω από 100.000 επιθέσεις σε περισσότερες από 99 χώρες παγώνοντας τους υπολογιστές και ζητώντας λύτρα για αν δωθούν τα αρχεία πίσω. Ανάμεσα στα θύματα

μεγάλη κολοσσοί αλλά και κρατικοί οργανισμοί όπως το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μ. Βρετανίας, η Ρωσική Αστυνομία αλλά συστήματα της δημόσιας επιχείρησης των γερμανικών σιδηροδρόμων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι περίπου 1.000 υπολογιστές είχαν επηρεαστεί.

Σύμφωνα με την εταιρεία ασφάλειας διαδικτύου Avast, κρούσματα έχουν καταγραφεί σχεδόν σ’ όλο τον πλανήτη και ειδικότερα σε Ευρώπη -όπου δέχθηκε τα ισχυρότερα χτυπήματα- και Ρωσία μέχρι την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ταϊβάν και χώρες της Νότιας Αμερικής, καθώς επίσης και τις ΗΠΑ.

Να σημειωθεί πως το κακόβουλο λογισμικό έγινε διαθέσιμο online στις 14 Απριλίου, μέσω μίας ομάδας που αποκαλείται Shadow Brokers και η οποία ισχυρίστηκε πέρυσι ότι είχε κλέψει «κυβερνο-όπλα» της NSA, αν και τότε αμφισβητήθηκε το αν υπερέβαλαν.

Το «ransomware» είναι μία μορφή κακόβουλου λογισμικού που «κλειδώνει» τα δεδομένα του χρήση και στη συνέχεια απαιτεί λύτρα για να τα ξεκλειδώσει. Αυτή η επίθεση έγινε με τον ιό «WanaCrypt0r 2.0» ή «WannaCry», που εκμεταλλεύεται ένα ευάλωτο σημείο των Windows.

Το εν λόγω λογισμικό έχει ως αποτέλεσμα να κλειδώνει τους υπολογιστές, ζητώντας λύτρα για να ξεκλειδώσουν, ενώ την ίδια στιγμή απειλεί με διαγραφή όλων των αρχείων (ransomware)!

Ενώ το wallpaper του μολυσμένου υπολογιστή αλλάζει, οι χρήστες που επηρεάζονται βλέπουν επίσης έναν χρονομετρητή αντίστροφης μέτρησης για να τους υπενθυμίζει τον χρόνο που έχουν για να πληρώσουν.

Οι hackers απαιτούν από τους χρήστες να πληρώσουν «λύτρα» σε Bitcoin αξίας 300 δολαρίων, για να ανακτήσουν τα δεδομένα τους, αν και προειδοποιούν ότι μπορεί το ποσό να αυξηθεί, μετά από συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Το κακόβουλο λογισμικό διαδίδεται μέσω email.

Διάβασε επίσης:

Παγκόσμιος διαδικτυακός πόλεμος: Μαζικές κυβερνοεπιθέσεις σε πάνω από 74 χώρες!

The post Παγκόσμιος διαδικτυακός πόλεμος: Πάνω από 100.000 επιθέσεις σε περισσότερες από 99 χώρες (live χάρτης) appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα