Όσα πρέπει να ξέρεις πριν κάνεις αναισθησία στο κατοικίδιο σου

14:12 9/10/2016 - Πηγή: iPop

Πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων είναι φοβισμένοι να προχωρήσουν σε κάποια κτηνιατρική διαδικασία η οποία απαιτεί να κάνεις αναισθησία στο κατοικίδιο σου. Και ενώ είναι μια πολύ εύλογη ανησυχία, οι κίνδυνοι της αναισθησίας μπορούν να ελαχιστοποιηθούν αν υπάρξει ο σωστός σχεδιασμός πριν από τη διαδικασία.

Κάθε κατοικίδιο ζώο είναι διαφορετικό και τα πρωτόκολλα αναισθησίας θα πρέπει να προσαρμοστούν για να ανταποκριθούν στις ειδικές ανάγκες του ζώου.

Αρχικά να σου εξηγήσουμε ότι υπάρχουν δύο είδη αναισθησίας, η τοπική και η ολική. Οι τοπικές αναισθησίες χρησιμοποιούνται για να μουδιάσουν

μία συγκεκριμένη περιοχή στο σώμα.

Η ολική αναισθησία είναι το είδος που καθιστά τον ασθενή σε κατάσταση πλήρης αναισθησίας και είναι φυσικά το πιο ανησυχητικό και δυνητικά επικίνδυνο είδος εκ των δύο. Ωστόσο, η ιατρική και η κτηνιατρική έχουν δει σημαντικές βελτιώσεις κατά τα τελευταία έτη με υψηλό βαθμό προβλεψιμότητας και αναστρέψιμες επιδράσεις.

Η ολική αναισθησία χρησιμοποιείται στα κατοικίδια ζώα για να βοηθήσει να χαλαρώσουν τους μυς του σώματος, να μην κουνιέται το κατοικίδιο σε μία προσπάθεια να σταματήσει τη διαδικασία και να διασφαλιστει ότι δεν θα νιώθει πόνο κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης ή άλλων κτηνιατρικών διαδικασιών.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για το κατοικίδιο;

Θεωρείται ότι περίπου 1 στα 100.000 ζώα έχουν αντίδραση στην αναισθησία.

Οι αντιδράσεις μπορεί να είναι τόσο ήσσονος σημασίας, όπως ένα ήπιο πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, έως μια απειλητική κατάσταση για τη ζωή του στην περίπτωση αναφυλακτικού σοκ.

Εάν το κατοικίδιο ζώο έχει μια ιατρική κατάσταση (π.χ. καρδιά, ηπατική ή νεφρική νόσο, διαβήτη, αναιμία, αφυδάτωση, ή μια λοίμωξη, όπως διροφιλαρίωσης), υπάρχει αυξημένος κίνδυνος επιπλοκών από την αναισθησία.

Επίσης, αν το κατοικίδιο ζώο δεν είναι νηστικό πριν από την αναισθησία, μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα όπως εμετό, είτε κατά τη διάρκεια ή λίγο μετά την αναισθησία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία από εισρόφηση, η οποία είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση.

Άλλες επιπλοκές από την αναισθησία, αν και σπάνιες, περιλαμβάνουν διαταραχές της πήξης του αίματος, προβλήματα όρασης, επιληπτικές κρίσεις, και προβλήματα στους νεφρούς, το ήπαρ ή καρδιακή ανεπάρκεια.

Αξιολογήστε την κατάσταση του κατοικιδιου πριν την αναισθησία

Αυτό που πρέπει να περιμένετε από τον κτηνίατρο να κάνει πριν από την επέμβαση και κατά συνέπεια την αναισθησία είναι να ελέγξει την κατάσταση του ζώου.

Αρχικά θα πρέπει να πάρει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό συμπεριλαμβανομένης της προ-υπάρχουσες συνθήκες, προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις, αν έχει εμβολιαστεί πλήρως, τα συμπληρώματα και τα φάρμακα που παίρνει, γνωστές αλλεργικές αντιδράσεις φαρμάκων στον οργανισμό του και πώς το κατοικίδιο έχει αντιδράσει στην αναισθησία στο παρελθόν.

Στην πορεία θα πρέπει να εξετάσει τα ούλα -τα οποία δείχνουν πόσο καλά ενυδατωμένο είναι το κατοικίδιο ζώο καθώς και την κατάσταση του κυκλοφορικού το. Σειρά έχει η εξέταση στο στήθος και ψηλάφηση της κοιλιάς.

Στην πορεία θα πρέπει να γίνουν Προ-αναισθησίας εξετάσεις αίματος και ακτινογραφία θώρακος.

Στην περίπτωση που ο κτηνίατρος πει ότι το κατοικίδιο μπορεί να μπει στο χειρουργείο θα πρέπει να μην φάει ή πιει νερό για τουλάχιστον 12 ώρες πριν την αναισθησία.

Το μετά την αναισθησία

Το κατοικίδιο σου, αφού ξυπνήσει από τη νάρκωση θα έχει λιγότερη ενέργεια και θα είναι λίγο κοιμισμένο για τουλάχιστον 12 με 24 ώρες μετά τη νάρκωση.

Όσα πρέπει να ξέρεις για την στείρωση σκύλου

Photo:Getty

The post Όσα πρέπει να ξέρεις πριν κάνεις αναισθησία στο κατοικίδιο σου appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα