Οι τρομακτικές συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη: Γιγαντιαίο παγόβουνο σχηματίσθηκε στην Ανταρκτική

16:30 12/7/2017 - Πηγή: iPop

Ένα παγόβουνο 5800 km² μόλις σχηματίσθηκε στην Ανταρκτική, όταν ένα τεράστιο κομμάτι πάγου αποκολλήθηκε απ’ την κρηπίδα Larsen, γεγονός ανησυχητικό για την Ανταρκτική.

Οι πάγοι είναι σημεία του πλανήτη μας, όπου οι συνέπειες της υπερθέρμανσης είναι πιο εμφανείς. Ενώ στα βόρεια, το μέγεθος του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής μειώθηκε κατακόρυφα το 2016 λόγω της θερμοκρασίας ρεκόρ, στα νοτιοδυτικά της Ανταρκτικής η κατάσταση συνεχώς αποσταθεροποιείται απ’ το λιώσιμο πολλών πάγων.

H κρηπίδα Larsen είναι ένα απ’ αυτά απειλούνται με εξαφάνιση. Μια γιγαντιαία

ρωγμή προχωρά εδώ και αρκετά χρόνια, ειδικά στο τμήμα «C».

Τελικά, στις 12 Ιουλίου μια γιγαντιαία ποσότητα πάγου αποκολλήθηκε οριστικά απ’ την κρηπίδα Larsen.

Η ρωγμή εμφανίστηκε το Νοέμβριο του 2011 και δεν υπερέβαινε τα δέκα χιλιόμετρα σε μήκος μέχρι το Καλοκαίρι του 2014. Από τότε άρχιε να μεγαλώνει επικίνδυνα με αποτέλεσμα τον Δεκέμβριο του 2016, η ρωγμή να φτάσει τα 90 χιλιόμετρα σε μήκος.

Ο φόβος της συνολικής αποσύνθεσης του Larsen C

Οι πάγοι που επιπλέουν στα νερά διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη σταθερότητα των παγετώνων. Η μάζα τους βοηθά να διατηρείται ο πάγος που στηρίζεται στην ήπειρο.

Οι κρηπίδες πάγου εμποδίζουν το λιώσιμο χιλιάδων κυβικών χιλιομέτρων πάγου που θα μπορούσαν να συμβάλουν σε σημαντική αύξηση της στάθμης της θάλασσας.

Η αποκόλληση αυτών των 5.800 τετραγωνικών μέτρων του πάγου, η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 10% της επιφάνειας του Larsen C, θα μπορούσε σοβαρά να οδηγήσει στην αποσταθεροποίηση ολόκληρης της κρηπίδας.

The post Οι τρομακτικές συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη: Γιγαντιαίο παγόβουνο σχηματίσθηκε στην Ανταρκτική appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα