Οι Γάλλοι αποφασίζουν τον Πρόεδρό τους: Macron ή Le Pen;

09:45 7/5/2017 - Πηγή: iPop

Macron ή Le Pen, είναι το κρίσιμο ερώτημα στο οποίο καλούνται ν’ απαντήσουν σήμερα, Κυριακή, οι Γάλλοι.Ποιος βρίσκεται πιο κοντά στην νίκη; Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις προβάδισμα έχει ο Macron κατά 20 μονάδες.

Θυμίζουμε ότι στον α’ γύρο, ο Macron τερμάτισε πρώτος και η Le Pen δεύτερη.

Oι κάλπες άνοιξαν στις 08:00 και θα κλείσουν στις 19:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας), ενώ σε ορισμένες μεγάλες πόλεις,

οι κάλπες θα κλείσουν στις 20:00 (21:00 ώρα Ελλάδας).

Σήμερα Κυριακή οι Γάλλοι ψηφοφόροι, καλούνται ν’ ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ψηφίζοντας τον νέο Πρόεδρο της χώρας. Οι ίδιοι, έχουν να επιλέξουν ανάμεσα τον Emmanuel Macron, ένας κεντρώος που δεν κατείχε ποτέ αιρετό αξίωμα και την Marine Le Pen, επικεφαλής ενός ακροδεξιού κόμματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρώτη φορά στην διάρκεια της Πέμπτης Δημοκρατίας, δεν συμμετέχει πολιτικός από κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά κόμματα, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο Macron προηγείται από την Le Pen, κατά 20 μονάδες. Οι αναλυτές έχουν την άποψη ότι η προεκλογική περίοδος ξέθαψε μια διχασμένη χώρα, στην οποία κάποιοι θέλουν να υψωθούν τείχη και άλλοι είναι υπέρ των ανοιχτών συνόρων.

Αναλυτική περιγραφή της προεκλογικής εκστρατείας

16 Νοεμβρίου 2016

Στις προεδρικές εκλογές ανακοινώνει την υποψηφιότητά του ο πρώην υπουργός Οικονομίας Macron, ένας ανεξάρτητος κεντρώος.

20 Νοεμβρίου 2016

Οι ψηφοφόροι αποκλείουν τον πρώην πρόεδρο Sarkozy από τον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών για τον υποψήφιο του κεντροδεξιού κόμματος, Οι Ρεπουμπλικάνοι.

27 Νοεμβρίου 2016

Ο πρώην πρωθυπουργός François Fillon κερδίζει στον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών της κεντροδεξιάς το χρίσμα του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, νικώντας τον Αλέν Ζιπέ, ο οποίος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα ήταν ο επόμενος Γάλλος πρόεδρος.

1η Δεκεμβρίου 2016

Ο σοσιαλιστής πρόεδρος François Hollande ανακοινώνει ότι δεν θα διεκδικήσει δεύτερη προεδρική θητεία, η πρώτη φορά από την ίδρυση της Πέμπτης Δημοκρατίας το 1958 που ένας πρόεδρος δεν επιδιώκει δεύτερη θητεία.

25 Ιανουαρίου 2017

Εισαγγελείς ξεκινούν έρευνα έπειτα από δημοσίευμα της εβδομαδιαίας εφημερίδας Le Canard Enchaine σύμφωνα με το οποίο ο Fillon πλήρωνε τη σύζυγό του εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ως κοινοβουλευτική βοηθό του για δουλειά την οποία η εφημερίδα υποστηρίζει ότι δεν έκανε. Ο Fillon αρνείται ότι έκανε οτιδήποτε μεμπτό.

29 Ιανουαρίου 2017

Ο προερχόμενος από την αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Benoît Hamon, αναδεικνύεται νικητής στις προκριματικές εκλογές για τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών στις προεδρικές εκλογές, νικώντας τον πρώην πρωθυπουργό Manuel Valls, ο οποίος για εβδομάδες θεωρείτο από τις δημοσκοπήσεις ως φαβορί.

1η Φεβρουαρίου 2017

Τα ποσοστά του Fillon καταβυθίζονται υπό το βάρος του σκανδάλου εικονικών θέσεων απασχόλησης της συζύγου του και ο Macron τον ξεπερνά στις δημοσκοπήσεις. Ο Macron φαίνεται να περνάει στον δεύτερο γύρο μαζί με την ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μarine Le Pen και να τη νικά.

5 Φεβρουαρίου 2017

Η Le Pen ξεκινά την προεκλογική εκστρατεία της με μια υπόσχεση να προστατεύσει τους Γάλλους από την παγκοσμιοποίηση και να διεξαγάγει δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

22 Φεβρουαρίου 2017

Ο αρχηγός του επιτελείου της Le Pen τίθεται υπό επίσημη έρευνα ως ύποπτος για κατάχρηση κονδυλίων της ΕΕ για την καταβολή μισθών κοινοβουλευτικών βοηθών.

14 Μαρτίου 2017

Δικαστές θέτουν υπό επίσημη έρευνα τον Fillon ως ύποπτο για κατάχρηση δημοσίων χρημάτων, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά με έναν προεδρικό υποψήφιο στη Γαλλία.

18 Μαρτίου 2017

Έντεκα υποψήφιοι παίρνουν το πράσινο φως του Συνταγματικού Συμβουλίου για να συμμετάσχουν στις εκλογές.

20 Μαρτίου 2017

Ο Macron θεωρείται ο πιο πειστικός σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ με τους πέντε υποψηφίους που θεωρούνται επικρατέστεροι, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση, βοηθώντας τον να εδραιώσει την πρωτιά του στις δημοσκοπήσεις

4 Απριλίου 2017

Ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Jean-Luc Mélenchon θεωρείται ο πιο πειστικός από τους τηλεθεατές ενός τηλεοπτικού ντιμπέιτ και με τους 11 υποψηφίους, σύμφωνα με δημοσκόπηση, με τον Macron να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση.

7 Απριλίου 2017

Η προεκλογική κούρσα εντείνεται με τον Jean-Luc Mélenchon και τον Fillon να μειώνουν την απόσταση που τους χωρίζει από τον Μακρόν και τη Le Pen, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες ωστόσο εξακολουθούν να δίνουν το προβάδισμα στον Macron.

23 Απριλίου 2017

Ο Macron κερδίζει τον πρώτο γύρο των εκλογών με ποσοστό λίγο πάνω από το 24% μπροστά από τη Le Pen, που συγκεντρώνει το 21,3%, την οποία θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο. Το ευρώ σημειώνει άνοδο 2 ποσοστιαίων μονάδων με το άνοιγμα των αγορών στην Ασία.

23 Απριλίου 2017

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Harris προβλέπει νίκη του Macron στον δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου με ποσοστό 64% έναντι 36% της Le Pen.

23 Απριλίου 2017

Οι δύο αποκλεισθέντες από τον δεύτερο γύρο υποψήφιοι, ο Fillon της κεντροδεξιάς και ο Amon των Σοσιαλιστών, δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο.

24 Απριλίου 2017

Το επιτελείο της Le Pen ξεκινά αμέσως την προεκλογική μάχη, κατηγορώντας τον Macron για αλαζονεία επειδή γιόρτασε τη νίκη του στον πρώτο γύρο με ένα γεύμα σε ακριβό εστιατόριο του Παρισιού. Η Le Pen τον κατηγορεί ότι είναι αδύναμος στην καταπολέμηση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας.

24 Απριλίου 2017

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανσουά Hollande καλεί τους Γάλλους να ψηφίσουν τον Macron.

26 Απριλίου 2017

Η Le Pen κλέβει την παράσταση από τον Macron επισκεπτόμενη τους απεργούς σε ένα εργοστάσιο της Whirlpool κοντά στην Αμιένη, στη βόρεια Γαλλία. Μια δημοσκόπηση της δίνει ένα ελαφρά βελτιωμένο ποσοστό απέναντι στον αντίπαλό της.

27 Απριλίου 2017

Ο Macron προκαλεί την οργή της Πολωνίας λέγοντας ότι θα ταχθεί υπέρ της επιβολής κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Βαρσοβίας αν εκλεγεί πρόεδρος.

3 Μαΐου 2017

Ο Μacron θεωρείται ο πιο πειστικός σε ένα έντονο τηλεοπτικό ντιμπέιτ με τη Le Pen στο οποίο οι δύο τους ανταλλάσσουν οργισμένους διαξιφισμούς και, μερικές φορές, προσωπικούς υπαινιγμούς για το ευρώ και την τρομοκρατία καθώς συγκρούονται τα οράματά τους για το μέλλον της Γαλλίας.

4 Μαΐου

Ο Μacron κατηγορεί τη Le Pen ότι διαδίδει ψέματα και βρίσκεται πίσω από ισχυρισμούς, τους οποίους αρνείται, ότι διαθέτει λογαριασμό σε υπεράκτια τράπεζα.

5 Μαΐου

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από την επίσημη λήξη της προεκλογικής εκστρατείας δείχνουν τον Macron να κερδίζει τις εκλογές με ποσοστό 62% των ψήφων.Μέτρα ασφαλείας

Ενισχυμένα θα είναι τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τα εκλογικά κέντρα, δεκάδες χιλιάδες αστυνομικοί και χωροφύλακες, συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων υπό αυστηρή επιτήρηση, σύμφωνα με το υπουργείο εσωτερικών.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δηλώνει ότι:

Όπως και στον πρώτο γύρο των εκλογών, περισσότεροι από 50.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα είναι επί ποδός την Κυριακή μαζί με τους στρατιωτικούς που συμμετέχουν στην επιχείρηση Σεντινέλ και τα μέλη της δημοτικής αστυνομίας, για να φροντίσουν για την ασφάλεια γύρω από τα εκλογικά κέντρα και για να επέμβουν άμεσα σε περίπτωση κάποιου περιστατικού

Σύμφωνα με αναπληρωτή δήμαρχο της γαλλικής πρωτεύουσας τα 896 εκλογικά κέντρα σε 585 σημεία θα φυλάσσονται επιπλέον είτε από μέλη της δημοτικής αστυνομίας είτε από ιδιωτικούς φρουρούς από τις 07:00 ως τις 23:00. Μια πρωτοβουλία του δήμου του Παρισιού με σκοπό την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας του υπουργείου Εσωτερικών.

Στους δρόμους του Παρισιού την παρουσία τους θα κάνουν, 12.000 αστυνομικοί και στρατιώτες, όπου οι 5.000 θα είναι υπεύθυνοι για την ασφαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας και την τήρηση της δημόσιας τάξης.

Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, θα διεξαχθούν οι επινίκιες εκδηλώσεις.

Η ομάδα του Macron έχει ήδη ανακοινώσει ότι αν κερδίσει, ο υποψήφιος του «Εμπρός!» θα γιορτάσει στην πλατεία μπροστά στο Λούβρο, από την άλλη δεν είναι γνωστό το σημείο που έχει επιλέξει η Le Pen.

Επίσης δυνάμεις ασφαλείας θα υπάρξουν και εκεί για να είναι ασφαλείς οι εορτασμοί, οι συγκεντρώσεις και οι κινητοποιήσεις.

The post Οι Γάλλοι αποφασίζουν τον Πρόεδρό τους: Macron ή Le Pen; appeared first on iPop.

Keywords
τελευταίες δημοσκοπήσεις, δημοσκοπηση, ελλαδα, εκλογες, σαρκοζι, δημοψηφισμα 2015, γαλλια, φως, μαΐου, whirlpool, τραπεζες, διαδηλωσεις, ipop, εθνικη τραπεζα, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, εφημεριδα δημοκρατια, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 20 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια 22 δεκεμβριου, απεργια 23 δεκεμβριου, απεργια 27 δεκεμβριου, απεργια 28 δεκεμβριου, απεργια 30 δεκεμβριου, απεργια 31 δεκεμβριου, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, απεργια 1 μαρτιου, απεργια 2 μαρτιου, απεργια 9 μαρτιου, απεργια 10 μαρτιου, απεργια 17 μαρτιου, αλλαγη ωρας, δημοψηφισμα, απεργια 1 δεκεμβριου, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, απεργια 8 νοεμβριου, αλλαγη ωρας 2013, τελευταίες δημοσκοπήσεις, κομματα, ipop, δουλεια, θητεια, περιοδος, φως, ψεματα, ωρα, ασια, εβδομαδες, βορεια, βρισκεται, δευτερο, ευρω, εκστρατεια, ερευνα, εσωτερικων, εφημεριδα, ιδρυση, ληξη, μαΐου, μεμπτο, νικη, ομαδα, οραματα, συζυγο, τειχη, φορα, ασφαλεια, δικαιωμα, ενωση, χωρα, η εφημεριδα, υπουργειο, κυριακη, μπροστα, οργη, τραπεζα, whirlpool
Τυχαία Θέματα