Οι εντυπωσιακές «έξυπνες» και 3D διαβάσεις στην Αθήνα!

13:15 12/1/2020 - Πηγή: iPop

Έχεις παρατηρήσει τι συμβαίνει τον τελευταίο καιρό στην πόλη μας; Κάνουμε βήματα εκσυγχρονισμού κι ένα απτό δείγμα είναι οι «έξυπνες» και 3D διαβάσεις στην Αθήνα που έχουν κάνει την εμφάνισή τους!

3D διαβάσεις γύρω από σχολεία στην περιοχή του Χαλανδρίου και η πιο σύγχρονη διάβαση της Ευρώπης έξω απ’ το Καλλιμάρμαρο, σε ένα κεντρικότατο σημείο που δεν μπορείς να μην την παρατηρήσεις.

Το iPop.gr

πήγε μια βόλτα απ’ αυτά τα σημεία στην πόλη μας με τις εντυπωσιακές διαβάσεις και σου δείχνει πώς μοιάζουν!

Οι 3D διαβάσεις στην Αθήνα

Οι πρώτες τρισδιάστατες διαβάσεις βρίσκονται στα βόρεια προάστια και συγκεκριμένα περιμετρικά του 2ου Δημοτικού Σχολείου και του 2ου Νηπιαγωγείου στην περιοχή του Χαλανδρίου.

Οι διαβάσεις δημιουργήθηκαν από τα «OK! Anytime Markets» με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σε θέματα σωστής οδηγικής συμπεριφοράς και ταυτόχρονα να ενισχύσουν την ασφάλεια στους δρόμους.

Δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με την ομάδα καλλιτεχνών της Urban Act, οι οποίοι ζωγράφισαν εντυπωσιακά σχέδια τρισδιάστατων διαβάσεων στις 3 εισόδους των σχολείων, από όπου καθημερινά διέρχονται δεκάδες παιδιά, στις οδούς Φιλ. Λίτσα, Σεβ. Καλλισπέρη και Αισχύλου στο κέντρο του Χαλανδρίου.

Η κάθε διάβαση φαίνεται σαν να αιωρείται πάνω από τον δρόμο, δημιουργώντας μια οφθαλμαπάτη που είναι ορατή από τους οδηγούς αυτοκινήτων, με στόχο να μειώνουν ταχύτητα πλησιάζοντας στα σχολεία.

Η «έξυπνη» διάβαση έξω απ’ το Καλλιμάρμαρο

Η πιο σύγχρονη διάβαση στην Ευρώπη βρίσκεται έξω ακριβώς απ’ το Παναθηναϊκό Στάδιο και είναι μια ειδικά σχεδιασμένη για την head down generation, δηλαδή τη γενιά που διαρκώς περπατά στο δρόμο και ασχολείται με το κινητό.

Τι περιλαμβάνει η συγκεκριμένη διάβαση;

Φανάρια που ρυθμίζουν την κυκλοφορία. Περιλαμβάνουν και φωτεινές ενδείξεις που μετρούν αντίστροφα μέχρι να ανάψει το φανάρι από πράσινο σε κόκκινο και vice versa!Στη διάβαση υπάρχει ειδική κόκκινη λάμπα που ανάβει για τους πεζούς μαζί με το κόκκινο. Σκοπός της είναι φωτίζοντας την άσφαλτο να προειδοποιεί όσους περπατούν σκυφτοί πως δεν μπορούν να περάσουν.Συσκευές ηχοπληροφόρησης προσαρμοσμένες σε κάθε φανάρι. Αυτές παράγουν ήχο που πληροφορεί όσους έχουν προβλήματα όρασης για το αν πρέπει να σταματήσουν ή να προχωρήσουν στην διάβαση.Η ίδια συσκευή έχει από κάτω κουμπί που με το πάτημά του ενημερώνει τον πεζό για το ακριβές σημείο της πόλης που βρίσκεται (π.χ. Κόμβος Καλλιμάρμαρου με κατεύθυνση προς Ηρώδου Αττικού).Φωτεινές λάμπες που είναι καρφωμένες στην άσφαλτο ακριβώς εκεί που αρχίζει η διάβαση. Εκπέμπουν έντονο κόκκινο φως όταν το φανάρι είναι κόκκινο για τα οχήματα και αποτελούν πρόσθετο στοιχείο προειδοποίησης για τους οδηγούς.Η διάβαση είναι βαμμένη λευκή με ειδική μπογιά που περιέχει μέσα κρυστάλλους Swarovski. Έτσι, θα δημιουργείται μεγάλη αντανάκλαση ώστε να προειδοποιούνται οι οδηγοί και να προσέχουν τους πεζούς.Μετεωρολογικό σταθμό και σταθμό μέτρησης μικροσωματιδίων που στέλνει απευθείας δεδομένα για τον καιρό και την ποιότητα της ατμόσφαιρας στο νέο Κέντρο Διαχείρισης της Κυκλοφορίας και Οδικής Ασφάλειας της Περιφέρειας Αττικής.

Δες και αυτό:

Πόσο μπροστά η Θεσσαλονίκη; Πήγε τη διάβαση πεζών σε άλλο επίπεδο!

Photos credits: Δώρα Αντωνίου/ @ipopgr

Το άρθρο Οι εντυπωσιακές «έξυπνες» και 3D διαβάσεις στην Αθήνα! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα