Μήπως χρειάζεται τελικά να έχεις αρνητικά συναισθήματα που και που;

18:05 13/9/2019 - Πηγή: iPop

Όλοι σου λένε να μην στεναχωριέσαι, να μην κλαις, να μην θυμώνεις και να μη φοβάσαι. Όμως, πώς γίνεται να μην έχεις όλα αυτά τα συναισθήματα; Γίνεται; Μήπως τελικά τα αρνητικά συναισθήματα χρειάζονται;

Πολύ συχνά ακούς ότι ο φόβος, ο θυμός, η δυσαρέσκεια και τα νεύρα δε σου κάνουν καλό. Όμως, όντως πρέπει να τα αποβάλεις όλα αυτά από τη ζωή σου;

Αρνητικά συναισθήματα

Τα συναισθήματα αυτά σίγουρα δεν είναι ωραίο να υπάρχουν, γιατί κάνουν κατά κάποιο τρόπο πιο δύσκολη τη ζωή σου, σε αντίθεση με τα θετικά συναισθήματα, που σε γεμίζουν χαρά, αισιοδοξία και θάρρος. Όμως,

τα άσχημα αυτά συναισθήματα που συχνά νιώθουμε υπάρχουν γιατί πρέπει να υπάρχουν. Είναι κάτι σαν μια άμυνα του οργανισμού, όπως ο πυρετός.

Με άλλα λόγια, ο πυρετός είναι ένας αμυντικός μηχανισμός του οργανισμού μας, αλλά όταν έχουμε έστω και λίγο πυρετό πιστεύουμε ότι είναι κάτι κακό και ότι πρέπει να πάρουμε κάποιο παυσίπονο για να πέσει η θερμοκρασία του σώματός μας. Χωρίς, όμως, τον πυρετό δε θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε λοιμώξεις και να καταλάβουμε ότι κάτι δεν πάει καλά.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα αρνητικά συναισθήματα, τα οποία δε σημαίνει ότι είναι κακό που υπάρχουν. Χάρη σε αυτά, συνειδητοποιούμε πολλές φορές ότι τα πράγματα δεν είναι καλά και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις, γι’ αυτό και τα αρνητικά συναισθήματα χρειάζονται.

Φόβος

Ο φόβος συνδέεται συχνά με τη δειλία. Παρ’ όλα αυτά, γενναίος δεν είναι αυτός που αγνοεί τον φόβο, αλλά αυτός που στέκεται απέναντί του και τον αντιμετωπίζει, παίρνοντας τις απαραίτητες προφυλάξεις. Επίσης, μην ξεχνάς ότι πολλές φορές ο φόβος σε κάνει πιο γενναίο, αφού ενισχύεις τις αδυναμίες σου και δεν δειλιάζεις απέναντι στις δυσκολίες και σε αυτά που φοβάσαι.

Θυμός

unsplash/ Gabriel Matula

Θα μου πεις βέβαια, ο θυμός γιατί να πρέπει να υπάρχει. Σκέψου για μια στιγμή τη ζωή σου χωρίς θυμό. Θα ήσουν αδιάφορος απέναντι στην αδικία και στα λάθη των άλλων. Οι καλοί άνθρωποι θυμώνουν και πρέπει να θυμώνουν. Είναι φυσιολογικό να θυμώνεις απέναντι στην αδικία, το ρατσισμό, την ασέβεια και την απιστία. Το συναίσθημα αυτό μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για την αλλαγή όσων δεν πηγαίνουν καλά στην κοινωνία.

Αυτός είναι ο λόγος που ο θυμός σου είναι ο μεγαλύτερος δάσκαλός σου! 

Δυσαρέσκεια

Μια παροιμία λέει ότι δεν πρέπει να ζηλεύεις αυτό που δεν έχεις και να είσαι ευχαριστημένος με όσα έχεις. Όμως, τι θα γινόταν αν όντως ίσχυε αυτό; Το πιο πιθανό είναι ο άνθρωπος να ήταν ακόμα στις σπηλιές και να μην είχε ανακαλύψει καν τη φωτιά.

Το συμπέρασμα;

Η δυσαρέσκεια δεν σε κάνει πάντα αχάριστο. Μερικές φορές χρειάζεται για να βελτιώσεις μια κατάσταση και την ευημερία σου, αλλά και για να πετύχεις κάποιους στόχους.

Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα από τα συναισθήματα που σε κάνουν να αισθάνεσαι άσχημα πολλές φορές. Με όλα, όμως, αυτά τα συναισθήματα πρέπει να κάνεις το ίδιο που κάνεις και με το θυμό, το φόβο και τη δυσαρέσκεια. Το μυστικό δεν είναι να σταματήσουν να υπάρχουν, αλλά να τους δώσεις την απαραίτητη προσοχή και να επωφεληθείς από αυτά. «Παν μέτρον άριστον»!

Αν δεν έχεις μάθει ακόμα να χειρίζεσαι τα συναισθήματα αυτά, διάβασε αυτό:

Μην αφήνεις τα συναισθήματά σου να σ’ ελέγχουν | Μάθε να τα διαχειρίζεσαι

Photo: Asdrubal luna/ Unsplash

Το άρθρο Μήπως χρειάζεται τελικά να έχεις αρνητικά συναισθήματα που και που; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα