Μειωμένη ερωτική επιθυμία; Ο ρόλος της περιεμμηνόπαυσης

20:28 23/11/2019 - Πηγή: iPop

Είναι μια κοινή πεποίθηση ότι όσο μεγαλώνουμε, τόσο μειώνεται και η όρεξη μας για σεξ. Αυτό, όμως, που δεν γνωρίζουμε είναι το γιατί. Ποιος είναι ο ρόλος της περιεμμηνόπαυσης και μήπως είναι τελικά αυτή που ευθύνεται για τη μειωμένη ερωτική επιθυμία στις γυναίκες;

Οι επιστήμονες προσπαθούν εδώ και χρόνια να καταλάβουν τι κρύβεται πίσω απ’ την ψυχολογία της χαμηλής λίμπιντο, με μια νέα έρευνα να τους δίνει επιτέλους την λογική εξήγηση για τη μειωμένη ερωτική επιθυμία στις γυναίκες άνω των 40.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Menopause, το περιοδικό της κοινότητας NAMS, το 30% των γυναικών ηλικίας μεταξύ 40 και 55 χρονών δήλωσε μειωμένη σεξουαλική ικανοποίηση κατά το διάστημα της περιεμμηνόπαυσης.

Τι είναι η Περιεμμηνόπαυση;

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα emminopausi.com, ως περιεμμηνόπαυση χαρακτηρίζουμε τη χρονική περίοδο της ζωής κάθε γυναίκας, ανάμεσα στο τέλος της κλιμακτηρίου της και πριν την εμμηνόπαυσή της. Η περιεμμηνόπαυση διαρκεί από 2 έως 5 χρόνια. Κατά τη διάρκειά της η γυναίκα, ακόμη και αν στην κλιμακτήριό της, δεν είχε συμπτώματα, τώρα πλέον έχει, ενώ σε άλλες γυναίκες, τα συμπτώματα που είχαν κατά την κλιμακτήριο, επιδεινώνονται.

Κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης, οι ωοθήκες αρχίζουν να παράγουν λιγότερα οιστρογόνα, ενώ οι ορμονικές μετατοπίσεις μπορούν να οδηγήσουν στην κολπική ξηρότητα και στη συνέχεια την κολπική ατροφία.

Εκτός απ’ τη γενική δυσφορία, τα ίδια συμπτώματα οδηγούν επίσης και στη σεξουαλική δυσλειτουργία και κυρίως απ’ όλα τα συμπτώματα αυτό που την προκαλεί πρωτίστως είναι η κολπική ξηρότητα.

Η συγκεκριμένη έρευνα είναι αρκετά σημαντική, όχι μόνο γιατί θα βοηθήσει τις γυναίκες να καταλάβουν καλύτερα σε τι οφείλεται η μειωμένη ερωτική τους επιθυμία μετά τα 40, αλλά και στο γεγονός ότι η αναγνώριση αυτών των συμπτωμάτων θα τις βοηθήσει να διατηρήσουν ενεργή τη σεξουαλική τους ζωή κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην εμμηνόπαυση.

Τέλος, αξίζει ν’ αναφέρουμε ότι οι ερευνητές μέχρι και σήμερα εστίαζαν τις μελέτες τους στις γυναίκες ηλικίας μεταξύ 50 και 75 ετών, συνδέοντας τη μειωμένη σεξουαλική διάθεση με την εμμηνόπαυση και την μετεμμηνόπαυση. Αυτή είναι η πρώτη έρευνα που αναγνωρίζει ποιος είναι ο ρόλος της περιεμμηνόπαυσης στην μειωμένη ερωτική επιθυμία.

Διάβασε ακόμη:

Τα όχι-τόσο-προφανή πράγματα που «μπλοκάρουν» τη σεξουαλική ζωή

Photo: Unsplash/Charles
Keywords
Τυχαία Θέματα