Μαραθώνιος στις κάλπες για τις εκλογές της Ολλανδίας- Ποιος θα επικρατήσει;

18:48 15/3/2017 - Πηγή: iPop

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η Ολλανδία τις τελευταίες ώρες, με τις εκλογές να κυριαρχούν στο προσκήνιο. Ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες κόσμος καταφθάνει στις κάλπες για να ψηφίσει τη νέα Κυβέρνηση. Οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Mark Rutte υπερισχύει, όμως δεν αποκλείεται να βγει μπροστά ο Geert Wilders.

Πόσοι οδηγήθηκαν στις κάλπες;

Η φετινή

συμμετοχή στις κάλπες ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, αφού με βάση τα στοιχεία της εταιρείας Ipsos άγγιξε αριθμούς πολύ υψηλότερους από προηγούμενες εκλογές. Μέχρι το μεσημέρι η συμμετοχή έφτασε το 33%, ενώ στις εκλογές του 2012 ήταν μόλις στο 27%.

Οι Ολλανδικές εκλογές σε αριθμούςΠερίπου 77.500 Ολλανδοί του εξωτερικού οδηγήθηκαν στις κάλπες850.000 πολίτες είναι όσοι για πρώτη φορά δίνουν το παρόν τους σε εκλογές9.900 εκλογικά τμήματα είναι ανοιχτά από τις πρώτες πρωινές ώρεςΟι υποψήφιοι βουλευτές είναι συνολικά 1.114Στις προηγούμενες εκλογές 17.004 πολίτες έκαναν αποχή από τις εκλογέςΠώς διαμορφώνεται το εκλογικό σύστημα της Ολλανδίας;

Το εκλογικό σύστημα στην Ολλανδία είναι αναλογικό και αρκεί το 0,65% , δηλαδή 60.000 ψήφοι, προκειμένου να συγκεντρώσει ένα κόμμα μια από τις 150 έδρες στη Βουλή.

Ποια κόμματα συμμετέχουν;

Ποικίλα είναι τα κόμματα που συμμετέχουν στις ολλανδικές εκλογές. Υπάρχουν κόμματα για τα δικαιώματα των ζώων, για τους ηλικιωμένους και, γενικά, για θέματα που δεν περιορίζονται μόνο στην Ολλανδία και δεν απευθύνονται μόνο σε Ολλανδούς πολίτες.

Ποιοι είναι οι βασικοί υποψήφιοι;

Ποιος φαίνεται να υπερισχύει;

Στην Ολλανδική Βουλή θα μπορέσουν να μπουν 14 κόμματα με τουλάχιστον έναν βουλευτή. Σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές, Κυβέρνηση θα μπορέσει να σχηματιστεί με τη συνεργασία 5 κομμάτων.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι το Λαϊκό Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Κόμμα (VVD) του Rutte, βρίσκεται μπροστά από το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Wilders.

Το VVD φαίνεται πως θα μπορέσει να συγκεντρώσει 24 έως 28 έδρες από τις 150 που έχει η κάτω βουλή του ολλανδικού κοινοβουλίου, βρίσκεται όμως μακριά από τις 40 έδρες, τις οποίες έχει το απερχόμενο κοινοβούλιο.

Αυτό το οποίο φαίνεται να χάνει έδαφος είναι το σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό κόμμα, το οποίο ίσως δεν μπορέσει να αποφύγει την απώλεια αρκετών βουλευτών του, ενώ οι Πράσινοι, υπό τον 31χρονο Jesse Feras Klaver, ίσως και να μπορέσει να το ξεπεράσει.

Το ακροδεξιό PVV, το οποίο βρισκόταν στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων για μήνες, φαίνεται πως θα καταφέρει να αποσπάσει από 19 έως 22 έδρες.

Διαβάστε επίσης:

Κρίσιμες εκλογές στην Ολλανδία | Όλη η Ευρώπη ανήσυχη

Photo: Daily Express, AP Photo/Patrick Post,

The post Μαραθώνιος στις κάλπες για τις εκλογές της Ολλανδίας- Ποιος θα επικρατήσει; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα