Μάχη με τις φλόγες στην Ελαφόνησο

18:17 11/8/2019 - Πηγή: iPop

Μάχη με τις φλόγες στην Ελαφόνησο εξακολουθούν να δίνουν για δεύτερη μέρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Φωτιές έχουν ξεσπάσει την Κυριακή και σε Ηλεία, Ζάκυνθο, Κιλκίς και Πρέσπες.

Αδιάκοπη μάχη με τις φλόγες στην Ελαφόνησο, αλλά και τους πολύ ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή δίνουν για δεύτερη μέρα οι πυροσβέστες. Διαρκείς είναι οι αναζωπυρώσεις της φωτιάς απ’ το πρωί της Κυριακής, ενώ υπενθυμίζεται ότι εκκενώθηκαν και σήμερα σπίτια και καταλύματα στον οικισμό Παναγιά και την περιοχή του Σίμου, αλλά και το κάμπινγκ της Ελαφονήσου.

Το ευχάριστο νέο είναι ότι

σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας, Αδαμαντία Τζανετέα, δεν έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής κάποιος εγκλωβισμός ή τραυματισμός.

Παρόλα αυτά, αρκετοί ήταν οι τουρίστες που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το νησί, με πολλούς εκ αυτών να έχουν ήδη αποχωρήσει απ’ το Σάββατο. Σημειώνεται ότι η κατάσταση στην Ελαφόνησο είναι αποπνικτική εξαιτίας του πυκνού καπνού.

Σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ, η κ. Τζανετέα ανέφερε ότι «η φωτιά δεν έχει προκαλέσει μόνο μεγάλη οικολογική καταστροφή, αλλά και οικονομική».

Την ίδια στιγμή, σε δηλώσεις της στο μεσημεριανό δελτίο του Open, η Χρύσω Καταγά, κάτοικος της Ελαφονήσου, ανέφερε ότι από χθες, όταν ξέσπασε η φωτιά, έχουν φύγει από το νησί σχεδόν 10.000 άνθρωποι:

Στο νησί υπάρχουν πολλές δυνάμεις. Δόξα τον Θεό δεν κάηκαν σπίτια. Μέχρι το βράδυ ενεργούσαν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, είχε οριοθετηθεί η φωτιά, όμως ο άνεμος δυσκόλεψε την κατάσταση. Το νησί έχει υποστεί μεγάλη οικονομική καταστροφή, πάνω από 10.000 κόσμος έχει φύγει, αλλά πιστεύω ότι σε δυο τρεις μέρες θα επανέλθει το νησί

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν και στο σημείο βρίσκονται και επιχειρούν συνολικά 121 πυροσβέστες με 23 οχήματα, 2 αεροσκάφη καναντέρ, 2 πετζετέλ και πέντε ελικόπτερα.

Ενισχύονται οι δυνάμεις στην #πυρκαγιά στην Ελαφόνησο, σε: 90 πυρστες, 19 οχήματα, 3 Α/Φ, 3 PZL, 4 Ε/Π. Αναλυτικά: 50 πυρστες με 19 οχήματα, 1 αερομεταφερόμενη ομ. πεζοπόρου με 7 πυροσβέστες & 5 ομάδες πεζοπόρου με 33 πυρστες .Συνδράμουν 4 υδροφόρες Ο.Τ.Α. και 2 μηχανήματα έργου.

— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) August 11, 2019

Υπενθυμίζεται ότι η μεγάλη πυρκαγιά στην Ελαφόνησο ξέσπασε το Σάββατο απ’ τη χωματερή του νησιού και αναζωπυρώθηκε το πρωί της Κυριακής. Τα μέτωπα αυτή τη στιγμή είναι δύο, το ένα κοντά στον Σίμο και το άλλο στην Παναγιά.

Το έργο των εναερίων μέσων δυσχεραίνουν οι πολύ ισχυροί άνεμοι που επικρατούν στην περιοχή και περιστασιακά αγγίζουν και τα 9 μποφόρ.

Φωτιές σε Ηλεία, Ζάκυνθο, Κιλκίς και Πρέσπες

Παράλληλα, πυρκαγιά ξέσπασε στη 1.15 μετά το μεσημέρι και βόρεια του οικισμού Αργυρούπολη στο Κιλκίς. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά καίει δασική έκταση, χωρίς ωστόσο ο οικισμός να κινδυνεύει απ’ τις φλόγες. Στο σημείο επιχειρούν 21 πυροσβέστες με 10 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος με 6 άτομα.

Σχεδόν ταυτόχρονα, στις 1.30 μετά το μεσημέρι της Κυριακής φωτιά ξέσπασε και σε δασική περιοχή στο Βροντερό Πρεσπών, όπου στο έργο της κατάσβεσης επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα και 2 ομάδες πεζοπόρο τμήμα με 14 άτομα.

Πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 4.00 το απόγευμα σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Βάρδα Ηλείας, όπου επιχειρούν 28 πυροσβέστες με 13 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρο και ένα ελικόπτερο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά είναι σχετικά κοντά σε οικισμό αλλά δεν απειλεί σπίτια, ενώ το ilialive.gr μεταδίδει ότι στη Βάρδα η φωτιά μαίνεται κοντά στο Κέντρο Υγείας της πόλης, κυρίως σε εκτάσεις με καλαμιές.

Στη Ζάκυνθο η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 16:30 το απόγευμα της Κυριακής στην περιοχή Μουζάκι, σε έκταση με ελαιώνες και χαμηλή βλάστηση. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο σημείο έσπευσαν 14 πυροσβέστες με 5 οχήματα, ενώ απ’ τη φωτιά δεν κινδυνεύουν σπίτια.

Photo: Twitter/@ekathimerini

Το άρθρο Μάχη με τις φλόγες στην Ελαφόνησο εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα