Ιστορική απόφαση για το Ιράν: Καταργήθηκε η αστυνομία ηθών μετά τις μαζικές αιματηρές διαδηλώσεις – Τι ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας

12:22 4/12/2022 - Πηγή: iPop

Το Ιράν κατήργησε την αστυνομία ηθών της χώρας ύστερα από περισσότερους από δύο μήνες αιματηρών διαδηλώσεων που προκλήθηκαν από τη σύλληψη της Mahsa Amini για φερόμενη παραβίαση του αυστηρού κώδικα γυναικείας ένδυσης της χώρας.

«Η αστυνομία ηθών δεν έχει καμία σχέση με το δικαστικό σώμα και έχει καταργηθεί», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Μοχάμαντ Τζαφάρ Μονταζερί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Το σχόλιό του έγινε σε ένα θρησκευτικό συνέδριο από την ιερή πόλη Κομ, όπου απάντησε

σε έναν συμμετέχοντα που τον ρώτησε «γιατί κατήργησε την αστυνομία ηθών», ανέφερε το ρεπορτάζ.

Ιράν: Εξετάζεται η αναθεώρηση του υποχρεωτικού νόμου για τη μαντίλα εν μέσω συνεχιζόμενων θανατηφόρων διαδηλώσεων – Μια σημαντική νίκη για τους διαδηλωτές

Ιράν αστυνομία ηθών: Ποιος ήταν ο ρόλος και οι αρμοδιότητές της;

Υπενθυμίζεται πως η αστυνομία ηθών θεωρήθηκε υπεύθυνη για τον θάνατο της Mahsa Amini, μιας Κούρδισσας 22 ετών τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της, κάτι που προκάλεσε τις μαζικές διαδηλώσεις. Η μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights με έδρα το Όσλο την Τρίτη (29/11) δήλωσε ότι τουλάχιστον 448 άνθρωποι «σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας στις συνεχιζόμενες πανεθνικές διαδηλώσεις».

Η αστυνομία ηθών – γνωστή επίσημα ως Gasht-e Ershad ή Περίπολος Καθοδήγησης – ιδρύθηκε υπό τον σκληροπυρηνικό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, για να «διαδώσει την κουλτούρα της σεμνότητας και της μαντίλας του γυναικείου καλύμματος κεφαλιού».

Αποτελείται από άνδρες με πράσινη στολή και γυναίκες που φορούν μαύρο τσαντόρ, ένα ένδυμα που καλύπτει το κεφάλι και το πάνω μέρος του σώματος. Οι μονάδες της ξεκίνησαν τις περιπολίες το 2006.

H άγρια δολοφονία της Mahsa Amini στο Ιράν προκαλεί παγκόσμια οργή. Οι Ιρανοί διαδηλώνουν στους δρόμους της Τεχεράνη

Πότε έγινε υποχρεωτική η μαντίλα;

Η ανακοίνωση της κατάργησης της αστυνομίας των ηθών ήρθε μια ημέρα αφότου ο Μονταζερί ανακοίνωσε ότι «τόσο το κοινοβούλιο όσο και το δικαστικό σώμα εργάζονται για το θέμα του εάν πρέπει να αλλάξει ο νόμος που απαιτεί από τις γυναίκες να καλύπτουν το κεφάλι τους».

Ο Πρόεδρος Ebrahim Raisi τόνισε σε τηλεοπτικά σχόλια το Σάββατο (3/12) ότι τα δημοκρατικά και ισλαμικά ιδρύματα του Ιράν είναι συνταγματικά εδραιωμένα «αλλά υπάρχουν μέθοδοι εφαρμογής του Συντάγματος που μπορούν να είναι ευέλικτες».

Η μαντίλα έγινε υποχρεωτική για όλες τις γυναίκες στο Ιράν τον Απρίλιο του 1983, τέσσερα χρόνια μετά την επανάσταση του 1979 που ανέτρεψε την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ μοναρχία.

Από τις 5 Ιουλίου ένας νέος νόμος «για τη μαντίλα και τη σεμνότητα στη χώρα», τον οποίο προώθησε ο Ιρανός πρόεδρος Ebrahim Raisi, επέβαλε νέους περιορισμούς στις γυναίκες: «Η μαντίλα θα έπρεπε να καλύπτει όχι μόνο τα μαλλιά τους, αλλά και τον λαιμό και τους ώμους».

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ιστορική απόφαση για το Ιράν: Καταργήθηκε η αστυνομία ηθών μετά τις μαζικές αιματηρές διαδηλώσεις – Τι ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ιστορική, Ιράν, Καταργήθηκε,istoriki, iran, katargithike