Η θολή όραση σε προειδοποιεί για κάτι πιο σοβαρό

11:14 30/11/2019 - Πηγή: iPop

Μερικές φορές η θολή όραση στα ξαφνικά εκτός του ότι είναι ενοχλητική, μπορεί να μαρτυρά περισσότερα προβλήματα. 

Η στιγμιαία θολή όραση μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι το σώμα σου χρειάζεται προσοχή και φροντίδα. Όχι, δεν σημαίνει απλώς πως δεν βλέπεις καλά καθώς είναι μια κατάσταση που συμβαίνει στιγμιαία.

Τι μπορεί να σημαίνει η θολή όραση και πότε χρειάζεται προσοχή;

Παχυσαρκία

Το βάρος σχετίζεται με την

υγεία των ματιών. Και συγκεκριμένα, η παχυσαρκία συνδέεται με πολλές ασθένειες των ματιών, όπως ο καταρράκτης.

Στην περίπτωση που ένα άτομο πήρε πολύ βάρος και ξαφνικά άρχισε να χάνει την όρασή του,  ένας γιατρός διαπίστωσε ότι η παχυσαρκία ήταν η αιτία. Ο ασθενής τοποθετήθηκε έπειτα σε δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά για να χάσει βάρος, σε συνδυασμό με για να φάρμακα να βοηθήσουν στην ανάκτηση της όρασης.

Ημικρανίες

Μια βαριά ημικρανία θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει προβλήματα με την όραση και, ειδικότερα, να προκαλέσει θολή όραση μαζί με φωτεινές αναλαμπές, κυματιστές γραμμές και σημεία. Πρόκειται για βαριά και σοβαρή κεφαλαλγία.

Ορισμένες φορές οδηγεί σε μερική ή πλήρη απώλεια όρασης για λίγο και σε αυτή την περίπτωση, συνταγογραφούνται φάρμακα.

Αντίδραση στο άγχος, στην κατάθλιψη, στη θλίψη

Τα θέματα ψυχικής υγείας συχνά οδηγούν σε σοβαρά ψυχοσωματικά προβλήματα, ειδικά όταν το άτομο αντιμετωπίζει διαταραχές άγχους ή κατάθλιψη.

Μια μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι μεταξύ περισσότερων από 100.000 εθελοντών που παρουσίασαν θολή όραση, ένα μεγάλο ποσοστό επίσης, υπέφερε από προβλήματα ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η θλίψη, η οποία είναι μια εξαιρετικά ισχυρή και οδυνηρή αίσθηση, μπορεί να προκαλέσει απώλεια όρασης ή θολή όραση και ξαφνικές ασθένειες μαζί με τα πραγματικά ψυχολογικά συμπτώματα.

Εγκυμοσύνη

Αυτό μπορεί να σου κάνει εντύπωση, αλλά η εγκυμοσύνη είναι επίσης μία από τις πιθανές αιτίες για τη θολή όραση. Μερικές φορές η μητέρα έχει προβλήματα με τα μάτια, τα οποία είναι αποτέλεσμα ορμονικών αλλαγών. Παρόλο που είναι συνηθισμένο και εξαφανίζεται με την πάροδο του χρόνου, οι γιατροί συμβουλεύουν για τακτικούς ελέγχους για υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη.

PexelsΨωρίαση

Η ψωρίαση είναι μια δερματική ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την όρασή σου. Εκτός από τα συμπτώματα του δέρματος, όπως ο πόνος, η ερυθρότητα και ο ερεθισμός, η ψωρίαση μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση ματιών που ονομάζεται ραγοειδίτιδα, η οποία είναι μια φλεγμονή των ματιών που οδηγεί σε θολή όραση και ευαισθησία στο φως.

Εγκεφαλικό επεισόδιο

Οι γιατροί έχουν γίνει πολύ συγκεκριμένοι σε αυτό το ζήτημα. Αν εμφανίσεις ξαφνικά θολή όραση συνοδευόμενη από ένα ή περισσότερα συμπτώματα όπως ζάλη, απώλεια ισορροπίας, μούδιασμα προσώπου και σώματος, προβλήματα στην ομιλία ή αδυναμία, πρέπει να καλέσεις ένα ασθενοφόρο γιατί είναι σημάδια εγκεφαλικού. Οι ξαφνικές αλλαγές στην όραση είναι ένα απ’ τα συνηθέστερα σημάδια για το τι θα ακολουθήσει.

Υπερθυρεοειδισμός

Στην περίπτωση του υπερθυρεοειδισμού, τα συναισθήματα αδυναμίας και εξάντλησης είναι πραγματικά συνηθισμένα και μέσα σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και η θολή όραση.

Σε αυτήν την κατάσταση, ο θυρεοειδής αδένας δεν λειτουργεί σωστά, παράγοντας μεγαλύτερη ποσότητα ορμόνης από ότι χρειάζεται, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα μας λειτουργεί πολύ πιο έντονα κι αυτό προκαλεί κόπωση και όλα τα άλλα σχετικά συμπτώματα.

Διαβάστε επίσης:

Πότε ο κίνδυνος του διαβήτη είναι υπαρκτός και ποιες τιμές δεν είναι φυσιολογικές;

Photo: Unsplash/Bacila Vlad

Το άρθρο Η θολή όραση σε προειδοποιεί για κάτι πιο σοβαρό εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα