Η Παύλιανη δεν είναι απλά ένας προορισμός, είναι μια εμπειρία ζωής | Photos

12:54 23/10/2019 - Πηγή: iPop
| Photos

Η παραγωγή του GNTM έστειλε τα κορίτσια για τη δοκιμασία τους στην Παύλιανη και η αλήθεια είναι πως λιγάκι ζηλέψαμε. Ποιο είναι αυτό το χωριό, πού βρίσκεται και πώς μπορείς να το επισκεφτείς;

Μήπως να το σκεφτείς για το τριήμερο που έρχεται; Η Παύλιανη είναι ένα ορεινό, ειδυλλιακό χωριό το οποίο βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Νομού Φθιώτιδας, ακριβώς στα σύνορα με το Νομό Φωκίδας, και την άλλη είσοδο του Εθνικού δρυμού της Οίτης.

Χαρακτηρίζεσαι ως η «μεγάλη κυρία» Φθώτιδας και είναι ένα παράθυρο ανοιχτό στη φύση για να

πάρεις καθαρό αέρα, να απολαύσεις τη φύση σε όλο της το μεγαλείο, να συνδεθείς μαζί της, να δεις την απίστευτη θέα και να φύγεις λιγάκι από τη φασαρία της πόλης. Θα νιώθεις ότι εκτός απ’ τα πνευμόνια σου θα ανοίξει και το μυαλό σου!

Βρίσκεται μέσα σε πυκνό ελατοδάσος, είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.040 μέτρων στις πλαγιές της Οίτης και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς του νομού Φθιώτιδας. Και σιγά-σιγά γίνεται διαρκώς ολοένα και πιο τουριστικός προορισμός, πάντα όμως με σεβασμό σε αυτό το ιερό μέρος που δεν μπορείς παρά να το αγαπήσεις, να το φροντίσεις και να μείνεις εκστασιασμένος.

Ο μύθος για την Παύλιανη

Η Παύλιανη απετέλεσε έδρα κοινότητας έως την 31η Δεκεμβρίου 2010, οπότε καταργήθηκε με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης και εντάχθηκε στο διευρυμένο Δήμο Λαμιέων.

Ο πληθυσμός της, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ανέρχεται σε 498 κατοίκους. Η Δημοτική Ενότητα Παύλιανης αποτελείται από τους οικισμούς

Νέα Παύλιανη ή Κάτω ΠαύλιανηΠαύλιανη ή Άνω Παύλιανη

Πώς προέκυψε το όνομά της;

Μια θεωρία για την ονομασία του χωριού αναφέρει ότι το όνομά της το οφείλει στους πρώτους της κατοίκους, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που πίστεψαν στα διδάγματα του Αποστόλου Παύλου. Πιο πιθανή εκδοχή, όμως, είναι να οφείλεται σε Σλαβική ονομασία.

Αρχικά το χωριό ήταν χτισμένο σε μια τοποθεσία με χαμηλότερο υψόμετρο, εκεί περίπου που τώρα βρίσκεται το χωριό Οίτη.

Γιατί να επισκεφτείς την Παύλιανη και τι μπορείς να κάνεις σ’ αυτό το ειδυλλιακό χωριό;

Αν η φύση από μόνη της δεν σου αρκεί, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις σε αυτό το χωριό.

Το ορεινό χωριό αναπτύσσεται διαρκώς τουριστικά και οι επιλογές για τον κάθε επισκέπτη είναι πολλές. Είναι η κατάλληλη εξόρμηση για δύο ή και περισσότερες ημέρες, μια εκδρομή αναψυχής, μια ονειρική διαδρομή, πέτρινοι οικισμοί σε όλο τους το μεγαλείο, παραδοσιακοί ξενώνες και νόστιμο φαγητό.

Το φυσικό πάρκο στην Παύλιανη είναι μοναδικό στην Ελλάδα και σίγουρα είναι από τα πάρκα που πρέπει να επισκεφτείς τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σου. Θα συνδεθείς με τη φύση και το περιβάλλον, θα ξεκουραστείς, θα γεμίσεις με συναισθήματα, θα συνδεθείς με τον ίδιο σου τον εαυτό.

Η γέφυρα που έχεις δει στα social media, περπατάς και είναι σαν να παίζεις πιάνο!

Το φυσικό πάρκο βρίσκεται ανάμεσα στην Άνω και Κάτω Παύλιανη. Περνώντας τη μουσική γέφυρα η περιήγηση αρχίζει με το Μουσείο Υδροκίνησης, το οποίο στεγάζει το νεροπρίονο, το νερόμυλο, τα μαντάμια και τη νεροτριβή και συνεχίζει ακολουθώντας τους μαιάνδρους που σχηματίζει η κοίτη του Ασωπού ποταμού, κάτω απ’ τον πυκνό ίσκιο που ρίχνουν τα πλατάνια, τα σφενδάμια, οι καρυδιές και οι καστανιές. Η νοτισμένη βλάστηση που μοσχοβολάει, τα πανύψηλα έλατα, οι σπάνιοι σχηματισμοί δέντρων και ο ήχος των πηγών του Ασωπού θα συνεπάρει τον επισκέπτη!

Δίπλα στο συγκρότημα της υδροκίνησης βρίσκεται το μονοπάτι που οδηγεί στο Παρκάκι! Τι θα συναντήσεις εκεί;

Αιώρες, ξυλοκρέβατα και τελεφερίκ πάνω απ’ το ποτάμι, πισίνα για τολμηρούς, τζακούζι, γήπεδο river-volley παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους είναι μόνο μερικά απ’αυτά που θα συναντήσετε στο οδοιπορικό σας! Μυστικά μονοπάτια, γεφυράκια, τούνελ και η σπηλιά του Καμάρα φροντισμένη και έτοιμη να υποδεχτεί κουρασμένους πεζοπόρους. Οι πιο πολύχρωμες και ευφάνταστες πινακίδες με οδηγίες θα εμφανιστούν στον δρόμο σου και θα σε κάνουν να χαμογελάσεις.

Μπορείς να κάνεις πεζοπορία, να πας για πικ νικ, να κάνεις yoga ή απλά να απολαύσεις το οξυγόνο!

Πού μπορείς να μείνεις και πού να απολαύσεις το φαγητό

Από την πρώτη στιγμή θα νιώσεις την φιλοξενία των κατοίκων, οι οποίοι θα σε βοηθήσουν με κάθε τρόπο και θα σου δώσουν ένα πλήρη οδηγό με όλα αυτά που μπορείς να κάνεις.

Υπάρχουν πολλά πέτρινα οικίσματα και καταφύγια στα οποία μπορείς να μείνεις, όπως το «Αγρόκτημα Βασιλικιά». Χώροι ζεστοί, οικογενειακοί και παραδοσιακοί που θα σε πείσουν να μείνεις για ένα ακόμη βράδυ! Υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία και οι τιμές τους ανά βράδυ ποικίλουν.

Πού θα απολαύσεις το φαγητό;

Κι εδώ οι επιλογές είναι πολλές! Θα βρεις αρκετά παραδοσιακά ταβερνάκια, όπως το «Ξύλο και Παράδοση» ενώ με το αυτοκίνητο μπορείς να επισκεφτείς το χωριό Αθανάσιος Διάκος (28 χλμ απ’ τη Παύλιανη) και να βρεις μια πλατεία γεμάτη με ταβέρνες. Εκεί θα δοκιμάσεις τοπικές παραδοσιακές συνταγές αλλά και τοπικά παραδοσιακά γλυκά και οι ντόπιοι θα σε κατατοπίσουν.

Η απόσταση απ’ την Αθήνα είναι μόλις 2,5 ώρες… τι περιμένεις;;;

Η Παύλιανη είναι μια εμπειρία ζωής, ένα μέρος που πρέπει να δεις με τα μάτια σου για να νιώσεις τη μαγεία της!

Πληροφορίες και φωτογραφίες από pavliani.info, lamia.gr

Το άρθρο Η Παύλιανη δεν είναι απλά ένας προορισμός, είναι μια εμπειρία ζωής | Photos εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα