Η “μάχη” των πρόωρων μωρών μέσα απ’ τα μάτια μιας μαίας

19:11 17/11/2020 - Πηγή: iPop

Η 17η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας, είναι αμιγώς αφιερωμένη στους μικρούς ήρωες και πιο συγκεκριμένα στα πρόωρα μωρά. Η λέξη «ήρωες» δεν είναι υπερβολή! Ένα πρόωρο μωρό από τη γέννηση του δίνει «μάχη» να παραμείνει στη ζωή. Δίπλα του βρίσκονται ειδικοί που μερονυχτούν και το βοηθούν να αντιμετωπίσει όλες τις δυσκολίες. Γεννιέται πιο νωρίς από ότι θα έπρεπε γεγονός που κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη μάχη, αλλά και τους κινδύνους.

Στη χώρα μας, αναμφίβολα, υπάρχουν γονείς με πρόωρα μωράκια. Έτσι, το iPop.gr,

τιμώντας αυτή τη μέρα, μίλησε με τη μαία Μαρίνα Μελιγκάρη, η οποία απάντησε στις ερωτήσεις νέων γονιών που το παιδάκι τους είναι πρόωρο.

Πότε χαρακτηρίζεται ένα μωρό πρόωρο;

Ένα μωρό χαρακτηρίζεται «πρόωρο», όταν γεννηθεί ανάμεσα στο διάστημα των 25 με 36 εβδομάδων της εγκυμοσύνης μίας μέλλουσας μητέρας. Από την 37η εβδομάδα κύησης της γυναίκας δεν τίθεται κάποιο ζήτημα για το μωρό.

UnsplashΠότε και πώς κινδυνεύει η υγεία του;

Είναι ευκόλως εννοούμενο ότι όσο πιο νωρίς γεννηθεί το παιδί τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος που διατρέχει. Όσο πιο «πρόωρο» είναι το μωρό, εγκυμονούν διαφόρων ειδών επιπλοκές οι οποίες μπορούν να είναι πολύ επικίνδυνες για την υγεία του. Κάποιες από αυτές είναι το σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας, οι εγκεφαλικές αιμορραγίες που είναι συχνό φαινόμενο, τα καρδιακά και νευρολογικά προβλήματα και οι μεταβολικές διαταραχές (πχ υπογλυκαιμία). Για τους παραπάνω λόγους το παιδί νοσηλεύεται και δεν παραδίδεται στους γονείς έως ότου γίνει 1000% καλά και δεν διατρέχει κάποιο κίνδυνο.

Τι φροντίδα χρειάζεται ένα πρόωρο μωρό;

Όπως αναφέραμε παραπάνω τα πρόωρα μωράκια αφού γεννηθούν, νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. Εκεί, τα παρακολουθεί ένα μεγάλο ιατρικό team από ειδικότητες όπως οι νεογνολόγοι, οι μαίες και οι φυσιοθεραπευτές. Τους χορηγούνται φαρμακευτικές αγωγές, οι οποίες προσαρμόζονται ανάλογα τις επιπλοκές που συμβαίνουν στα μικρά μωρά.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ipop – από την Πόπη Τσαπανίδου (@ipopgr)

Τοποθετούνται σε «φωλιές», ειδικά μαξιλαράκια που δίνουν στα παιδιά την αίσθηση της μητρικής μήτρας. Οι αίθουσες, όπου βρίσκονται οι θερμοκοιτίδες πρέπει να είναι με χαμηλό φωτισμό, ενώ φρόνιμο είναι να υπάρχουν οπτικά ερεθίσματα (σκυλάκια, γατάκια), καθώς και απαλή μουσική.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς όταν το παιδάκι τους είναι πρόωρο;

Οι γονείς και πριν και μετά την παράδοση του παιδιού από τους γιατρούς πρέπει να δείχνουν υπομονή και υπακοή στις εντολές των ειδικών. Πρέπει, επίσης, να είναι προετοιμασμένοι για τυχόν δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει το προετοιμασία για τυχόν δυσκολίες που θα έχει μελλοντικά το παιδάκι. Ακόμα, θα χρειαστεί να είναι παρόντες σε όλη τη μάχη που δίνει το παιδί τους.

Εφόσον πάρουν το παιδάκι τους στο σπίτι πρέπει να δείξουν συνέπεια στα ιατρικά ραντεβού ή αλλιώς follow up που επιβάλλονται για το παιδί. Οι επισκέψεις πρέπει να γίνονται με μέτρο, γιατί δεν παύει να υπάρχει κίνδυνος για το νέο μέλος της οικογένειας. Καλό είναι μέσα στο σπίτι να υπάρχουν σταθερές θερμοκρασίες ανάλογα την εποχή και να μην είναι ανοιχτή η τηλεόραση παρουσία του παιδιού. Οι δραστηριότητες και τα παιχνίδια με το μωρό πρέπει να εγκρίνονται πρώτα από το νεογνολόγο.

Πόση δύσκολη είναι η δουλειά της μαίας και τι συναισθήματα προκαλεί αυτό το επάγγελμα;Unsplash

Η δουλειά της μαίας είναι αρκετά απαιτητική. Η διαχείριση των πρόωρων μωρών δεν είναι απλή. Απαιτεί προσοχή, λεπτές κινήσεις και συναίσθηση του τι κάνεις. Οι μαίες δένονται πάρα πολύ με τα μωρά που αναλαμβάνουν να φροντίσουν, με αποτέλεσμα να τα θεωρούν παιδιά τους και να αναπτύσσουν μεγάλη συναισθηματική σχέση. Για μια μαία η υγεία και συνάμα το πέρας του κινδύνου είναι το παν και γι’ αυτό δίνουν κάτι παραπάνω από την ψυχή τους για να βοηθήσουν το πρόωρο στη μάχη του.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Η “μάχη” των πρόωρων μωρών μέσα απ’ τα μάτια μιας μαίας εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
“μάχη”,“machi”