Η Εβδομάδα των Παθών έρχεται νωρίτερα- Επί ποδός για το κλείσιμο της συμφωνίας με νέα «καυτά» μέτρα

10:16 18/4/2016 - Πηγή: iPop

Τα δύσκολα για την ελληνική Κυβέρνηση ξεκινούν από την Τρίτη ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών φτάνουν στην Ελλάδα την Δευτέρα. Στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας έως τις 22 Απριλίου που πραγματοποιείται το Eurogroup ή στο έκτακτο Eurogroup στις 26 Απριλίου. Την ίδια, όμως, στιγμή το Μαξίμου επιβεβαιώνει τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, και τονίζει πως οι Θεσμοί έχουν προτείνει μια σειρά από «προληπτικά μέτρα» ύψους 3,5 δις, τα οποία θα κληθεί να εφαρμόσει εάν δεν γίνει εφικτό το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Να επισημανθεί πως στο συμβιβασμό που επετεύχθη ανάμεσα στην ΕΕ και το ΔΝΤ, στο τραπέζι των συζητήσεων φαίνεται πλέον να βρίσκεται, εκτός του πακέτου των 5,4 δισεκ. ευρώ, επιπλέον πρόσθετα μέτρα τα οποία θα αγγίξουν τα 3 δισ. ευρώ και θα εφαρμοστούν εφόσον δεν επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος.

Σε συνέντευξη της την Δευτέρα η γγ. του υπουργείου Υποδομών, Πέτη Πέρκα, τόνισε πως «η αξιολόγηση θα κλείσει ενώ από την δική του πλευρά ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε: «Περιπλανάται βυθιζόμενη η οικονομία». Ενώ ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας είπε: «Αντί να βελτιώνονται κάποια πράγματα πάμε χειρότερα, γυρίζουμε από την Ουάσιγκτον με συν 3 δισεκ. ευρώ».

Τι αναφέρει το Μαξίμου;

Συγκεκριμένα, σε non paper της Κυβέρνησης αναφέρεται σχετικά με τα «προληπτικά μέτρα»: «Η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει να κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα που υπολογίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και συμφωνούν και οι ελληνικές αρχές και, μόνο αν το 2018 δεν πιάσουμε το στόχο, να είμαστε υποχρεωμένοι, τότε, να εφαρμόσουμε και κάποια από τα μέτρα που προτείνει το Δ.Ν.Τ. Και είναι ξεκάθαρο ότι σ’ αυτή την πρόταση, τα περαιτέρω μέτρα προτείνεται να είναι ανάλογα με την απόκλιση από το στόχο. Για παράδειγμα, μια απόκλιση 0,3% (δηλαδή, να έχουμε 3,2% πρωτογενές πλεόνασμα και όχι 3,5%) θα οδηγούσε σε μέτρα ύψους μόνο 0,3%».

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχθεί την εν λόγω πρόταση και η τελική της θέση θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το «πακέτο» που θα είναι στα τραπέζι και που, προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, η οποία, με βάση τη Συμφωνία του Ιουλίου, είναι προγραμματισμένο να αποφασιστεί αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση.

Τονίζεται πως σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journa, που επικαλείται αξιωματούχους οι οποίοι συμμετέχουν στις συνομιλίες, η ιδέα των πρόσθετων μέτρων έχει ήδη τη στήριξη της Γερμανίας.

photo:Nikos Libertas/SOOC

The post Η Εβδομάδα των Παθών έρχεται νωρίτερα- Επί ποδός για το κλείσιμο της συμφωνίας με νέα «καυτά» μέτρα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα