«Η Δίκη του Κ.» η παράσταση βασισμένη στο μυθιστόρημα του Κάφκα που δεν μπορείς να πεις «όχι»

11:37 20/11/2016 - Πηγή: iPop

Η παράσταση «Η Δίκη του Κ.» που είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα του Φραντς Κάφκα και φέρει την υπογραφή στη σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου παρουσιάζεται από τις 18 Νοεμβρίου έως τις 9 Απριλίου στο Θέατρο Πόρτα.

Τι θα δείτε στην παράσταση «Η Δίκη του Κ.»;

Μπροστά στα μάτια σας θα ξετυλιχθεί η ιστορία του Γιόζεφ Κ., ενός ανώτερου υπαλλήλου τραπέζης που είναι ένας αξιοπρεπής πολίτης.

Το εν λόγω άτομο λαμβάνει μια

ειδοποίηση που αναφέρει ότι πρόκειται να δικαστεί για κάτι που κανείς δεν τον πληροφορεί ως προς το τι είναι ακριβώς.

Τότε τα πράγματα περιπλέκονται και ο πρωταγωνιστής μπλέκει σ΄έναν εφιάλτη στον οποίο βυθίζεται σταδιακά όλο και πιο βαθιά.

Τι αναφέρει στο σημείωμα του ο σκηνοθέτης της παράστασης, Θωμάς Μοσχόπουλος;

«Το έργο του Κάφκα δε χρειάζεται συστάσεις, όπως δεν χρειάζονται ο Όμηρος, ο Σαίξπηρ ή ο Γκαίτε. Έχουν γραφτεί πολύ περισσότερες γραμμές γι’ αυτόν και το έργο του απ’ όσες ο ίδιος είχε γράψει ποτέ, δημιουργώντας την παρακαταθήκη του σκοτεινού του μύθου. Η ανεξίτηλη γοητεία των έργων του και η ένταση των κόσμων που δημιουργεί έχει γίνει ο καθρέφτης άπειρων ερμηνευτών και ερμηνειών που υποστηρίζουν πως εκείνες ρίχνουν το σωστό φως μέσα από τις τεκμηριωμένες προσεγγίσεις τους στο μυστήριο των κλασσικών αυτών κειμένων. Έτσι, έχουμε ψυχαναλυτικές αναγνώσεις του Κάφκα, άμεσα συνδυασμένες με την προσωπική του ζωή, φιλοσοφικές, κοινωνικοπολιτικές, θεολογικές-μεταφυσικές, μεταμοντέρνες, καθώς επίσης αναγνώσεις υπό το πρίσμα της εβραϊκής ταυτότητας του συγγραφέα έως και κάποιες που προσδίδουν «προφητικό» χαρακτήρα στο έργο του, μιας και σύμφωνα μ’ αυτές ο συγγραφέας προεικάζει την επερχόμενη άνοδο του ολοκληρωτισμού στην Ευρώπη ή ακόμα και το ίδιο το Ολοκαύτωμα. (Οι τρεις μικρότερες αδερφές του και οι οικογένειές τους έχασαν τις ζωές τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης). Ποια όμως είναι η «σωστή»; Όλες. Και καμία. Όπως σε κάθε μεγάλο έργο τέχνης, οι ερμηνείες είναι ανατρεπτικά υποκειμενικές και διαρκώς μεταβαλλόμενες ακολουθώντας πιστά το zeitgeist της κάθε εποχής που αναζητά να αναγνωρίσει τον εαυτό της μέσα στο μεγάλο έργο του παρελθόντος».

Οι Συντελεστές της παράστασης:

Διασκευή- Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος
Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού
Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ
Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου
Επιμέλεια κίνησης: Σοφία Πάσχου
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας

Παίζουν οι: Σωκράτης Πατσίκας, Μιχάλης Συριόπουλος, Κίττυ Παϊταζόγλου, Θάνος Λέκκας, Μάνος Γαλανής, Ειρήνη Μπούνταλη, Παντελής Βασιλόπουλος, Μιχάλης Μιχαλακίδης, Ελένη Βλάχου, Φοίβος Συμεωνίδης.

Info!

Η Δίκη του Κ.
Θέατρο Πόρτα
Ημερομηνίες παραστάσεων: Από 18 Νοεμβρίου έως 9 Απριλίου
Τιμές εισιτηρίων: Παρασκευή και Σάββατο: Κανονικό 15 Ευρώ, Φοιτητικό, ΑΜΕΑ, άνω των 65, ομαδικό (άνω των 10 ατόμων) 10 Ευρώ, Ανέργων 8 Ευρώ Κυριακή: κανονικό 12 Ευρώ, Φοιτητικό, ΑΜΕΑ, άνω των 65, ομαδικό (άνω των 10 ατόμων) 10 Ευρώ, Ανέργων 8 Ευρώ

The post «Η Δίκη του Κ.» η παράσταση βασισμένη στο μυθιστόρημα του Κάφκα που δεν μπορείς να πεις «όχι» appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα