Γράμμα σ’ εσένα που δίνεις Πανελλαδικές

21:03 15/6/2020 - Πηγή: iPop

Αγαπημένο μου παιδί. Πόσο θα ήθελα να σ’ αγκαλιάσω σήμερα που ξεκίνησες τις Πανελλαδικές και η καρδιά σου χτυπάει πιο δυνατά.

Να σου πω πόσο καταλαβαίνω τον αγώνα σου να συγκεντρωθείς και να μάθεις όσα απαιτούσε ένα εκπαιδευτικό σύστημα παλιομοδίτικο και ξεπερασμένο από την εποχή του! Και πριν κάποιοι κακοπροαίρετοι μας ορμήσουν ότι κάνουμε αντιπολίτευση -τρομάρα τους, πόσο κοντόφθαλμοι!- να σου πω ότι με εξαίρεση λίγα συστήματα, τα περισσότερα παντού

στον κόσμο, το ίδιο παρωχημένα είναι!

Εσύ μεγάλωσες παίζοντας κυριολεκτικά τη γνώση στα δάκτυλα. Στις οθόνες των smart phones και των tablets. Είχες πρόσβαση στις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες και σε αρχεία που ούτε στον ύπνο του δεν έχει δει το ελληνικό σχολείο. Και σου ζητούσαν να αποστηθίσεις ακόμα και το «και» κάθε σελίδας του παλιακού βιβλίου σου για να σου βάλουν καλό βαθμό. Σου περνούσαν τη γνώση με τον ίδιο τρόπο που την πέρασαν στη μαμά και στη γιαγιά σου. Σαν να μην ήρθε ο κόσμος πάνω κάτω από τότε.

Σου ‘χω δυσάρεστα νέα όμως! Δυστυχώς πρέπει να το κάνεις όπως το ζητάνε. Πρέπει να μάθεις απέξω τα πάντα. Να τα γράψεις σωστά όπως στα βιβλία. Μόνο έτσι θα καταφέρεις να πάρεις τον βαθμό που θα σου επιτρέψει να μπεις στη σχολή που θέλεις.

Και αν δεν τα καταφέρεις όμως, δεν χάθηκε και ο κόσμος. Θα προσπαθήσεις ξανά! Καλύτερα. Πιο οργανωμένα.

Γιατί σου ‘χω ένα μυστικό και μην το πεις πουθενά: Η ζωή δεν σταματά στις Πανελλαδικές που ξεκίνησες! Χα! Συνήθως, ούτε καν αρχίζει τότε!

Η ζωή είναι ένα τρενάκι σαν αυτά του λούνα παρκ. Με τις ανηφόρες που αγκομαχάς να τελειώσουν για να απολαύσεις τη θέα από την κορφή και τις κατηφόρες που κάποτε σου κόβουν την ανάσα από την απόλαυση και τη χαρά και άλλοτε σε τρομάζουν.

Κράτα το αυτό στο μυαλό σου. Όλα είναι παιγνίδι. Να χαίρεσαι την διαδρομή. Να την απολαμβάνεις. Να βλέπεις καθετί που σου συμβαίνει σαν ένα μάθημα που θα σε ωριμάσει και θα σε βοηθήσει να απολαμβάνεις περισσότερο το ταξίδι. Να αγαπάς τις αποτυχίες σου περισσότερο από τις επιτυχίες. Και να θυμάσαι ότι είναι η δική σου ζωή αυτή. Ούτε του «τι θα σκεφτεί ο κόσμος» ούτε καν των ίδιων των γονιών σου που με πολλή αγάπη σε συμβουλεύουν τι να γίνεις στη ζωή! Δική σου είναι η ζωή και σε παρακαλώ να τη ζήσεις μέχρι το μεδούλι αλλά με σεβασμό στους άλλους και χωρίς να τη σπαταλήσεις.

Μη σκέφτεσαι πως θα γίνεις επιτυχημένος. Βάδισε με γνώμονα την ευτυχία. Πως θα γίνεις ευτυχισμένος. Χαρούμενος. Ελαφρύς. Σαν πούπουλο. Να μπορείς να διακρίνεις την αίσθηση πληρότητας που κρύβεται σε μια ανατολή. Να συναισθάνεσαι τα ζώα και τα φυτά.

Να «βλέπεις» τη μεγάλη εικόνα και όχι τον μικρόκοσμο που σου σερβίρουν οι περισσότεροι γύρω σου.

Να ξεφύγεις. Να αμφισβητείς. Να ρωτάς «γιατί» πολλές φορές στη σειρά. Να μην δέχεσαι αμάσητα όσα σου λένε. Να αμφισβητείς ακόμα και όσα σου μαθαίνουν. Κράτα το μυαλό σου ανοιχτό να προβληματιστεί πάνω σε αιρετικές σκέψεις και ιδέες. Μην φύγεις από αυτή τη ζωή χωρίς να πιστέψεις τον σύγχρονο Γαλιλαίο που θα παλεύει να αποδείξει ότι η γη κινείται, ενώ τον κυνηγά η ιερά εξέταση.

Διάβαζε πολύ.

Εντόπισε το ένστικτό σου και εμπιστεύσου το. Ακολούθησέ το. Πάντα στο βάθος της ψυχής σου ξέρεις αν είναι σωστό ή όχι. Αν είναι για καλό ή όχι. Αν σου πάει ή όχι.

Αγάπησε τον εαυτό σου. Να τον φροντίζεις και να του φέρεσαι τρυφερά. Μην τον τιμωρείς. Σκέψου πως είναι ο καλύτερος σου φίλος. Μην τον μαστιγώνεις. Να του συγχωρείς τα λάθη. Να μην τα λες καν «λάθη». Ζωή είναι. Η δική σου. Στα κάτω της. Μάθε από αυτά για να μην επαναλάβεις τα ίδια. Είναι σίγουρο ότι θα κάνεις άλλα. Διαφορετικά. Και θα μάθεις μέσα από όλα.

Μάθε να δέχεσαι την αλλαγή. Την ανατροπή. Προετοιμάσου για σχέδιο Β, σε ότι κι αν κάνεις. Αν δεν πάνε τα πράγματα όπως θέλεις… κάπως πρέπει να πάνε. Να τα οδηγήσεις εσύ.

Στη διάρκεια της δικής σου ζωής, όπως δείχνουν όλες οι έρευνες, θα κληθείς να αλλάξεις επάγγελμα αρκετές φορές, γιατί το επάγγελμα που θα ασκείς θα πάψει να υφίσταται. Θα καλύπτουν τις ανάγκες που κάλυπτες εσύ, οι μηχανές. AI λέγεται. Artificial intelligence. Τεχνητή νοημοσύνη. Μάθαινε πάντα γι’ αυτήν. Προσφέρει απίστευτες δυνατότητες αλλά κρύβει και αδιανόητους κινδύνους. Για να επανέλθω όμως στις ανατροπές… Το μεγαλύτερο ταλέντο που πρέπει να καλλιεργήσεις είναι η προσαρμοστικότητα. Να είσαι σαν το νεράκι. Να κυλάς και να χωράς όπως κι αν είναι η διαδρομή. Με κανονική ροή. Να μην βαλτώνεις. Να είσαι γάργαρος.

Όλα αυτά που έμαθες στο σχολείο θα τα ξεχάσεις εάν δεν τα διαβάζεις ξανά και ξανά και ξανά. Να το κάνεις. Ξέρω πως τώρα φρικάρεις και δεν θέλεις να ξαναδείς ποτέ αυτά τα βιβλία στη ζωή σου. Αναζήτησε, όμως, τα όσα σου προσέφεραν μέσα από άλλα βιβλία που θα σου μάθουν ιστορία και μαθηματικά. Φυσική και φιλοσοφία. Χωρίς αυτές τις γνώσεις το μυαλό σου θα μείνει μικρό. Άνοιξέ το. Είναι όλα εκεί στο χέρι σου μέσα στο smart phone σου. Μάθε όμως να τα αναζητάς με κριτική ματιά και να ξεχωρίζεις τα fake από τα γνήσια. Ψάξε. Δεν θέλει χρόνο. Θέληση θέλει. Διάβασε πολλά άρθρα γνώμης διαφορετικά μεταξύ τους. Δες και την άσπρη αλλά και την μαύρη πλευρά. Δες και την γκρίζα και μια χρωματιστή. Διάβασε για όλα και μετά αποφάσισε. Με την λογική σου και με το ένστικτο. Μην τους αφήνεις να σου φυτεύουν στο μυαλό όσα θέλουν. Γίνε επιλεκτικός. Είναι η δική σου ζωή. Να θυμάσαι πάντα πως ακόμα και αυτά που περνάνε μπροστά από τα μάτια σου στο ίντερνετ πριν αποφασίσεις να κλικάρεις σε κάτι, δεν είναι δικές σου επιλογές. Άλλα βλέπω εγώ στην ίδια σελίδα και άλλα εσύ. Γι’ αυτό ψάξε σωστά και με κριτική σκέψη. Μην «αγοράζεις» εύκολα. 

Και πάνω απ’ όλα αγαπημένο μου παιδί, κάνε στον εαυτό σου τη μεγαλύτερη χάρη του κόσμου. Ονειρέψου όλη τη ζωή που θέλεις να ζήσεις. Νιώσε βαθιά επιθυμία να τη ζήσεις όπως ακριβώς την ονειρεύτηκες. Και ξεκίνα να καταστρώνεις το πλάνο της ζωής σου σαν να είναι σενάριο ταινίας με σένα πρωταγωνιστή.

Ονειρέψου τα μεγαλύτερα όνειρα. Χωρίς ίχνος φόβου! Και όρμα!

Η ζωή σου είναι εκεί και σε περιμένει είτε τα πας καλά τώρα που ξεκίνησες τις Πανελλαδικές είτε όχι! Και είναι όσο υπέροχη θέλεις να την φτιάξεις.

Καλό ταξίδι αγαπημένο μου παιδί. 

Μην σε προδώσεις. Μην σε σπαταλήσεις.

Με αγάπη, 

Πόπη 

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Εάν ξεκίνησες τις Πανελλαδικές, διάβασε και αυτό:

Οι Πανελλήνιες πλησιάζουν: Τι κάνουμε με το άγχος;

Το άρθρο Γράμμα σ’ εσένα που δίνεις Πανελλαδικές εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα