Γιατρός καταρρίπτει τους μεγαλύτερους μύθους για τον κορονοϊό

20:48 20/3/2020 - Πηγή: iPop

Ο κορονοϊός είναι μια παγκόσμια απειλή που πρέπει όλοι να αντιμετωπίσουμε. Όμως, δυστυχώς, μέσα σ’ αυτή τη δύσκολη κατάσταση κυκλοφορούν πολλές λανθασμένες πληροφορίες για την πανδημία. Δεν είναι τυχαίο ότι κολοσσοί, όπως η Google και το Facebook, έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να καταπολεμήσουν την εξάπλωση των fake news.

Επιπλέον, ο ΠΟΥ έχει δηλώσει πως δεν καταπολεμά μόνο τον ιό, αλλά και την παραπληροφόρηση, που είναι το ίδιο επικίνδυνη με την ασθένεια. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ένας γιατρός πήρε την πρωτοβουλία να μιλήσει για το ποιοι είναι οι μύθοι για τον κορονοϊό που πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε.

Ο Faheem Younus, ειδικός στις μολυσματικές νόσους, με μια σειρά από αναρτήσεις του στο Twitter καταρρίπτει τους μεγαλύτερους μύθους για τον κορονοϊό, με τα tweets του να έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον χιλιάδων ανθρώπων απ’ όλο τον κόσμο.

Πρόκειται για μια πολύ σπουδαία πρωτοβουλία μέσω social media, η οποία πρέπει να διαδοθεί, να διαβαστεί και να γίνει οδηγός μας.

FreepikΜύθοι για τον κορονοϊό που δεν πρέπει να πιστεύουμεΜύθος #1

Το Καλοκαίρι που ο καιρός θα είναι πιο ζεστός, θα απαλλαχθούμε απ’ τον ιό.

Λάθος. Οι προηγούμενες πανδημίες δεν ακολούθησαν τα καιρικά φαινόμενα και καθώς μπαίνουμε στο Καλοκαίρι, θα υπάρχει Χειμώνας στο νότιο ημισφαίριο. Ο ιός είναι παγκόσμιος.

Μύθος #2

Το Καλοκαίρι, ο ιός θα εξαπλωθεί περισσότερο λόγω των κουνουπιών.

Λάθος. Ο ιός εξαπλώνεται μέσω των σταγονιδίων κι όχι μέσω του αίματος.

Μύθος #3

Εάν μπορείς να κρατήσεις την αναπνοή σου για δέκα δευτερόλεπτα χωρίς να νιώσεις ενόχληση, δεν έχεις κορονοϊό.

Λάθος. Οι περισσότεροι ασθενείς νεαρής ηλικίας μπορούν να κρατήσουν την αναπνοή τους για πολύ περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα. Και πολλοί ηλικιωμένοι χωρίς τον ιό μπορούν επίσης να το κάνουν.

Μύθος #4

Ο κορονοϊός ζει στον λαιμό. Αν πιεις πολύ νερό, ο ιός θα οδηγηθεί στο στομάχι και θα σκοτωθεί απ’ το οξύ.

Λάθος. Ο ιός μπορεί να εισέλθει μέσω του λαιμού αλλά διεισδύει στα κύτταρα. Δεν μπορείς να τον “ξεπλύνεις”. Το υπερβολικό νερό θα σε κάνει απλά να τρέχεις κάθε λίγο στην τουαλέτα.

Μύθος #5

Η κοινωνική απομόνωση είναι μια υπερβολή. Ο ιός δεν θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά.

Λάθος. Εάν τα κρούσματα αρχίζουν να μειώνονται, δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν είναι επικίνδυνος. Θα σημαίνει ότι η απομόνωση λειτούργησε.

Μύθος #6

Τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα σκοτώνουν 30.000 άτομα ετησίως. Γιατί το κάνουμε τόσο θέμα με τον κορονοϊό;

Το αυτοκινητιστικό ατύχημα δεν είναι μεταδοτικό, οι θάνατοι δεν διπλασιάζονται κάθε τρεις ημέρες, δεν προκαλούν μαζικό πανικό και δεν καταρρέει η αγορά.

Μύθος #7

Τα αντισηπτικά είναι καλύτερα απ’ το σαπούνι και το νερό.

Λάθος. Το σαπούνι και το νερό στην πραγματικότητα σκοτώνουν και απομακρύνουν τον ιό από το δέρμα, ενώ καθαρίζουν τα χέρια μας. Επομένως, μην ανησυχείς εάν τελείωσε το αντισηπτικό στο σούπερ μάρκετ.

PexelsΜύθος #8

Μια από τις καλύτερες στρατηγικές για την αποφυγή του COVID-19 είναι να καθαρίζεις κάθε πόμολο στο σπίτι σου με απολυμαντικό.

Λάθος. Το πλύσιμο των χεριών και η διατήρηση ασφαλούς απόστασης από άλλα άτομα είναι η καλύτερη πρακτική. Οι επιφάνειες του σπιτιού είναι επικίνδυνες μόνο εάν υπάρχει ασθενής με κορονοϊό στο σπίτι.

Μύθος #9

Ο COVID-19 μεταδόθηκε σκόπιμα από τον αμερικανικό ή τον κινεζικό στρατό.

Ασχολίαστο!

Δες ακόμα:

Οι 5 κρυμμένοι κίνδυνοι στα αντισηπτικά!

Photo: Pixabay

Το άρθρο Γιατρός καταρρίπτει τους μεγαλύτερους μύθους για τον κορονοϊό εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα